URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2022, 11:17

Vrei la munte în Bihor și împrejurimi? Preţuri de staţiune de lux pentru pârtii fără zăpadă

Vrei la munte în Bihor și împrejurimi? Preţuri de staţiune de lux pentru pârtii fără zăpadă PLINĂ DE NOROAIE. Așa arată, în prag de An Nou, pârtia de la Stâna de Vale, altădată plină de turiști... (Captură video)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care vor la munte de Anul Nou vor avea parte de pârtii fără zăpadă căci nici administratorii Pârtiei Piatra Grăitoare din Vârtop şi nici cei de la pârtia de schi din Stâna de Vale nu au pornit tunurile de zăpadă, din cauza vremii. În schimb, în ambele staţiuni, tarifele de pe pârtii au fost majorate, un abonament pentru o zi ajungând la tarife comparabile cu staţiuni de lux ale Europei.

Primăria Nucet, care administrează pârtia Piatra Grăitoare din staţiunea Vârtop, a majorat tarifele pentru această iarnă, la sfârşitul lunii noiembrie, chiar dacă nu a făcut nicio investiţie majoră pentru a-i atrage pe turişti. Pârtia are o lungime de 1.880 metri şi variante separate pentru începători şi avansaţi, iar cartela pentru telescaun costă 180 lei/zi/persoană (100 lei pentru copii), pentru un weekend (de vineri până duminică) preţul unei cartele este de 450 lei, iar pentru perioada luni - joi se plăteşte 390 lei.

O plimbare cu telescaunul costă 30 lei pentru adulţi şi 20 lei pentru copii, iar pentru o singură urcare se plăteşte 20 lei (15 lei pentru copii). 

Preţurile sunt mult mai piperate în Stâna de Vale. Aici, abonamentul pentru teleschi este de 160 lei/zi/persoană (140 lei pentru copii şi studenţi), însă e bine de ştiut că pentru o coborâre pe toată pârtia - a cărei lungime nu depăşeşte 1,7 kilometri - e nevoie şi de telescaun, pentru care abonamentul costă 200 lei/zi/persoană (180 lei pentru copii şi studenţi) şi la care se poate ajunge doar cu teleschiul.

Cei care nu şi-au luat propriile echipamente vor mai avea cheltuieli cu cele închiriate: schiurile cu clăpari şi beţe costă 100 lei/zi, în timp ce o placă de snowboard se închiriază cu 60 lei. 

Vreţi doar la sanie? Pentru cei 150 metri, un abonament (care cuprinde sania şi urcarea pe bandă) costă 140 lei/zi, iar o sanie se poate închiria cu 30 lei. 

O tură de tubbing costă 8 lei, o singură urcare cu teleschiul - tot 8 lei, cu telescaunul - 12 lei, în timp ce o plimbare cu telescaunul, pentru a admira peisajul, se poate face în schimbul a 40 lei. 

În Stâna de Vale, nici măcar accesul pe pârtie nu e gratuit, căci s-a îngrădit întreaga zonă, iar pentru un tichet de intrare trebuie plătit 30 lei/persoană. 

La un calcul simplu, o familie cu un copil ar trebui să scoată din buzunar aproape 300 euro doar pentru a petrece o zi la schi, pe micuţa pârtie din Stâna de Vale, în condiţiile în care, de pildă, în Bukovel (Ucraina), stațiune cu 56 pârtii, un skipass (acces pe oricare pârtie, telescaun ori teleschi) costă 26 euro/zi, copiii sub 6 ani trec gratuit împreună cu părinții, iar cei până la 12 ani inclusiv şi pensionarii beneficiază de reduceri de 30%.

În staţiunea Bad Kleinkirchheim, în Austria, cu peste 107 kilometri de pârtii, un skipass pentru întreaga zonă costă în această iarnă 56 euro/zi, iar în St. Moritz, una din cele mai cunoscute stațiuni montane din lume, un skipass valabil pentru întreaga Engadina Superioară este circa 100 euro/zi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON