URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2021, 17:13

Vrerea UDMR: viceprimar în Oradea şi vicepreşedinte la Judeţ. Restul funcţiilor, târguite la sfârşitul lunii. Un fost secund al lui Pasztor, promovat de Cseke la Minister

Vrerea UDMR: viceprimar în Oradea şi vicepreşedinte la Judeţ. Restul funcţiilor, târguite la sfârşitul lunii. Un fost secund al lui Pasztor, promovat de Cseke la Minister Szabo Jozsef (foto), fostul administrator al județului, a fost deja promovat de noul ministru al Dezvoltării Cseke Attila director de cabinet
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UDMR nu abandonează pretenţia de a primi câte un post de „adjunct” la conducerea Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean Bihor odată cu împărţirea funcţiilor între partidele coalizate la guvernare, PNL şi USR-PLUS. Preşedintele executiv Szabo Odon afirmă că în schimb oferă „parteneriat”, dar şi „expertiză”, UDMR având mulţi membri bine pregătiţi. Câţiva sunt plecaţi din CJ Bihor, iar unul, care a administrat judeţul pe vremea preşedintelui Pasztor Sandor, a şi fost uns deja director de cabinet al ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

„Dreptul comunităţii”

Deputatul Szabo Odon a confirmat în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o joi ceea ce spunea şi senatorul Cseke la finele anului trecut, şi anume că UDMR Bihor, în ciuda rezultatelor slabe de la alegerile locale, continuă să-şi dorească poziţiile secunde în conducerea Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean Bihor, sperând să-i convingă pe liberali să le cedeze cu prilejul negocierilor ce vor avea loc ca urmare a coalizării la guvernare împreună cu USR-PLUS.

„Ce ne-am dorit şi anul trecut şi ce ne dorim şi acum este o reprezentare a comunităţii noastre la Primăria Oradea şi la Consiliul Judeţean Bihor”, a spus Szabo, întrebat de BIHOREANUL pe această temă. Politicianul a amintit că UDMR Bihor a făcut publică această revendicare încă a doua zi după alegerile locale şi că din 28 septembrie până acum nu şi-a schimbat poziţia, deoarece „comunitatea maghiară are acest drept”. „Aceasta nu este o solicitare nouă. Ce s-a schimbat de atunci?”, a spus el, retoric.

„Nu se ridică de la masă”

La o altă întrebare, despre ce ar oferi UDMR în schimbul celor două funcţii, Szabo a răspuns că partidul său are de dat „parteneriat”: „Credeţi că ar trebui să oferim ceva în afară de parteneriat? UDMR a oferit, de fiecare dată când a fost într-o coaliţie, stabilitate şi loialitate în coaliţie”.

Pe de altă parte, chestionat asupra posibilei reacţii dacă PNL nu va ceda nicio poziţie de viceprimar şi vicepreşedinte la CJ, Szabo Odon a afirmat că „UDMR nu se ridică de la masă” şi că va continua să facă „ce am făcut şi în ultimele trei luni, continuăm să ne apărăm comunitatea din poziţiile pe care le avem”.

„Expertiza” UDMR-ului

În context, preşedintele executiv al UDMR Bihor a afirmat că negocierea în plan local a funcţiilor de reprezentare guvernamentală (prefect şi subprefecţi) şi a celor de conducere a instituţiilor guvernamentale deconcentrate din judeţ încă nu a început, cel mai probabil acest lucru urmând să aibă loc la sfârşitul acestei luni.

Szabo a arătat că încă „nu s-a discutat” despre conducerea Prefecturii, în prezent desfăşurându-se negocieri pentru desemnarea unor secretari de stat şi a altor posturi în Guvern. Cu acest prilej, şeful UDMR Bihor a confirmat că fostul administrator public al judeţului numit de fostul preşedinte al CJ Bihor Pasztor Sandor, şi anume Szabo Jozsef (candidat la șefia CJ la ultimele alegeri locale), a fost deja promovat de Cseke Attila în funcţia de director al propriului Cabinet de ministru al Dezvoltării, dar a spus că organizaţia mai are şi alte resurse de „expertiză”, una dintre acestea fiind actualul subprefect Fenesi Tibor, fost şef al Direcţiei Social-Comunitare tot în cadrul CJ Bihor sub conducerea aceluiaşi Pasztor.

Întrebat de BIHOREANUL şi dacă însuşi Pasztor ar urma să fie promovat secretar de stat la Ministerul Mediului, aşa cum se vehiculează în mediul politic, Szabo a răspuns sec: "habar nu am".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
udmr la guvernare de 31 ani
udmr la guvernare in linia intai sau in linia a doua a facut tot ce se poate sa franeze dezvoltarea, modernizarea tarii. PNL de dragul ciolanului a accepta sa guverneze cu acesta adunare a tradarii nationale si acum culege roadele. hOrban a cedat udmr toate ministere cu bani de dragul functiei si acum prin santaj politic trebuie sa ne supunem deciziilor unei minoritati de 5%. PNL soatrta ta este cea a pnt-cd si a pdl! O sa dispari la lada de gunoi a istoriei cu hOrban sef ca camera deputatilor. PNL o sa culeaga mizeria guvernarii iar udmr o sa fie vesnica fata mare pentru urmatoarea guvernare in timp ce romanii suparaciosi stau acasa la votare! Tata greata oradenilor pentru supararea vostra la votari! romanii se dau de ceasul mortii ca Iohannis este german si stau la vot acasa ca in culisele politicii udmr sa castige guvernarea reala si nu cea de fatada caci udmr conduce politica romaneasca de 31 de ani.
Postat 07 Ianuarie 2021, 22:04 de scortosul
După logica de cerșetor a lui Szabo, Cseke, etc ...
... dacă prefectul, președintele CJ și primarul de Oradea, sunt de la PNL, atunci ar trebui inventat încă un post de subprefect, unul de vice la județ și unul de viceprimar la municipiu !?! Pentru că, după rezultate electorale și reprezentativitate numerică, ar trebui și PSD să facă parte din marea coaliție !?! Surprinzător că nu vor, tot așa, în toate localitățile unde PNL a câștigat alegerile ... adică >n mai mult de jumătate din județ !?! E clar că, după câtă inteligență adăpostește "mansarda" lui Szabo ... nici nu ar mai trebui alegeri și majorități constituite în urma acestora !?! Ar fi suficient să numărăm câți maghiari există și să se dea la UDMR opțiunea de a-și alege posturile care vor ... iar restul să le ia "câștigătorii" și să se spele pe cap cu ele, cum vor. Impresia "tehnică" după o astfel de abordare ... e că la UDMR Bihor au început să cadă multe "țigle de pe casă" !?!
Postat 07 Ianuarie 2021, 19:13 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON