URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iunie 2018, 20:19

Zilele Art Nouveau: Tururi ghidate, concerte în Piaţa Unirii şi proiecţii spectaculoase pe Palatul Vulturul Negru (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul acestei săptămâni, orădenii şi turiştii sunt invitaţi să celebreze patrimoniul Art Nouveau al Oradiei.

Municipalitatea organizează pe 9 şi 10 iunie tururi ghidate prin mai multe palate ale oraşului ridicate în acest stil arhitectural, concerte cu lucrări celebre şi muzică din filme, oferite în aer liber de orchestra de suflători a Filarmonicii şi proiecţii spectaculoase de imagini pe faţada Palatului Vulturul Negru.

Evenimentele sunt organizate pentru marcarea Zilei Mondiale Art Nouveau (10 iunie) şi sunt incluse într-un proiect câştigat de municipalitatea orădeană, alături de alte opt oraşe europene din regiunea Dunării, în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Dunărea, având ca obiectiv protecţia şi promovarea sustenabilă a moştenirii culturale Art Nouveau în această zonă.

Programul a fost prezentat, luni, într-o conferinţă de presă de viceprimarul Mircea Mălan, directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupşea, şi consultantul Sebastian Boniş.

În cele două zile se vor organiza tururi ghidate prin interioarele palatelor Art Nouveau din Oradea, în limba română şi în limba maghiară, conduse de Ramona Novicov, respectiv Mihalka Nandor.

Şi sâmbătă, şi duminică tururile vor începe de la orele 16, 17 şi 18, din Palatul Episcopal Greco-Catolic, care, în mod normal, nu e deschis publicului. Alte obiective cuprinse în tur sunt Palatul Vulturul Negru, Casa Levai, Palatul Stern, Palatul Moskovits şi Casa Schwarts (Camera de Comerţ).

Sâmbătă, de la ora 20, în Piaţa Unirii, va fi vernisată o expoziţie de fotografii dedicată patrimoniului Art Nouveau din cele 9 oraşe partenere în proiect.

Mai târziu, la ora 21, în Piaţa Unirii va avea loc un concert de muzică clasică susţinut de ansamblul de suflători al Filarmonicii din Oradea, în repertoriu fiind incluse "Tarantella Napoletana", de G. Rossini, "Libertango", de A. Piazzolla, o selecţie de piese ale formaţiei The Beatles ("Michelle", "Yesterday" şi "Obladi, Oblada") şi "Pavana", de G. Faure.

De la ora 22, organizatorii au pregătit un spectacol inedit, mai exact o proiecţie cu lumini, sunet şi culoare pe faţada Palatului Vulturul Negru. Proiecţia de tip video mapping va include simboluri şi decoraţiuni de pe Palatul Vulturul Negru şi din interiorul acestuia, mai puţin cunoscute de orădeni. O proiecţie va dura 5 minute şi va fi repetată la câte 10 minute între orele 22 şi 23.

Duminică, după tururile ghidate, de la ora 21, ansamblul de suflători al Filarmonicii din Oradea va susţine un nou concert în aer liber în Piaţa Unirii, cu muzică din filme, între care o selecţie din "Masca lui Zorro", selecţie din filmul "Robin Hood", "Let it go" din Frozen şi "I will always love you" din filmul "The Bodyguard".

De la ora 22 va avea loc o nouă serie de proiecţii pe faţada Palatului Vulturul Negru. Firma care a lucrat la realizarea acestor proiecţii a câştigat cea mai recentă ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii "Spotlight" din Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON