URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Mai 2014, 18:41

Vioara vedetă revine! Alexandru Tomescu aduce din nou vioara Stradivarius la Oradea

Vioara vedetă revine! Alexandru Tomescu aduce din nou vioara Stradivarius la Oradea DUET DE SUCCES. Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Eduard Kuntz şi-au câştigat un renume internaţional după ce au cântat pe cele mai mari scene ale lumii, la Londra, New York, Barcelona, Paris şi Amsterdam
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Melomanii orădeni sunt nişte norocoşi. Pe 27 mai, vor putea asculta din nou vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, adusă de cunoscutul şi carismaticul Alexandru Tomescu.

Artistul român revine la Oradea însoţit de pianistul rus Eduard Kunz, inclus de BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine, şi va interpreta un program de Prokofiev.

Pe marile scene

La 37 de ani, Alexandru Tomescu este recunoscut la nivel internaţional nu doar datorită talentului, ci şi eforturilor de a promova muzica clasică susţinând concerte în spaţii neconvenţionale, la metrou, în biserici sau pe stradă. Violonistul a primit primele lecţii de la mama lui, profesoara Mihaela Tomescu, şi a continuat studiile în ţară alături de maestrul Ştefan Gheorghiu, iar apoi în străinătate, în Statele Unite şi în Elveţia.

De-a lungul carierei a fost laureat la festivaluri, precum Marguerite Long-Jacques Thibaud (Paris), Paganini (Genova) şi George Enescu (Bucureşti), şi a cucerit săli celebre, precum Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris) şi Concertgebouw (Amsterdam). Începând cu 2006, Alexandru Tomescu a iniţiat primele turnee finanţate exclusiv din fonduri private, arătând că şi în România există public pentru astfel de evenimente culturale de ţinută înaltă.

15-stradivarius_bihoreanul.jpgStradivarius pentru orădeni

În 2008, artistul a câştigat de la Ministerul Culturii dreptul de a folosi timp de cinci ani, apoi încă cinci, celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, astfel denumită după muzicienii Charles Elder şi Ion Voicu, care au folosit-o, la rându-le, de-a lungul anilor. Inscripţionată din 1702 ca fiind meşteşugită de faimosul Antonio Stradivari din Cremona, vioara a intrat în Patrimoniul Naţional al României în 1956, când statul a cumpărat-o pentru maestrul Ion Voicu. Instrumentul a fost evaluat în 2007 la 1,2 milioane de dolari, fiind considerat una din cel mai bine conservate piese realizate de cel mai faimos lutier al tuturor timpurilor.

Alexandru Tomescu a vrut ca toţi românii pasionaţi de muzica clasică să poată asculta sunetele valoroasei viori, motiv pentru care în fiecare an porneşte în turnee prin ţară. În primele trei ediţii, spectacolele au avut un format clasic de recital cameral. Din 2011 artistul a optat pentru concerte neconvenţionale, turneul de atunci fiind polivalent, în sensul că a interpretat cele 24 de Capricii ale lui Niccolo Paganini, însoţindu-şi recitalurile cu tot atâtea scurt-metraje special concepute, iar la ediţia din 2012 a îmbinat cele Şase Sonate de Eugene Ysaÿe cu teatrul non-verbal. În 2013, Tomescu a ajuns şi la Oradea cu spectacolul "Bach to Basics", ce a cuprins integrala Sonatelor şi Partidelor lui Johann Sebastian Bach, reuşind să umple Basilica Romano-Catolică.

Duet vioară-pian

Turneul naţional al lui Alexandru Tomescu din acest an este intitulat "In the mood for Prokofiev" şi este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România, care luptă împotriva abandonării copiilor.

Pe 27 mai, de la ora 19, la Filarmonica de Stat din Oradea, melomanii vor putea asculta un program alcătuit integral din partiturile lui Serghei Prokofiev, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului XX. Alături de Tomescu, pe scenă va urca pianistul rus Eduard Kunz. Născut în Siberia cu 33 de ani în urmă, Kunz a studiat pianul la Şcoala Specială Gnessin din Moscova (pentru copii supradotaţi) şi apoi la Conservatorul Piotr Ilici Ceaikovski, iar datorită calităţilor sale a fost inclus de publicaţia BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine. La rându-i, Kunz a susţinut concerte în săli precum Wigmore Hall (Londra), Concertgebouw (Amsterdam) şi Winterthur (Barcelona).

Cei doi muzicieni vor deschide concertul de la Oradea cu o compoziţie semnată de un adolescent din Bucureşti, Gabriel Gîţan, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu şi câştigător al unui concurs lansat de Tomescu şi Kunz în urmă cu câteva luni. Biletele pentru eveniment se pot cumpăra de la casieria Filarmonicii, la preţurile de stagiune, adică între 10 şi 25 de lei, în funcţie de locul în sală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON