URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2020, 09:35

Viitorul este verde! Ce prevede noua strategie verde pe următorii 10 ani în Oradea

Viitorul este verde! Ce prevede noua strategie verde pe următorii 10 ani în Oradea ŞI "RENOVĂRI". Pe lângă zone verzi noi, strategia verde prevede şi modernizarea parcurilor vechi din oraş: 1 Decembrie, Petofi, Libertăţii, Şanţul Cetăţii, Brătianu şi 22 Decembrie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu puţin timp înainte de a-şi preda mandatele, consilierii locali din Oradea au aprobat o strategie verde pentru oraş. Planul prevede că, până în anul 2030, suprafaţa parcurilor din oraş va creşte cu 118 hectare, prin amenajarea unor zone verzi pe terenuri degradate.

Aproape de casă

Strategia "Oradea - oraş verde 2030" a fost anunţată de primarul Ilie Bolojan la jumătatea lunii iulie, iar săptămâna trecută a fost votată de aleşii orădenilor, în unanimitate. Documentul va sta la baza proiectelor europene pe care municipalitatea le va depune în următorul exerciţiu bugetar, planul având ca obiectiv creşterea suprafeţei verzi din oraş la 652 hectare, faţă de cele 534 existente în prezent.

De asemenea, se doreşte ca 91,3% dintre orădeni să ajungă la un spaţiu public urban verde după cel mult 5 minute de mers pe jos de casă, adică la o distanţă de circa 300 metri de domiciliu. În prezent, acest procent este de 73%, după cum arată calculele municipalităţii. După ce strategia va fi implementată, fiecărui orădean îi va reveni o suprafaţă verde de 29,4 mp.

Parcuri şi păduri

Ambiţiile verzi vor fi îndeplinite prin amenajarea unor parcuri pe terenuri degradate sau care nu sunt folosite în prezent ca zone verzi. Strategia cuprinde 36 astfel de terenuri, multe în proprietatea unor persoane fizice sau juridice, pe care Primăria le va cumpăra sau expropria.

Cel mai important asemenea amplasament este stadionul Iuliu Bodola, care va fi demolat şi înlocuit cu un parc de două hectare. Primăria intenţionează să mai amenajeze parcuri şi pe străzile Veteranilor, Americii, Islazului, Secarei, Romer Floris, Ivanyi Odon, în locul stadionului Motorul, pe malurile Peţei ori în mai multe zone de pe dealurile oraşului. În total, acestea ar urma să ocupe o suprafaţă de 38 de hectare.

În plus, strategia prevede împăduriri pe 65,8 hectare de terenuri din Episcopia (zona viaductului de pe Calea Bihorului) şi pe malurile Crişului Repede, în aval de podul de pe centura Ioşia. De asemenea, Oradea va avea parte de aşa-numite regenerări urbane, adică amenajări de piaţete umbrite, pe străzile Cazaban, Magheru, Fagului, Nufărului şi în parcul Magnoliei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Super fain
In București si alte orașe se construiesc blocuri pe spațiul verde. Oradea ce-l mai frumos și curat oraș din România
Postat 12 Septembrie 2020, 20:28 de Sandu2100
"Strategia" asta o înlocuiește pe cea care impunea "turnatul betonului" peste toate "rădăcinile" care stăteau în calea ascensiunii lui BIG !?!
Oradea va fi toată "verde" când, prin hotărârea aceluiași CL, pe lângă taxe și impoxite va fi obligatoriu ca tot contribuabilul să predea anual primăriei câte 1 kg de vopsea și câte o pensulă cel puțin. Recomand, cu titlu experimental, ca primăria să vopsească trotuarul de pe bld. Decebal, de la intersecția cu bld. Dacia până la cea cu str. Primăriei !?! Nu de alta dar, au început să facă "gât" bicicliștii și să se frece de pietoni, făcând slalom pe pista dedicată lor, taman pe jumătate din trotuarul care are pe alocuri doar un metru lățime ... pe motiv că nu mai e doar trotuar pentru pietoni, cărucioare cu copii și pentru moșnegii în bastoane care se grăbesc la tramvai, ci ditamai culoarul "verde" al mersului pe două roți, din Strategia Habarnismului Liberal !?! Deunăzi, un biciclist din acesta a deviat de la sinusoidă și a doborât un octogenar care se oprise pe marginea trotuarului, la semafor, căutându-și prin buzunare masca ce-i trebuia ca să traverseze către stația de tramvai. Acesta ar fi doar unul dintre rezultatele "strategiilor" lui BIG (conform adeziunii de la partid ... Bolojan Ilie Gavril) !?!
Postat 12 Septembrie 2020, 20:22 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON