URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 August 2017, 15:01

Vin caravanele! Încep proiecţiile NexT şi TIFF la Oradea Summer Film

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Oradea ajung în următoarea perioadă două caravane cu scurtmetraje şi lungmetraje care vor fi proiectate în cadrul festivalului de film în aer liber. Prima dintre ele este caravana NexT, care aduce pe 8, 9 şi 10 august, scurtmetraje româneşti, precum şi unele premiate cu Oscar.

Serile scurtmetrajelor

Marţi, 8 august, de la ora 21.30, covorul roşu se va întinde peste pajişte şi reflectoarele vor fi aprinse pentru cele cinci scurtmetraje de ficţiune nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film în 2017 în cadrul Serii de Oscar: "Femeia şi trenul", r: Timo von Gunten, Elveţia, 2016, 30’, "Nopţi liniştite", r: Aske Bang, Danemarca, 2016, 30’, "Timecode", r: Juanjo Giménez, Spania, 2016, 15', "Duşmani interiori", r: Sélim Azzazi, Franţa, 2016. 28’ şi "Cântă", r: Kristóf Deák, Ungaria, 2016, 25’.

Miercuri, 9 august, tot de la ora 21.30, orădenii vor vedea Best of Festivalul NexT 2017, o retrospectivă cu cele mai iubite filme de la NexT 2017, comedii, animaţii, călătorii în spaţiul cosmic sau pe tărâmuri magice, filme de groază şi filme ca-n viaţă, toate scurte, cât să guşti în două ore din tot ce are cinematograful mai bun de oferit: "Lumina roşie", r: Toma Waszarow, Bulgaria/Croaţia, 2016, 21’, "Supă de piatră", r: Clémentine Robach, Franţa, 2015, 7’, "Leshy", r: Pavel Soukoup, Republica Cehă, 2016, 23’, "Aport!", r: Alon Richter, Israel, 2016, 4’, "Regatul", r: Francesco Fanuele, Italia, 2016, 27’ şi "Despre păsări şi albine", r: J.J. Vanhanen, Finlanda, 2016, 12’.

Joi, 10 august, Caravana Filmelor NexT a pregătit o seară dedicată filmelor româneşti: întâmplări de familie rupte din viaţă şi poveşti de dragoste cu întorsături neaşteptate, spuse pe scurt, cu multă imaginaţie: "Mamă, tată, trebuie sa vă spun ceva", r: Paul Mureşan, 2016, 6’, "Omul de pe lună", r: Mihnea Aliciu, 2016, 18', "O noapte de dragoste", r: Alexandru Mavrodineanu, 2016, 25’, "Pipa, sexul şi omleta", r: Ana Maria Comănescu, 2016, 23' (Premiul publicului pentru film românesc la festivalul NexT 2017) şi "Plecarea", r: Cătălin Drăghici, 2017, 22'.

"Complet străini"

Cea de-a doua caravană care va poposi în Parcul Cetăţii în cadrul Oradea Summer Film este Caravana TIFF, care traversează ţara pentru al optulea an.

Pe 15 august, de la ora 21.30, orădenii vor avea şansa să vadă unul dintre cele mai puternice filme lansate în ultimul an: (M)ucenicul, în regia cineastului rus Kirill Serebrennikov. Un film provocator despre fundamentalismul religios, premiat la Cannes, (M)ucenicul pune în discuţie fundamentalismul religios, identitatea sexuală, educaţia şi felul în care societatea poate gestiona cazurile adolescenţilor care confruntă lumea folosind Biblia ca armă.

Pe 16 august, în schimb, va fi proiectată comedia Complet străini / Perfetti sconosciuti, cel mai îndrăgit film italian în cinematografele din ţara sa anul trecut, vorbeşte despre cât de mult comunicăm, cu adevărat, în epoca social media şi a telefoanelor mobile. La o cină, nişte prieteni decid să-şi pună la dispoziţia celorlalţi telefoanele, cu tot ce ascund ele: mesaje, apeluri, emailuri. Efectele sunt dintre cele mai neaşteptate.  Proiecţia va începe tot de la ora 21.30.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON