URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Iunie 2017, 19:02

Zeci de elevi din toată ţara se întrec în ecologie şi ecoturism, la Oradea

Peste 80 de elevi şi profesori din toată ţara vor fi prezenţi în următoarele zile la Oradea, pentru a participa la a 18-a ediţie a concursului naţional de ecologie, ecoturism şi protecţia mediului "Floare de lotus".

Competiţia este a treia etapă din cadrul Concursului Naţional Interdisciplinar "De la munte, prin deal, pe Dunăre, la mare, spre soare răsare!..", organizat de Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti alături de palatele şi cluburile de copii din Brăila, Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Aiud şi Oradea.

Prin acest concurs se încearcă conştientizarea elevilor în ceea ce priveşte protejarea mediului, stimularea creativităţii şi a imaginaţiei elevilor şi implicarea acestora în activităţi sportive în natură şi de ecologizare.

Pe lângă concursul propriu-zis, elevii vor participa la un Atelier verde, în cadrul căruia vor învăţa cum să metamorfozeze deşeuri şi să realizeze diverse lucruri utile, vor face o drumeţie la Avenul de la Betfia, unde muzeologul Erika Posmoşanu le va prezenta formaţiunea carstică, şi una la Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea din Băile 1 Mai, unde vor vedea pe viu efectele negative ale activităţilor antropice asupra mediului.

După cum se ştie, din rezervaţie au dispărut toate cele trei specii endemice – nufărul termal, melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă – din pricina secării apei din lacul Ochiul Mare. Prezentările de aici vor fi susţinute de Eleonora Mircescu, din partea asociaţiei Ecotop. Sâmbătă, elevii vor vizita Peştera Urşilor şi Muzeul Etnografic din Chişcău, dar şi obiective turistice din Bunteşti.

Participanţii la concurs vor veni din 14 judeţe ale ţării, printre care Arad, Alba, Botoşani, Brăila, Covasna, Constanţa, Iaşi, Mehedinţi, Sibiu, Suceava şi Vâlcea.

Evenimentul din Bihor este organizat de Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi Consiliului Judeţean Bihor, şi în parteneriat cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Agenţia de Protecţia Mediului Bihor, Biblioteca Universităţii din Oradea, Aqua Crisius Oradea şi Fundaţia Ecotop Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON