URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
08 August 2017, 15:01

Vin caravanele! Încep proiecţiile NexT şi TIFF la Oradea Summer Film

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Oradea ajung în următoarea perioadă două caravane cu scurtmetraje şi lungmetraje care vor fi proiectate în cadrul festivalului de film în aer liber. Prima dintre ele este caravana NexT, care aduce pe 8, 9 şi 10 august, scurtmetraje româneşti, precum şi unele premiate cu Oscar.

Serile scurtmetrajelor

Marţi, 8 august, de la ora 21.30, covorul roşu se va întinde peste pajişte şi reflectoarele vor fi aprinse pentru cele cinci scurtmetraje de ficţiune nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film în 2017 în cadrul Serii de Oscar: "Femeia şi trenul", r: Timo von Gunten, Elveţia, 2016, 30’, "Nopţi liniştite", r: Aske Bang, Danemarca, 2016, 30’, "Timecode", r: Juanjo Giménez, Spania, 2016, 15', "Duşmani interiori", r: Sélim Azzazi, Franţa, 2016. 28’ şi "Cântă", r: Kristóf Deák, Ungaria, 2016, 25’.

Miercuri, 9 august, tot de la ora 21.30, orădenii vor vedea Best of Festivalul NexT 2017, o retrospectivă cu cele mai iubite filme de la NexT 2017, comedii, animaţii, călătorii în spaţiul cosmic sau pe tărâmuri magice, filme de groază şi filme ca-n viaţă, toate scurte, cât să guşti în două ore din tot ce are cinematograful mai bun de oferit: "Lumina roşie", r: Toma Waszarow, Bulgaria/Croaţia, 2016, 21’, "Supă de piatră", r: Clémentine Robach, Franţa, 2015, 7’, "Leshy", r: Pavel Soukoup, Republica Cehă, 2016, 23’, "Aport!", r: Alon Richter, Israel, 2016, 4’, "Regatul", r: Francesco Fanuele, Italia, 2016, 27’ şi "Despre păsări şi albine", r: J.J. Vanhanen, Finlanda, 2016, 12’.

Joi, 10 august, Caravana Filmelor NexT a pregătit o seară dedicată filmelor româneşti: întâmplări de familie rupte din viaţă şi poveşti de dragoste cu întorsături neaşteptate, spuse pe scurt, cu multă imaginaţie: "Mamă, tată, trebuie sa vă spun ceva", r: Paul Mureşan, 2016, 6’, "Omul de pe lună", r: Mihnea Aliciu, 2016, 18', "O noapte de dragoste", r: Alexandru Mavrodineanu, 2016, 25’, "Pipa, sexul şi omleta", r: Ana Maria Comănescu, 2016, 23' (Premiul publicului pentru film românesc la festivalul NexT 2017) şi "Plecarea", r: Cătălin Drăghici, 2017, 22'.

"Complet străini"

Cea de-a doua caravană care va poposi în Parcul Cetăţii în cadrul Oradea Summer Film este Caravana TIFF, care traversează ţara pentru al optulea an.

Pe 15 august, de la ora 21.30, orădenii vor avea şansa să vadă unul dintre cele mai puternice filme lansate în ultimul an: (M)ucenicul, în regia cineastului rus Kirill Serebrennikov. Un film provocator despre fundamentalismul religios, premiat la Cannes, (M)ucenicul pune în discuţie fundamentalismul religios, identitatea sexuală, educaţia şi felul în care societatea poate gestiona cazurile adolescenţilor care confruntă lumea folosind Biblia ca armă.

Pe 16 august, în schimb, va fi proiectată comedia Complet străini / Perfetti sconosciuti, cel mai îndrăgit film italian în cinematografele din ţara sa anul trecut, vorbeşte despre cât de mult comunicăm, cu adevărat, în epoca social media şi a telefoanelor mobile. La o cină, nişte prieteni decid să-şi pună la dispoziţia celorlalţi telefoanele, cu tot ce ascund ele: mesaje, apeluri, emailuri. Efectele sunt dintre cele mai neaşteptate.  Proiecţia va începe tot de la ora 21.30.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON