URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Februarie 2020, 15:46

Volumul de „Poezii” gândite de Corneliu Coposu în cei 17 ani de puşcărie politică va fi prezentat la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţiile Corneliu Coposu şi Academia Civică, prima purtând numele unuia dintre cei mai importanţi oameni politici ai României, cealaltă fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului de la Sighet, unde a funcţionat în regimurile comuniste una dintre cele mai dure închisori pentru deţinuţii politici, lansează la Oradea volumul de poezii pe care Corneliu Coposu le-a gândit în cei 17 ani de detenţie şi aşternute pe hârtie după eliberarea sa, în 1964.

Lumina unui model

Evenimentul va avea loc miercuri, 4 martie, cu începere de la ora 18, în Sala Mare a Primăriei Oradea, cu participarea PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, Anei Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academia Civică, a lui Ion-Andrei Gherasim, preşedintele executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu, şi a lui Dan Liviu Boieriu, cronicar literar.

„Corneliu Coposu nu și-a publicat poeziile din două motive: pentru că avea, ca om de cultură, o foarte înaltă părere despre poezie, și pentru că avea, ca om politic, o foarte severă părere despre definiția acestuia. Dar și un motiv și altul nu fac decât să se adauge calităților intelectuale și morale ale celui care a avut puterea să facă prin viața și ideile sale cel mai mare dar generațiilor următoare: acela de a le fi model. Faptul că a scris versuri îi conturează profilul cu o lumină în plus. O lumină care ne îmbogățește istoria“, spune Ana Blandiana despre ipostaza de poet a marelui om politic.

Un lider istoric

Corneliu Coposu (născut în 1914 la Bobota, în judeţul Sălaj, şi decedat în 1995) a fost liderul opoziţiei anti-comuniste din România după 1990, iar în regimul comunist a executat 17 ani de detenţie din cauza apartenenţei sale la Partidul Naţional Ţărănesc şi a faptului că a fost secretar personal al conducătorului acesteuia, Iuliu Maniu, în perioada interbelică şi până la instaurarea dictaturii comuniste.

După Revoluţia din 1989 a refondat PNŢ sub denumirea Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, a fondat Convenţia Democratică din România, care a reunit şi PNL, şi vechiul Partid Social Democrat înainte de „aspirarea” acestuia de către urmaşul PCR, care în acea vreme se numea Partidul Democraţiei Sociale din România (fost FSN, acum PSD).

La un an după moartea marelui om polic, în 1996, CDR urma să câştige alegerile, dar a avut o guvernare compromisă de destrămarea PNŢCD, formaţiune condusă în prezent de Aurelian Pavelescu, autorul pactului cu PSD. Din 2000, de altfel, PNTCD a încetat să mai fie nu doar partid parlamentar, ci şi formaţiune relevantă în politica românească.

„Linştea, iertarea şi seninul”

În ce priveşte poeziile lui Corneliu Coposu, una dintre cele mai cunoscute este „Rugă”, pusă pe muzică de Valeriu Sterian şi devenită un fel de imn care se cântă frecvent în bisericile greco-catolice din România, confesiune căreia i-a fost membru şi marele om politic.

„Cerne, Doamne, liniştea uitării
Peste nesfârşita suferinţă,
Seamănă întinderi de credinţă
Şi sporeşte roua îndurării.

Răsădeşte, Doamne, dragostea şi crinul
În ogorul năpădit de ură
Şi aşterne peste munţi de zgură
Liniştea, uitarea şi seninul”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ma bucur ca....
Ma bucur ca nu vad prinrte invitati vreun misel din ceea ce este astazi abunatura de mizerabili, tradatori de neam si idealuri din pnt-cd!
Postat 01 Martie 2020, 15:52 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON