URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2014, 11:55

Victoria Balint, director artistic al Teatrului Regina Maria: "FITO 2014 este pentru toţi orădenii"

În următoarele trei săptămâni, orădenii pot profita de cel mai mare eveniment teatral organizat până acum în oraş.

Ediţia a II-a a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea oferă peste 60 de spectacole de teatru scurt, teatru-dans, teatru de stradă şi teatru pentru copii, care vor aduce pe scene câţiva dintre cei mai apreciaţi actori şi regizori români, dar şi tineri în curs de afirmare. Care sunt cele mai mari atracţii ale FITO 2014 ne spune Victoria Balint, director artistic al Teatrului Regina Maria.

- Ce v-a determinat ca anul trecut să transformaţi un festival cu tradiţie, Festivalul de Teatru Scurt, într-un proiect mai ambiţios, dar care poate eşua tocmai din acest motiv - Festivalul Internaţional de Teatru Oradea? Care au fost ecourile primei ediţii?

- Festivalul de Teatru Scurt este unul de tradiţie, cel mai vechi din ţară. Acesta, însă, te limita la un anumit gen de spectacol: de maxim 90 de minute şi produs în cea mai recentă stagiune. Or, un festival al comunităţii trebuie să fie pentru toţii orădeni. Aşa este Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, căci cuprinde ediţia a XX-a a Festivalului de Teatru Scurt, secţiunile de teatru stradă şi de cluburi, precum şi teatru pentru copii. Ediţia trecută a fost un succes, iar publicul a putut să vadă de toate pentru toţi.

- Ce propune FITO 2014 în materie de spectacole româneşti? Care sunt reprezentaţiile de neratat ale ediţiei?

- Aş zice că nu e nimic de ratat. Recunosc, însă, că e imposibil să ajungi la toate spectacolele. Aşadar, anul acesta de neratat sunt reprezentaţiile de la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde se vor juca producţii premiate ale României. De exemplu, "Tipografic majuscul" (Teatrul Odeon), un spectacol-documentar premiat de UNITER, şi "Familia Tót" (Teatrul Naţional din Craiova), care i-a adus lui Valer Dellakeza premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar. Şi pe scena mobilă avem spectacolul "Zic Zac" (independent), de teatru dans, câştigător al premiului special la UNITER 2014. De asemenea, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria se joacă "Hai Iu Iu, nu Hey You You", o producţie a UNITER în regia lui Radu Afrim, cu Maia Morgenstern.

- Care sunt criteriile de selecţie a spectacolelor?

- Pentru Festivalul de Teatru Scurt există un selecţioner unic, anul acesta fiind vorba de criticul Ion Parhon, aşadar criteriile şi deciziile i-au aparţinut. Spectacolele din celelalte secţiuni au fost alese de organizatori, cu contribuţia altor specialişti.

- Ce actori de marcă vor vedea orădenii pe scenele FITO 2014?

- În primul rând toată pleiada de actori ai Teatrului Odeon din Bucureşti. În "Titanic Vals" - Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Pavel Bartoş. De asemenea, după şapte ani, revine la Oradea Marcel Iureş, alături de George Mihăiţă, în "Despre ce vorbim noi aici, domnule?". Ar mai fi de amintit Maia Morgenstern, Alexandru Papadopol, Constantin Cojocariu şi mulţi alţii.

- În premieră, în cadrul FITO, Teatrul orădean va avea trei spectacole. Care sunt acestea?

- Spectacolul de teatru-dans "Life Sequences Profiles", "Cancun", în regia lui Theodor Cristian Popescu, o comedie cu doza ei de dramă, mister şi absurd, şi un spectacol neconvenţional, care se desfăşoară pe o scenă mobilă - "În inima nopţii. Episodul Hamlet", în regia lui Gavriil Pinte, după Shakespeare, dar cu inserţii din scrieri ale unui celebru critic de teatru şi profesor universitar la Sorbona, George Banu, care, totodată, va susţine în premieră la Oradea şi o conferinţă.

- În acest an, festivalul cuprinde mai multe spectacole de stradă, cu acces gratuit. Ce fel de reprezentaţii sunt programate?

- Inedită este, spre exemplu, scoaterea spectacolului nostru, "Leonce şi Lena", pe scena mobilă. Avem şi un eveniment dedicat iubitorilor de folclor, "Joc şi cântec fără frontiere", precum şi statui vivante pe pietonală. De asemenea, pentru copii, se dau reprezentaţiile cu păpuşi "Rolling Strings Band" şi "Înaripaţii".

- În cadrul concursului de teatru scurt vor fi jucate la Oradea spectacole apreciate produse la teatrele din ţară. Cine va stabili câştigătorii şi ce premii sunt în joc?

- Premiile, constând într-un trofeu şi o sumă de bani, vor fi decernate pentru cel mai bun spectacol, scenografie, regie, actor şi actriţă. Ele vor fi acordate de un juriu alcătuit din regizorul Alexa Visarion (preşedinte), criticii Elisabeta Pop şi Maria Zărnescu, dramaturgul Mircea M. Ionescu, cel mai premiat şi jucat în ultimii ani în România, şi domnul Adi Cărăuleanu, actor şi director al Teatrului Naţional din Iaşi.

- Ce spectacole din străinătate vor putea fi văzute la Oradea?

- "System failure", un spectacol nonverbal din Belgia, deci nu se pune problema unei bariere lingvistice. De asemenea vor fi şi producţii pentru copii din Turcia şi Cehia: "Monstrul Gunoaielor" (teatru de umbre) şi "Circul de lemn".

- Ediţia din acest an se remarcă şi prin foarte multe spectacole pentru copii şi ale teatrelor independente. Cum se explică abundenţa?

- Am câştigat de la Administraţia Fondului Cultural Naţional un proiect în valoare de 80.000 lei pentru promovarea tinerilor artişti, aşadar avem secţiunea teatrelor independente, cu 11 spectacole, şi, în premieră, o secţiune a şcolilor de teatru, cu 7 spectacole. În ce priveşte copiii, ne-am dorit şi am reuşit aducerea unor spectacole mari, în special de la teatrele din Bucureşti.

- În final, o întrebare personalo-profesională: Cum e să fii soţia şi şefa lui Richard Balint, cel mai cunoscut actor al Teatrului orădean?

- Nu mă simt şefa lui. De fapt, nu mă simt şefa nimănui. Sunt doar un om căruia îi place ceea ce face. Pentru mine e Rici, soţul meu, iar profesional sunt cel mai mare critic al lui. Ştiu că este bun şi vreau să fie şi mai bun. Ceea ce admir cel mai mult la el este că nu refuză nicio provocare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mimosa pudica
Nu mă simt şefa lui. De fapt, nu mă simt şefa nimănui. Sunt doar un om căruia îi place ceea ce face. Pentru mine e Rici, soţul meu, iar profesional sunt cel mai mare critic al lui. Ştiu că este bun şi vreau să fie şi mai bun. Ceea ce admir cel mai mult la el este că nu refuză nicio provocare. 1.Impresionant pentru cei care nu te cunosc, pentru cei care te cunosc Bla,Bla-uri 2.Esi sefa unui birou dar te prezinti director artistic(ce studi artistice ai ?). 3.Cred ca iti place ce faci (la cati bani necuveniti ridici din caseria institutiei ). 4. Orbul gaini sa ai sa nu vezi de ce este cel mai cunoscut actor.
Postat 23 Septembrie 2014, 16:15 de ION
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON