URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2021, 19:21

Vrei să faci o faptă bună de Paşte? Banca pentru Alimente Oradea face colectă de alimente, în cinci magazine Lidl

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care vor să facă donaţii, astfel încât să înfrumuseţeze sărbătorile pascale ale semenilor lor mai puţin norocoşi, sunt aşteptaţi în cinci magazine Lidl din Bihor, unde Banca pentru Alimente Oradea face colectă de alimente neperisabile.

Mai precis, în toate magazinele Lidl din Oradea şi Salonta, bihorenii vor găsi cutii în care pot lăsa donaţii pentru Banca Regională Pentru Alimente Oradea, care distribuie hrană pentru persoane aflate în nevoie în toată regiunea Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Cutiile, amplasate după casele de marcat, vor fi disponibile până pe 16 mai.

Ce se poate dona

„Acesta este al doilea sezon în care Banca Regională pentru Alimente Oradea organizează Colecta de sărbători. În Colecta de Crăciun 2020, doar bihorenii și maramureșenii au donat 1253 kg produse în 4 magazine Lidl, care au fost distribuite persoanelor din categorii defavorizate din evidenta a 20 de organizații beneficiare în programul de ajutor alimentar”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Alimentele neperisabile ce pot fi donate sunt alimente de bază (ulei, făină, zahăr, orez, paste făinoase, ingrediente de copt, lapte UHT), conserve (de legume, carne, fructe), sosuri, sucuri, produse de patiserie ambalate, biscuiți, cafea, ceai, dulceață și gemuri.

Colecte doar de sărbători

Colecta în magazinele partenere e singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie. 

În restul anului, rețeaua băncilor pentru alimente preia de la companii produse în surplus, cum sunt stocurile sezoniere, mărfurile refuzate la platformă din motive estetice, produsele provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi sau produsele ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft. Toate produsele sunt în termen și bune pentru consum uman și sunt donate imediat.

Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile. 

19.000 de guri hrănite, într-un an

Proiectul Banca pentru Alimente a început în România în 2016, prin fondarea Băncii pentru Alimente București, și s-a extins cu sprijinul Federației Europene a Băncilor Alimentare în toată țara prin Băncile regionale din Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, urmând a fi constituită și cea din Galați. În 5 ani, rețeaua a colectat 5076 tone de alimente de la peste 100 de companii și le-a donat spre mai mult de 400 de organizații, ca ajutor alimentar recurent pentru 113.000 de persoane aflate în situații vulnerabile.

Banca Regională Pentru Alimente Oradea și-a început activitatea în 10 martie 2020, colectând de la companiile donatoare în primul an 516 tone de alimente, în valoare de 4,2 milioane lei. Aceste produse ce au putut fi salvate de la risipă au fost distribuite cu ajutorul a 70 de organizații la peste 19.000 de persoane.

În 2021, Banca şi-a propus să-şi intensifice activitatea în județele din regiunea sa, cu misiunea de a contribui la reducerea sărăciei, foametei și risipei alimentare, sprijinind asociațiile cu programe sociale și caritabile din Bihor, Sălaj, Maramureș, Satu Mare. Lidl este principalul sponsor pentru reţeaua naţională, dar şi pentru Banca Regională din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON