URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2019, 08:03

Vorbe goale: Dotarea Centrului Oncologic din Oradea, prilej de dispută între PSD-istul Florian Bodog și managerul liberal Dacian Foncea

Vorbe goale: Dotarea Centrului Oncologic din Oradea, prilej de dispută între PSD-istul Florian Bodog și managerul liberal Dacian Foncea VREA STATUIE. A doua zi după instalarea noului accelerator, fostul ministru Florian Bodog (stânga) s-a lăudat cu el, postând pe Facebook o poză a aparatului (fundal) făcută de un angajat al Centrului Oncologic. După ce Dacian Foncea (dreapta) a atenţionat că aparatul este "chel", pesedistul l-a numit "ipocrit" pe managerul liberal fiindcă, în loc să-i arate recunoştinţă, îi "caută nod în papură"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apropierea alegerilor îi face pe politicieni mai lacomi de imagine. E şi cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, senator PSD, coordonator al Departamentului de Sănătate al partidului, prodecan al Facultăţii de Medicină şi preşedinte al PSD Oradea, care de trei săptămâni se laudă cu merite mai mult sau mai puţin reale în proiectele spitalelor locale, de la extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe până la dotarea Centrului Oncologic.

O simplă atenţionare pentru a mai tăia din "coada vulpii" a fost de-ajuns pentru ca politicianul să recurgă la invective, atât la adresa BIHOREANULUI, cât mai ales a managerului Spitalului Municipal, ignorând însă fondul problemei: aparatul recent intrat în dotarea Centrului Oncologic, deşi modern, este sub ceea ce au cerut medicii pentru tratarea pacienţilor.

Cu pumnii-n piept

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a demontat două minciuni răspândite pe Facebook de fostul ministru, care se filmase pe şantierul extinderii UPU susţinând că proiectul ar fi fost demarat în timpul mandatului său, ca obiectiv în Programul de guvernare al PSD, şi se lăuda că a lansat un program pentru a dota cu câte "un computer tomograf şi un RMN fiecare spital judeţean", ca parte a aceluiaşi "program PSD pentru România".

În realitate, arăta dr. Hadrian Borcea, programul pentru extinderea UPU a fost lansat cu sprijinul Băncii Mondiale în 2014, cu trei ani înainte ca Bodog să fi ajuns ministru. În 2015-2016 experţii au selectat 5 UPU din cele 68 din ţară care să fie incluse în program, Oradea clasându-se pe locul 1, iar documentaţia a fost aprobată în acelaşi an, astfel că în 2017 ministrul Bodog doar a îndeplinit o formalitate, aprobând indicatorii tehnico-economici, iar în 2018 succesoarea sa, Sorina Pintea, proiectul tehnic şi ordinul de finanţare propriu-zisă.

La fel, în ce priveşte dotarea cu CT şi RMN, actele puse la dispoziţie de managerul Gheorghe Carp arată că Spitalul Judeţean n-a primit niciun asemenea echipament în mandatul lui Bodog, iar Municipalul n-a beneficiat de niciun leu de la Minister, cumpărându-şi singur aparatele. "Nu ne-a ajutat nici cu o scobitoare", a zis managerul Dacian Foncea.

De la "scobitori" la accelerator

În loc să se oprească, Bodog a continuat şirul laudelor de sine, lansând totodată un atac şi la adresa oponenţilor politici, precum şi a BIHOREANULUI. Fără a mai pomeni de UPU, de CT-uri şi de RMN-uri, fostul ministru a pretins săptămâna trecută că tot lui i se datorează şi dotarea Centrului Oncologic cu al doilea accelerator pentru radioterapie, instalat cu o zi înainte, arătându-i şi poza, cu concluzia că aparatul nu este o "scobitoare", iar mincinosul ar fi managerul de la Municipal.

Foncea a dezvăluit, însă, că aparatul e "chel", adică "într-o configuraţie de bază, mai modestă decât cea de care avea nevoie Centrul Oncologic", cu nimic superior celui cumpărat în 2012 cu 1,9 milioane euro. Noul echipament a costat 1,48 milioane euro, iar spitalul va trebui să facă rost de încă aproape 1 milion euro pentru a-l aduce la standardele dorite.

De altfel, în 2017 caracteristicile au fost prevăzute în proiectul strategic întocmit de Consiliul Judeţean în colaborare cu Primăria şi cu specialişti din spitalele municipalităţii. Conform acestuia, al doilea accelerator urma să fie achiziţionat din fonduri Ro-Hu cu aproximativ 3 milioane euro. Evident că, la 1,48 milioane euro, aparatul cel nou nu avea cum să fie la fel de performant precum cel dorit.

Bodog, economul

Fostul ministru a ţinut, totuşi, să aibă ultimul cuvânt, acuzându-l pe Foncea, într-o nouă declaraţie pe Facebook, că el "are chelie", deoarece aparatul este "de ultimă generaţie" şi  "respectă toate normele europene". Potrivit lui, configuraţia "nu a fost stabilită de ministrul Bodog", ci după "criterii obiective şi specificul fiecărui spital", în baza unei evaluări făcute în martie 2017 de reprezentanţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena, care au ţinut seama de "infrastructura existentă, capacitatea de tratament, resursele umane şi practica anterioară", propunând "dezvoltarea Centrului exact cu echipamentele ce au fost livrate acum".

În ce priveşte preţul, Bodog a pretins că "Ministerul a obţinut de la producător unul dintre cele mai bune preţuri din lume", reuşind achiziţia la jumătate din preţul pieţei. Ca atare, a criticat municipalitatea şi pe managerul spitalului fiindcă "în loc să aprecieze că Ministerul a reuşit o economie semnificativă la bugetul de stat şi al oraşului, caută nod în papură". Concluzia sa? Edilii şi managerul sunt "mari ipocriţi", care "încearcă să ducă în derizoriu discuţia şi să minimalizeze o reuşită importantă a Guvernului PSD pentru sistemul sanitar orădean".

Trebuie completat

Este noul accelerator performant? Evident, da. Are Ministerul Sănătăţii un merit în achiziţionarea lui? Iarăşi da, doar că nu îi aparţine lui Bodog personal. Repectă aparatul normele europene? Bineînţeles, căci altfel nici nu putea fi comercializat. Este, însă, la nivelul de performanţă dorit şi cerut de medici? Ei, bine, de data asta, răspunsul e nu.

Deşi nou, echipamentul marca Elekta furnizat de Minister în baza unui protocol încheiat cu Spitalul Municipal în septembrie 2018, în mandatul Sorinei Pintea, şi livrat în aprilie 2019, are nevoie de o modernizare care va costa 831.000 euro, a arătat managerul Foncea printr-un comunicat miercurea trecută. Consiliul Medical al spitalului, format din cei 25 medici şefi de secţii, a şi votat deja alocarea în acest scop a 182.000 euro obţinuţi dintr-un program european, iar în luna februarie managerul a cerut oficial Sorinei Pintea ca Ministerul să ofere diferenţa de 648.120 euro.

"Ceea ce nu a spus fostul ministru, sugerând că responsabilitatea pentru dotarea minimală a noului accelerator ar fi a specialiştilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, este că au avut în vedere parametri, inclusiv financiari, fixaţi de Ministerul Sănătăţii", a mai punctat Foncea. Alte spitale, din alte oraşe, au avut alte "marje" şi au primit acceleratoare mai bune.

Mai puţine daune

Necesitatea upgradării noului echipament o confirmă inclusiv specialiştii Centrului Oncologic, care afirmă că acesta e identic în performanţe celui din 2012, ambele fiind folosite în radioterapia 3D, ce permite ca radiaţiile să fie cât mai bine ţintite spre o tumoare pentru a o distruge. "În 2012 am făcut un mare pas înainte, prin trecerea de la cobaltoterapie la terapia cu acceleratorul 3D. Cu al doilea accelerator, puteam face încă un pas înainte", spune dr. Elisabeta Pătcaş.

Medicii aşteptau să primească, fie prin proiectul strategic al CJ, fie de la Minister, un accelerator cu o echipare superioară, pentru a aplica şi terapii VMAT (prin modularea volumetrică a fascicolului de radiaţii) şi IMRT (modularea intensităţii radiaţiilor), aşa încât pacienţii să fie scutiţi de "daunele colaterale" ale bombardării cu radiaţii, după cum spune dr. Vivienne Susa, şef adjunct al Laboratorului de Radioterapie.

"Prin VMAT şi IMRT se fac tratamente cu o precizie superioară 3D, fiindcă se reduce şi mai mult doza de radiaţii în ţesuturile sănătoase, ceea ce pentru pacient înseamnă mai puţine efecte secundare", explică doctoriţa Pătcaş. Concret, unui bolnav tratat, de exemplu, pentru o tumoare în zona abdomenului i s-ar radia mai puţin intestinul şi nu ar mai avea probleme cu defecaţia, iar altul, tratat pentru cancer la prostată, nu ar mai avea dificultăţi la urinare şi ar fi scutit de radierea vezicii urinare şi a rectului.

Aşadar, medicii orădeni speră ca noul aparat, deja instalat, să fie upgradat înainte de a fi pus în funcţiune, spre finele anului. Ceea ce depinde, însă, de răspunsul care va veni de la ministrul Sorina Pintea, poate mai generoasă decât predecesorul său, atât de lăudăros...


DOAR 4%
Nepăsare guvernamentală

În timp ce fostul ministru Florian Bodog se făleşte cu "programul PSD" pentru modernizarea spitalelor, adevărul e că partidul său nu a avut niciun aport la iniţierea şi derularea acestuia, ba chiar că diverşii miniştri au trenat aplicarea lui.

În realitate, "Proiectul pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului de sănătate în România" a fost iniţiat de Banca Mondială, care în iunie 2014 a şi aprobat în baza acestuia un împrumut de 250 milioane euro pentru ca spitalele româneşti să fie modernizate şi echipate la standarde moderne. În iunie 2017, la jumătatea mandatului lui Bodog, însă, un raport al Curţii de Conturi critica Ministerul pentru lentoarea aplicării programului, arătând că abia 4% din banii Băncii Mondiale se cheltuiseră, cel mai mult pe călătorii în străinătate ale oficialilor din Minister şi pe studii de fezabilitate nefolosite.

În septembrie 2017, cu trei luni înainte ca orădeanul să plece din Guvern, un alt raport, al Comisiei Europene, arăta că până atunci fuseseră pregătite achiziţiile de acceleratoare pentru radioterapie la cinci spitale din ţară: Institutul Oncologic şi Spitalul Elias din Bucureşti, precum şi la spitalele judeţene din Baia Mare, Constanţa şi Galaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Sunt unul dintre concurentii unui concurs masluit de Dacian Foncea
Vreau sa va spun ca eu personal sunt un concurent furat in mod direct de Dacian Foncea la un concurs organizat de SCMO, post care e dat cu dedicatie altcuiva. Detalii nu va voi da intr-un comentariu deoarece am actionat in Instanta mizeria facuta de Dacian Foncea. In momentul potrivit voi da si un comunicat de presa dar pana atunci, Stimabile Florin Ciucas, acceptati cererile noi de prietenie pe FB si va voi tine la curent cu toata situatia, Documente, acte etc. Dacian Foncea este doar un maneger numit politic, care nu face nimic altceva decat sa murdareasca onorea unui oras condus de Ilie Bolojan!
Postat 01 Mai 2019, 22:04 de Username
@evil
baiete, varsati veninul la tine acasa si la latrina3 unde va simtiti in largul vostru, putand vomita orice ati ingurgitat in prealabil. Ti s-au cerut date concrete si tu vii cu un anunt de achizitii publice si niste banuieli fara nici o acoperire ?! Esti jalnic si josnic, ca orice psd-ist care se respecta. Sfarsitul e aproape si disperarea mare, dar lada de gunoi va asteapta!
Postat 01 Mai 2019, 12:39 de oradea_mea_si_a_ta
@FlorinCiucas: Exemple spre verificare
https://www.scmo.ro/achizitii-publice/item/264-etalonare-dozimetre-dosiman-s.html - unde sunt invitatia de participare si caietul de sarcini? Daca doresti caietul, mergi la secretariat (mutat strategic impreuna cu biroul lui Foncea si a noului lui prieten director econimic in afara spitalului!!!) si iti anunti obligatoriu participarea la orice concurs pe post si la orice licitatie! Ambele modulele: de achizitii si cel de posturi scoase la concurs sunt identice! Nu contin decat titluri, fara nici un detaliu, fara programa de concurs, fara caiete de sarcini la licitatii! Puteti verifica si chiar in acest moment. Nu poti participa fara sa il anunti pe Foncea!
Postat 30 Aprilie 2019, 23:44 de RootOfEvil
@FlorinCiucas
www.scmo.ro - Transparenta totala! Si la anunturi pentru posturi si la achizitiile publice! Transparenta, In sensul ca anunturile nu exista sau sunt doar titlurile! Daca vrei sa participi, mergi la secretariat, iti iei documentatia pe hartie, si Foncea stie ca exista concurenta pe post! Vine Comisie de la Venetia, cade toata lumea si se reia pana cand concurenta renunta. Intre timp, prietenii PNL a lui Foncea ocupa interimar posturile (directori, sefi de sectii, etc.)
Postat 30 Aprilie 2019, 21:35 de RootOfEvil
informatii
Daţi-ne concret concursurile cu probleme, cu nume şi date, să putem demara verificări. Dacă sunt informaţii confidenţiale, le puteţi trimite pe email la redactia@bihormedia.ro. Nu am avut nicio reclamaţie pe tema aceasta.
Postat 30 Aprilie 2019, 22:44 de Florin Ciucas
@Florin Ciucas
Sa pui fosta Directoare Generala sa dea un examen "filmat", cu comisie din "strainatate" pentru Director Econimic (adjunct) doar ca sa eliberezi postul si sa iti pui prietenul, membru PNL interimar pe postul ei e destul argument?
Postat 30 Aprilie 2019, 21:25 de RootOfEvil
Din politic provine si Dacian Foncea
Managerul Dacian Foncea organizeaza concursuri pe post doar pentru prostii care citesc anunturile de pe site-ul oficial al spitalului, in realitate aceste posturi sunt date deja spagarilor. Dacian Foncea e doar in liberal cu apucaturi de PSD-ist din Teleorman, nimic mai mult.
Postat 30 Aprilie 2019, 09:32 de Username
RE: Din politic provine si Dacian Foncea
Noi ştiam că la concursurile lui Foncea se cade pe capete, că sunt aduse comisii din alte oraşe şi că, pe deasupra, sunt şi filmate. Aduceţi nişte arguemnte concrete, altminteri totul rămâne la nivel de vorbe goale...
Postat 30 Aprilie 2019, 15:12 de Florin Ciucas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON