URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2022, 19:00

Vine PETrică! Primăria Oradea vrea să instaleze tonomate pentru PET-uri şi ţarcuri inteligente

Vine PETrică! Primăria Oradea vrea să instaleze tonomate pentru PET-uri şi ţarcuri inteligente SCHIMBĂ PET-UL CU BILETUL! Tonomate care oferă călătorii cu mijloacele de transport public în schimbul deşeurilor de ambalaje există deja în Constanţa, Braşov, Timişoara, Buzău, Iaşi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca locuitorii din alte oraşe din România, orădenii ar putea ajunge să achite călătoriile cu mijloacele de transport public cu PET-uri. Primăria vrea ca în acest an să achiziţioneze tonomate de colectare a deşeurilor reciclabile, care să dea la schimb bilete OTL. 

De asemenea, municipalitatea mai vrea să îmbunătăţească managementul deşeurilor prin modernizarea ţarcurilor de la blocuri. Totul, pentru ca orădenii să recicleze mai mult şi mai bine.

Gunoaie cu preţ

Direcţia Tehnică a Primăriei vrea să cumpere în acest an tonomate de tip RVM (Reverse Vending Machine, adică aparat care oferă ceva în schimbul unui produs), pentru colectarea ambalajelor de tip PET, sticle şi doze de aluminiu. 

"În câteva oraşe din ţară s-a introdus acest concept: aparate care primesc flacoanele în bună stare şi oferă la schimb bilete pentru mijloacele de transport. Este o idee bună, având în vedere că sistemul de garanţie-returnare încă nu este în vigoare", spune Adina Popa, director adjunct în Direcţia Tehnică. 

Tonomate de acest gen există şi în Braşov, unde au fost botezate PETrică. Pentru fiecare flacon, un cetăţean primeşte de la aparat un tichet, iar cu 10 tichete poate cumpăra un bilet pentru transportul public.

Bani din PNRR

Orădenii ar urma să primească pentru PET-uri nu doar bilete OTL, ci şi reduceri la diferite servicii locale ori chiar la restaurante, astfel încât tonomatele să fie atractive şi pentru cei care nu folosesc transportul public. Câte asemenea aparate vor fi cumpărate şi unde vor fi amplasate încă nu se ştie, Primăria urmând să discute de-acum înainte cu cei care le produc.

Tot ca să îmbunătăţească gradul de reciclare din Oradea, municipalitatea vrea să profite de o linie de finanţare din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi să modernizeze ţarcurile din jurul blocurilor. "PNRR prevede finanţare pentru insule ecologice digitalizate, prin care am putea amenaja ţarcuri cu sisteme noi de acces, cu camere video, cu cântar pentru containere... Ne dorim să accesăm aceste fonduri", a precizat Popa. Deocamdată, însă, ghidurile de finanţare nu au fost elaborate, aşa că şi această idee este în stadiu incipient. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ok
E bun proiectul, stimuleaza si reciclarea si folosirea transportului in comun. @kp du-te la oftalmolog/orl sa vada ce ai de nu poti vedea si auzi ce se intampla in jurul tau decat printr-un fel de 'cataracta' care iti deformeaza toata perceptia. Daca chiar doresti, dupa tratament macar cate ceva vei auzi/vedea si tu.
Postat 16 Februarie 2022, 10:48 de nihil
Primăria asta dacă vrea ...
... ar putea monta primul aparat, experimental, în Sala Mare unde se mănâncă și se bea pe banii contribuabililor, dar fără niciun rezultat în afara unor lăudăroșenii. Odată nu am auzit sau văzut vreun lucru bine făcut din partea edililor, care să iasă la interval după ce realizează ceva concret ... nu înainte de a începe ceva. Primăria vrea multe și face puține, dar banii curg mai mult pe dorințele lor și nu pe finalizările necesare.
Postat 16 Februarie 2022, 09:21 de KP
o miscare inteligenta
o miscare inteligenta pentru oras! era nevoie de asa ceva.
Postat 15 Februarie 2022, 22:37 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON