URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2021, 00:27

Zilele Sfântului Ladislau: Orădenii s-au adunat în număr mic la Cetate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un program interesant şi un târg plin cu produse de la producători locali sau din judeţele învecinate, festivalul Zilele Sfântului Ladislau nu a reuşit să adune foarte multă lume în Cetate. Sâmbătă seară, la concertul trupei Poklade, doar circa 70 de orădeni se aflau în curtea palatului princiar.

Evenimentul organizat de Asociaţia Sfântul Ladislau, în colaborare cu alte organizaţii şi în parteneriat cu municipalitatea orădeană, a debutat la începutul săptămânii, programul fiind mai divers în ultimele zile de festival.

"Din păcate în primele zile a fost mult prea cald ca să vină lumea, iar azi o parte dintre noi ne-am strâns lucrurile în jurul orei 18, când a început vijelia şi credeam că va fi furtună. Sperăm totuşi că mâine va fi mai multă lume, poate vom face mai multă vânzare", s-a plâns BIHOREANULUI o comerciantă de la tarabe.

Vânzătorii şi producătorii locali dar şi din judeţe precum Sălaj sau Satu Mare s-au aşezat la mese din lemn chiar la intrarea în fortăreață.

În acea zonă, curioşii pot cumpăra farfurii şi ulcioare de lut, cu prețuri pornind de la 10 lei, ustensile din lemn făcute de meşteşugari, al căror preţ începe de la 4  lei, şi uleiuri, lumânări sau sirop de lavandă, prețurile pentru produsele din această plantă aromată începând de la 10 și ajungând până la 35 de lei.

Printre comercianţi se află şi un tânăr din județul Satu Mare, care a adus sticle cu sucuri naturale, de muguri de brad, cătină, zmeură, coacăze sau căpşuni, cu sau fără zahăr. La acestea preţul variază între 10 lei și 17 lei, cele fără niciun strop de zahăr fiind mai scumpe.

Intrând în curtea palatului, curioșii mai pot descoperi o expoziție de fotografie a unui artist din Odorheiu Secuiesc, care timp de aproape 9 ani a fotografiat persoane îmbrăcate în portul popular specific zonei din care fac parte, atât din România, cât și din alte state. 

Cum în jurul orei 18 vijelia a speriat comercianții, și programul concertelor a suferit modificări. Trupa Poklade, care era programată să cânte la 21, a început mai târziu cu jumătate de oră. Chiar şi aşa lumea nu s-a adunat în număr mare, în jurul 22, în zona amenajată cu scaune pentru concert (n.r. unde au voie doar persoanele vaccinate anti-Covid, cu test PCR, antigen sau cu dovada că au avut Covid-19, iar purtarea măștii de protecție e obligatorie) fiind adunate doar 50 de persoane.

Ziua de festival s-a încheiat cu un concert al formaţiei LED.

Activităţile vor continua şi duminică, în ultima zi de sărbătoare.


Programul festivalului, duminică, 27 iunie 

10:00 - 20:00 Expoziţie cu vânzare de produse meşteşugăreşti de Ziua Sfântului Ladislau

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetăţii

Organizator: Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului

11:00 Turist acasă: Arhitectura între cele două războaie mondiale

Tur ghidat în oraş alături de Zuh Deodáth şi Hausmann Cecília

Întâlnire în faţa Bisericii Romano-Catolice Oradea-Olosig (strada Dunărea, nr.1).

Un grup poate cuprinde maximum 8 persoane astfel că vă rugăm să vă înscrieţi în prealabil scriind un e-mail la adresa nagyvarad@szentlaszlonapok.ro.

12:00 Rugăciune de amiază cu muzică de orgă

Cu participarea organistei Emese Szeghalmi  

Loc: Biserica Reformată Olosig 

Organizator: Asociaţia Szent László

19:00 Cântă oraşul: Concertul corurilor reunite Lautitia 

Loc: Biserica Reformată Oraşul Nou (strada Primăriei)

Organizator: Casa Partium, Debreţin, Asociaţia Szent László

Dirijorul corurilor este József Nemes din anul 2006, fiind denumite de atunci: Corurile Reunite Lautitia. Membrii corurilor reunite sunt: corul de copii  Lautitia, corul mixt de tineret Lautitia şi corul de cameră Lautitia. Membrii fiecărui cor au studiat la aceeaşi şcoală generală şi anume la Şcoala Generală Greco-Catolică Sfântul Efrem di Debreţin, cunoscută în trecut sub denumirea de Şcoala Generală  Júlia Bányai. Corurile sunt cunoscute la nivel naţional şi internaţional, câştigând numeroase concursuri şi fiind premiate la diferite festivaluri.

21:00 Concert No Sugar 

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară 

Organizator: Asociaţia Szent László

No Sugar este o formaţie pop rock din Transilvania. Denumirea trupei provine dintr-o glumă, însă alegerea a fost una conştientă: Botond Bereczky, singurul membru fondator actualmente activ al formaţiei nu consumă zahăr. După o perioadă de debut spinoasă, dar cu multe învăţăminte, formaţia No Sugar este azi o trupă stabilă, lansată pe marea netulburată a muzicii pop cu  mult elan hotărât şi bine definit.

Din 2016, formaţia a intrat într-o nouă eră odată cu venirea "eroinei principale" Lívia Portik. Trendul muzical pe care îl urmăresc se situează undeva la graniţa dintre pop şi rock, penetrată uneori de piese lirice, mergând alteori înspre rock. Primul lor single a apărut în anul respectiv, purtând titlul  Hiszek Benned/Cred în tine, fiind declarată de specialişti cea mai frumoasă piesă maghiară din Transilvania în anul 2016. A fost anul în care au câştigat şi concursul lansat prin Programul Cseh Tamás Program, iar datorită acestui sprijin financiar formaţia a putut să îşi înregistreze primul album în ianuarie 2017.

În 2017, No Sugar a concertat la mai multe festivaluri, zile ale oraşelor, iar din martie 2018 a plecat în turneu în mai multe oraşe din Ungaria, fiind invitată de formaţia Kowalsky meg a Vega. S-a bucurat de o primire caldă şi drept urmare, a fost rechemată în turneul din toamna aceluiaşi an.  În 2018, a ajuns din nou în top cu cea mai frumoasă melodie maghiară din Transilvania în categoria peste 25 de ani, cu piesa Egyetlenem/Unica mea/Unicul meu. În vara anului 2019, piesa Súlytalanul/Fără gravitaţie s-a aflat în top 40 la Petőfi Rádió, Ungaria, timp de mai multe săptămâni, ajungând, la un moment dat, prima în top, fiind urmată de piesa Tabula Rasa care s-a aflat, la rândul ei, în acelaşi top timp de mai multe săptămâni, iar apoi a urmat melodia Gyönyörű háború/Război minunat, care a devenit un şlagăr foarte apreciat. Al doilea album al formaţiei a fost lansat la începutul anului 2020, cu titlul Jégvirág/Floare de gheaţă.

Componenţa actuală a formaţiei No Sugar:

Lívia Portik (voce),

Botond Bereczky (chitară, voce),

Zoltán Ferenczi (clape, voce),

Adrián Boeriu (percuţie)

László Basilidesz (chitară bas)

Compoziţie florală la festival

O compoziţie florală specială, de mari dimensiuni, va fi amplasată începând din 22 iunie, pe parcursul festivalului cultural, în curtea Cetăţii Oradea. Compoziţia a fost realizată de artişti din Debreţin: Pikó Sándor - statuia ecvestră,  Antal Istvánné şi Antal István - designul floral, Kiss Péter - proiectarea. Compoziţia doreşte să accentueze sentimentul de apartenenţă a membrilor comunităţii şi să sublinieze păstrarea creştinismului ca valoare esenţială.

Activităţi pentru copii 

În weekendul 26-27 iunie vor avea loc numeroase activităţi pentru copii: de la pictură pe pietre sau pe materiale textile până la prezentare de instrumente muzicale populare ori spectacole de teatru de păpuşi.

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar 


Accesul la festival şi petrecerea timpului în perimetrul acestuia sunt posibile doar cu respectarea măsurilor anti-COVID 19, respectiv a regulamentului evenimentului.

MĂSURI OBLIGATORII ANTI-COVID 19

Purtarea măştii de protecţie şi păstrarea distanţei de 1,5 metri faţă de celelalte persoane sunt obligatorii pentru toţi spectatorii, inclusiv copiii cu vârsta mai mare de 5 ani, pe toată durata evenimentelor.

La evenimentele desfăşurate în aer liber, accesul este permis pentru:

- persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

sau

- persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore

sau

- persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maximum 14 zile anterior desfăşurării evenimentului)

Verificarea documentelor se va realiza la intrarea în perimetrul evenimetului. Vă rugăm ca, pe lângă documentele menţionate anterior, să aveţi asupra dumneavoastră cartea de identitate.

Copiii au acces fără aceste documente.

La intrare va fi verificată şi temperatura. Doar spectatorii cu valori sub 37.3 grade Celsius vor avea acces.

Spectatorii pot urmări evenimentul doar de pe scaune, iar capacitatea este limitată la locurile marcate.

La plecare, spectatorii sunt rugaţi să utilizeze căile de ieşire marcate special.

Vă rugăm ca, în cazul formării de cozi, să păstraţi distanţa de 1,5 metri faţă de persoanele din faţa şi din spatele dumneavoastră.

Accesul la evenimentele desfăşurate în interior se face, în ordinea sosirii, în limita a 70% din capacitatea sălii.

Purtarea măştii este obligatorie pe toată durata evenimentelor.

Persoanele care nu respectă aceste măsuri nici după ce au fost atenţionate de reprezentanţii organizatorilor, ai serviciului de pază şi protecţie sau ai autorităţilor locale vor fi îndepărtate din perimetrul evenimentului.

REGULAMENT

Vă rugăm să respectaţi următoarele reguli, necesare pentru buna desfăşurare a Zilelor Sfântului Ladislau 2021. De asemenea, vă rugăm să luaţi la cunoştinţă următoarele informaţii importante.

- Intrarea la evenimentele din cadrul Zilelor Sfântului Ladislau – cu câteva excepţii – este gratuită.

- Pe parcursul evenimentelor vor fi realizate fotografii şi filmări. Participanţii care apar în fotografii şi filmări pot fi nominalizaţi doar dacă îşi dau acordul pentru acest lucru. În măsura permisă de legea aplicabilă, orice persoană care asistă la festival este de acord că ar putea fi subiectul unor imagini video sau fotografii fără a fi recompensată în bani sau prin alte modalităţi

- Pe parcursul evenimentelor este permisă fotografierea, însă filmările şi înregistările audio din partea publicului pot fi realizate doar cu aprobare scrisă, în prealabil, din partea organizatorilor.

- Este strict interzisă aducerea pe teritoriul festivalului a oricărui obiect care poate pune în pericol siguranţa celorlalţi participanţi.

- Conform legii, este interzis consumul şi comercializarea narcoticelor.

- Este interzisă desfăşurarea oricărei activităţi comerciale pe teritoriul festivalului fără acordul organizatorilor.

- Este interzis cerşitul pe teritoriul festivalului.

- Organizatorii nu îşi asumă răspunderea pentru eventualele daune cauzate de spectatori cu un comportament iresponsabil.

- Pe teritoriul festivalului există un punct de prim ajutor, punct al jandarmeriei, precum şi un punct info. Rugăm participanţii ca, în cazul în care au o problemă, să apeleze la persoanele aflate în aceste puncte. 

- Nu se va servi alcool şi tutun persoanelor sub 18 ani.

- În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, colectarea deşeurilor este selectivă. Există containere de trei culori diferite în care vă rugăm să aruncaţi deşeurile. Container maro: resturi menajere fără ambalaj. Container albastru: hârtie, carton. Container galben: plastic, metal, ambalaje.

Ambalajul mâncării cumpărate pe teritoriul festivalului este compostabilă, astfel că acesta trebuie aruncat în containerul maro. Să protejăm mediul împreună!

- Vă rugăm să utilizaţi doar toaletele marcate ca atare.

- Nu vă recomandăm să aduceţi animale de companie pe teritoriul festivalului. În măsura în care veniţi cu animalul de companie, este necesar să aibă zgardă, botniţă sau să se afle într-o cuşcă de transport. De asemenea, e necesar să vă ocupaţi de igiena animalului.

- Vă rugăm să predaţi obiectele găsite la Punctul Info. De asemenea, lucrurile pierdute pot fi găsite aici.

Prin intrarea la festival vă daţi acordul în ceea ce priveşte respectarea prezentului regulament şi luaţi la cunoştinţă faptul că organizatorii vor face verificări. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a scoate în afara teritoriului festivalului orice persoană care nu respectă prezentul regulament.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON