URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Februarie 2023, 10:01

VIDEO: Cum arată autostrada A3 la granița Bihorului. Ar putea fi primul tronson deschis în 2023

VIDEO: Cum arată autostrada A3 la granița Bihorului. Ar putea fi primul tronson deschis în 2023 (sursa foto: captură video)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un „ciot” din Autostrada Transilvaniei (A3) aflat la limita județului Bihor, între Nușfalău și Suplacu de Barcău, ar putea fi primul tronson deschis circulației rutiere în anul 2023.

Turcii de la Nurol au finalizat 70% din lucrare, iar o filmare recentă făcută de Asociația Pro Infrastructura cu drona arată în ce fază a ajuns șantierul. 

Este adevărat că tronsonul este unul mic, de doar 13,5 km. Acesta a fost primul contract de autostradă semnat de Nurol în România, în anul 2020, pentru suma de 384 de milioane de lei, adică aproximativ80 de milioane de euro. 

Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat pe 1 februarie 2021, cu un termen de șase luni pentru proiectare și 18 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 2021, iar la scurt timp au început lucrările, scrie hotnews.ro.

„Borna celor 1000 de kilometri va fi atinsă, probabil, de turcii de la Nurol cu mini-lotul A3 Nușfalău-Suplacu de Barcău (13,554 km) în perioada mai-iunie. Compatrioții lor de la Alsim Alarko ar putea să le "fure" trofeul simbolic dacă se vor mobiliza și vor dori să deschidă parțial lotul 2 al A0 Sud. Dacă nu, vor da în trafic toți cei 16,30 km până la sfârșitul verii”, scria Asociația Pro Infrastructura la începutul anului, într-o postare cu previziunile pentru deschiderile de autostrăzi și drumuri expres în 2023.

Vezi imaginile video cu șantierul:

În Bihor, fără antreprenori

Proiectul construirii Autostrăzii Transilvania este cel mai mare eșec al României din ultimele trei decenii, lucrările începute în 2004 și încredințate inițial companiei americane Bechtel, iar apoi, succesiv, mai multor companii și asocieri, nefiind finalizate nici până în prezent.

În județul Bihor a fost construită o singură subsecțiune (3C3) de 3,35 km, de către grupul de firme Selina, între Borș II și Biharia.

În schimb, subsecțiunea 3C2 Biharia – Chiribiș (28,55 km) nu are antreprenor, după ce în luna mai a anului trecut CNAIR a reziliat contractul încheiat în august 2020 cu asocierea Trameco – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – Vahostav SK – East Water Drillings (Bucureşti) pentru suma de 326 milioane lei, pe motiv că firmele nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale.

Ulterior, în luna august, CNAIR a lansat o nouă licitaţie pentru această parte a autostrăzii, valoarea estimată a contractului fiind de 2,6 ori mai mare decât suma oferită asocierii firmelor din grupul Selina, şi anume de 877,799 milioane lei. Iniţial, data limită pentru depunerea ofertelor era 17 octombrie 2022, dar termenul a fost prelungit, mai multe firme cerând clarificări.

În ce privește subsecțiunea 3C1 Chiribiș – Suplacu de Barcău, de 26,35 km, CNAIR a lansat o nouă licitație în primele zile ale acestui an, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 15 martie, după ce a renunțat tot anul trecut la contractul cu asocierea Construcţii Erbaşu (Bucureşti) şi Vahostav SK (Slovacia), pentru suma de 542,956 milioane lei, de data aceasta oferind 937,532 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?
Cum arată autostrada A3...? Răspuns: exact așa cum va arăta și peste 10 ani!
Postat 27 Februarie 2023, 22:07 de Maikeltroll
Bine ca macar ciotul de 6km de la granita e deschis
Dar in blestemele autostrazii asteia, se pare ca Zalaul se va lega de Cluj—Napoca inainte sa se sege de Oradea… sprr ca nu si Marghita
Postat 26 Februarie 2023, 15:15 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON