URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 SEPTEMBRIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Justiția bihoreană a consfințit în primă instanță caracterul de rentieri al angajaților Ansamblului Folcloric Crișana. Aceștia, alături de capra neagră, ursul panda și pensionarii cu pensii speciale, nu pot fi atinși nici măcar cu o floare. Deja mă gândeam să fac o chetă pentru domnul Tepe Lepe, chiar dacă declarația lui de avere are mai multe pagini decât cartea de telefon a Aleșdului.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Multe măști ce afișau inteligență și onestitate au căzut săptămâna trecută. În timp ce milioane de cetățeni sunt terifiați de scumpirea energiei (care o va agrava pe cea a produselor și serviciilor), într-un context oricum frustrant, creat de o alianță care și-a îngropat toate promisiunile, premierul Florin Cîțu s-a dovedit un brigand de Liga a III-a, autor de mișelii și de prostii impardonabile nu doar de către partenerii din USR-PLUS, ci în mod normal nici de către propriii colegi din PNL.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre intenția municipalității orădene de a reînființa Fotbal Club Bihor, cu intenția de a promova echipa până în prima ligă?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 2 septembrie a.c., Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a Codului de procedură penală ce vizează, în esenţă, transpunerea în legislaţie a numeroaselor decizii pronunţate în ultimii ani de către Curtea Constituţională în materia procedurii penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2021, 12:38

Vine valul IV: Pandemia „reînvie” în Bihor cu infectări „de import”, din Olanda și Belgia

Vine valul IV: Pandemia „reînvie” în Bihor cu infectări „de import”, din Olanda și Belgia ÎNCET, DAR SIGUR. Sezonul estival a făcut uitată primăvara plină de restricții, când până și terasele erau închise. După două luni de relaxare totală, săptămână trecută a adus însă un avertisment: al patrulea val a început, numărul infectărilor din ultimele 6 zile fiind dublu comparativ cu primele 25 ale lunii iulie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Marea Britanie apar zilnic zeci de mii de noi infectări, majoritatea la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet, Italia și-a obligat lucrătorii sanitari să se vaccineze, Ungaria o urmează din 1 august, Grecia și Franța se pregătesc să procedeze la fel, și tot mai multe state restrâng accesul nevaccinaților la servicii „neesențiale”. Doar România încă n-a decis ce face, deși, la fel ca anul trecut, pandemia își va arăta din nou colții la sfârșitul verii.

BIHOREANUL vă arată cum s-a dublat, în doar o săptămână, numărul noilor infectări, cât de rapid se răspândește noua tulpină a virusului, ezitarea autorităților de a lua măsuri care ar putea preveni îmbolnăvirile și în ce scenariu poate funcționa sistemul sanitar local din toamnă, când copiii se vor întoarce la școală. De sperat că nu online...

Răspândire în creștere

Cifrele sunt edificatoare. Dacă la finele lunii mai pandemia a intrat în acalmie în toată ţara, cu 50-60 infectări pe zi, din a treia decadă a lui iulie numărul lor a sărit la peste 100 zilnic. În Bihor, liniștea a durat până la începutul săptămânii trecute, când au reînceput să se înregistreze zilnic noi infectări, după ce în restul lunii erau doar sporadice.

Un indiciu că pandemia revine e creșterea factorului R, ce arată viteza de reproducere a virusului. Dacă R este sub 1, înseamnă că pandemia stagnează, iar dacă trece pragul crește. Pe 7 iulie, R era 0,84, în 13 iulie ajunsese la 0,94, iar pe 16 iulie a atins pragul de 1, pentru ca joi, pe 29 iulie, să ajungă la 1,36.

Cauza? În Europa, tulpina Delta devine dominantă, după cum anunța luni Centrul European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (ECDC). Or, Delta (originară din India) este cu până la 60% mai contagioasă decât tulpina precedentă, Alfa (britanică), și aceasta cu 50% mai infecțioasă decât cea inițială (din China), un studiu confirmând că răspândirea devine la fel de rapidă ca a varicelei, fiecare persoană infectată putând transmite virusul la alte 8-9.

Defazați

Autoritățile din România au avut reacții contradictorii la aceste vești. Pe de o parte, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a dat liber la noi mega-relaxări: din 1 august vor fi permise, de exemplu, activități în spații deschise cu 75.000 participanți ori nunți cu 400 de meseni în interior, dacă participanții sunt vaccinați, prezintă un test PCR negativ nu mai vechi de 72 ore sau rapid de 24 ore ori un act ce atestă că sunt între a 15-a și a 180-a zi după infectare.

Ioana MihăilăA doua zi, autoritățile au dat semne că percep, însă, gravitatea perspectivelor. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă (foto), a vorbit atât despre posibile recompense la vaccinare (bonuri valorice, loterii), iar pe de alta despre restricții pentru ceilalți (acces limitat în zone neesențiale) și despre obligativitatea vaccinării personalului medical ori testarea pe propria cheltuială.

O zi mai târziu, coordonatorul Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, anunța că din septembrie ar putea fi posibilă vaccinarea cu o a treia doză, după ce Institutul Național de Sănătate Publică a admis că Delta ar putea predomina și la noi de la mijlocul lunii viitoare, cu cel puţin 1.600 noi infectări pe zi.

Or, România, care în februarie era pe locul 7 în lume la vaccinare, a ajuns codașa Europei, cu 15.000 vaccinări/zi și un bilanț decepționant: doar 5 milioane vaccinați, adică fix ținta stabilită pentru 1 iunie de premierul Florin Cîțu.

Ministrul avertiza că 82,4% din infectările din ultima săptămână și toate decesele au fost în rândul celor nevaccinați, pe când „vaccinarea completă protejează cu peste 90% în fața riscului de spitalizare”. Decizii, însă, nu a luat nimeni!

„De import”

Cum stau lucrurile în Bihor? Conform DSP, din 1 până în 25 iulie s-au înregistrat doar sporadic noi infectări, în cinci zile. De săptămâna trecută, însă, n-a mai existat niciuna fără vreun caz nou: luni au fost 2, marți 3, miercuri 4, joi 1, vineri 4 și sâmbătă 1. Altfel spus, în primele 25 de zile s-au adunat 7 cazuri, iar în ultimele 6 au fost depistate 15. La fel, cazurile active s-au triplat de la 5 la 16.

Daniela RahotăSeria crescătoare, spune șefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă (foto), a început cu un orădean întors din Olanda și plasat în carantină ca venit dintr-o zonă roșie: „Era asimptomatic, iar în ziua a 8-a zi a solicitat testarea ca să nu stea toate cele 14 zile, dar rezultatul a ieșit pozitiv. Astfel de cazuri vor mai fi”.

Alte infectări au pornit de la un bărbat din Țețchea întors din Belgia. „Pe 25 iulie a fost diagnosticat, iar în următoarele 3 zile au fost depistate fiica, fiul și două cumnate”. Ca urmare, în zona lor de domiciliu (două colonii de romi, din satele Hotar și Subpiatră), răspândirea s-a făcut intracomunitar. Cu toate astea, nu se știe dacă infecțiile sunt cu tulpina Delta, fiindcă nu s-a făcut nicio secvențiere.

„S-ar putea ca acesta să fie începutul valului IV la noi. Doar începutul, pentru că în vestul Europei concediile încep în august și se presupune că vor mai veni persoane infectate, la fel cum și români plecați în vacanțe se pot întoarce infectați”, spune șefa DSP Bihor.

Aruncăm vaccin

Medicul consideră vaccinarea cea mai eficientă formă de protejare împotriva îmbolnăvirilor care să necesite spitalizare, dar și în Bihor imunizarea a scăzut dramatic, de la 1.500-1.000/ zi în mai la 450-400 în iulie. Până în prezent, în județ sunt 116.024 persoane complet vaccinate, la o populație eligibilă de 540.228 locuitori (peste 12 ani).

La începutul lunii iulie, Bihorul era la mijlocul clasamentului național, pe locul 19 (25,22% populație vaccinată). În nicio localitate nu s-a ajuns la 30%, doar în Oradea și două comune limitrofe depășind 25% (Sântandrei și Biharia), în majoritatea celorlalte fiind între 10%-17%.  

Explicația? Pe de o parte dezinteresul oamenilor, pe de alta lipsa de fermitate a autorităților. De altfel, din 20 locații unde au funcționat centre de vaccinare mai sunt deschise 3 în Oradea, iar în județ la Valea lui Mihai, Salonta, Beiuș, Ștei, Aleșd și Marghita. Unele funcționează câteva ore pe zi, cu echipe mobile care se deplasează în zonele rurale, pe baza programărilor făcute de primari. „Merg prin comune, dar și în Oradea, la firme și pe la evenimente, de exemplu la Street Food Festival. Dar, sincer, nu prea sunt doritori. În primăvară nu desfăceam un flacon decât pentru 5 persoane, acum desfacem și pentru una singură și se aruncă celelalte 4-5 doze”, spune dr. Rahotă. De altfel, s-au risipit 1.812 doze, cât pentru vaccinarea a peste 900 persoane.

Gradul de vaccinare nu e satisfăcător nici măcar la personalul medical, iar autoritățile nu au mai actualizat statisticile de la sfârșitul lunii mai, dinaintea marii relaxări din 1 iunie. Atunci, în Bihor erau vaccinați 55% dintre angajații spitalelor, iar în învățământ 53,14%.

Spital deschis

Totuși, autoritățile cred că al IV-lea val nu va impune restricții privind accesul în spitale. „În iunie, la redeschiderea Spitalului Municipal din Oradea, a fost aprobat un plan care prevede că fiecare spital din județ va gestiona propriile cazuri Covid. De pildă, spitalul Marghita are pentru asta 10 paturi, cel din Salonta 5”, exemplifică dr. Rahotă.

Dr Ovidiu BurtaÎn Oradea vor ajunge doar cazurile serioase, spune directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Ovidiu Burtă (foto), la vechea secție de Infecțioase, cu 79 paturi alocate în acest scop, și la cea de Pneumologie, cu 90 paturi. „Credem că vor fi suficiente, valul IV nu va fi la fel de dur pentru că între timp mulți oameni s-au vaccinat”, spune medicul.

În ce privește școlile, autoritățile nu s-au pronunțat, dar sugerează că în septembrie acestea vor aștepta elevii cu ușile deschise. Deocamdată, se vorbește doar despre testarea periodică a profesorilor.

Vaccinarea ar putea fi impulsionată, așadar, abia din toamnă, când unii vor primi a treia doză de ser anti-Covid, iar alții, nevaccinați, ar putea accepta imunizarea de teama unor restricții. Dar primele care trebuie să se hotărască sunt autoritățile...


VACCINAȚI MEDICII!

Apelul pacienților

În condițiile în care, la prezentarea în spitale, pacienții nevaccinați sunt testați obligatoriu, uneori pe cheltuiala lor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice cere Ministerului Sănătății ca personalul medical să fie vaccinat în proporție de 100%.

„Vaccinarea profesioniștilor din sănătate ridică o problemă legată de siguranța pacienților. Numeroși pacienți cronici sunt la risc de a dezvolta complicații ale unor boli infecțioase transmisibile, inclusiv Covid. Mai mult, unii nu pot fi vaccinaţi din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat”, arată reprezentanţii organizației. 

Țări precum Italia au adoptat încă din primăvară obligativitatea vaccinării personalului sanitar, Franța și Grecia pregătindu-se să facă la fel, în timp ce Ungaria a instituit această regulă de la 1 august.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
acest articol...
...dovedeste inca o data, daca mai era cazul, cat de avantajos este sa fii jurnalist, pandantul modern a gurii santului de la sate, esti, fara nici o indoiala, infailibil, adica le stie pe toate, lucru absurd, dar in care un jurnalist care se respecta crede nesmintit, iar daca cineva nu crede in aceste lucruri savarseste un atac criminal la libertatea cuvantului. In virtutea acestui adevar sacrosant, un jurnalist care crede in menirea lui va putea scrie orice tampenie fara nici un risc, intrucat autocontrolul este obligatoriu sa lipseasca unui adevarat jurnalist.
Postat 02 August 2021, 21:19 de marginan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2188 RON
  • 1 EUR = 4.9495 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON