URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2023, 10:01

VIDEO: Cum arată autostrada A3 la granița Bihorului. Ar putea fi primul tronson deschis în 2023

VIDEO: Cum arată autostrada A3 la granița Bihorului. Ar putea fi primul tronson deschis în 2023 (sursa foto: captură video)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un „ciot” din Autostrada Transilvaniei (A3) aflat la limita județului Bihor, între Nușfalău și Suplacu de Barcău, ar putea fi primul tronson deschis circulației rutiere în anul 2023.

Turcii de la Nurol au finalizat 70% din lucrare, iar o filmare recentă făcută de Asociația Pro Infrastructura cu drona arată în ce fază a ajuns șantierul. 

Este adevărat că tronsonul este unul mic, de doar 13,5 km. Acesta a fost primul contract de autostradă semnat de Nurol în România, în anul 2020, pentru suma de 384 de milioane de lei, adică aproximativ80 de milioane de euro. 

Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat pe 1 februarie 2021, cu un termen de șase luni pentru proiectare și 18 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 2021, iar la scurt timp au început lucrările, scrie hotnews.ro.

„Borna celor 1000 de kilometri va fi atinsă, probabil, de turcii de la Nurol cu mini-lotul A3 Nușfalău-Suplacu de Barcău (13,554 km) în perioada mai-iunie. Compatrioții lor de la Alsim Alarko ar putea să le "fure" trofeul simbolic dacă se vor mobiliza și vor dori să deschidă parțial lotul 2 al A0 Sud. Dacă nu, vor da în trafic toți cei 16,30 km până la sfârșitul verii”, scria Asociația Pro Infrastructura la începutul anului, într-o postare cu previziunile pentru deschiderile de autostrăzi și drumuri expres în 2023.

Vezi imaginile video cu șantierul:

În Bihor, fără antreprenori

Proiectul construirii Autostrăzii Transilvania este cel mai mare eșec al României din ultimele trei decenii, lucrările începute în 2004 și încredințate inițial companiei americane Bechtel, iar apoi, succesiv, mai multor companii și asocieri, nefiind finalizate nici până în prezent.

În județul Bihor a fost construită o singură subsecțiune (3C3) de 3,35 km, de către grupul de firme Selina, între Borș II și Biharia.

În schimb, subsecțiunea 3C2 Biharia – Chiribiș (28,55 km) nu are antreprenor, după ce în luna mai a anului trecut CNAIR a reziliat contractul încheiat în august 2020 cu asocierea Trameco – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – Vahostav SK – East Water Drillings (Bucureşti) pentru suma de 326 milioane lei, pe motiv că firmele nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale.

Ulterior, în luna august, CNAIR a lansat o nouă licitaţie pentru această parte a autostrăzii, valoarea estimată a contractului fiind de 2,6 ori mai mare decât suma oferită asocierii firmelor din grupul Selina, şi anume de 877,799 milioane lei. Iniţial, data limită pentru depunerea ofertelor era 17 octombrie 2022, dar termenul a fost prelungit, mai multe firme cerând clarificări.

În ce privește subsecțiunea 3C1 Chiribiș – Suplacu de Barcău, de 26,35 km, CNAIR a lansat o nouă licitație în primele zile ale acestui an, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 15 martie, după ce a renunțat tot anul trecut la contractul cu asocierea Construcţii Erbaşu (Bucureşti) şi Vahostav SK (Slovacia), pentru suma de 542,956 milioane lei, de data aceasta oferind 937,532 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?
Cum arată autostrada A3...? Răspuns: exact așa cum va arăta și peste 10 ani!
Postat 27 Februarie 2023, 22:07 de Maikeltroll
Bine ca macar ciotul de 6km de la granita e deschis
Dar in blestemele autostrazii asteia, se pare ca Zalaul se va lega de Cluj—Napoca inainte sa se sege de Oradea… sprr ca nu si Marghita
Postat 26 Februarie 2023, 15:15 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON