URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2023, 08:00

Victoraş, informatorul: Victor Micula și-a scos o adeverință care dezvăluie că a fost... informator al Poliției

Victoraş, informatorul: Victor Micula și-a scos o adeverință care dezvăluie că a fost... informator al Poliției SERVICIU CONTRA SERVICIU. Poliţiştii Antidrog au prins doi traficanţi de droguri cu ajutorul lui Victor Micula, ambii sfârşind condamnaţi. Ca atare, când milionarul a cerut să confirme sprijinul dat, oamenii legii s-au executat „de îndată”, trimiţându-i o „adeverinţă” de informator în aceeaşi zi în care a solicitat-o
Victoraş, informatorul: Victor Micula și-a scos o adeverință care dezvăluie că a fost... informator al Poliției URGENŢĂ. Documentul care atestă calitatea de informator a lui Victor Micula a fost eliberat în regim de urgenţă, pe 23 decembrie 2020, în aceeaşi zi în care îl ceruse unul dintre avocaţii acestuia şi fix după ce Parchetul l-a vrut arestat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe reţelele de socializare pozează în figură anti-sistem, maneliştii îi dedică melodii în care îl prezintă „generalul” care „a înnebunit sticleţii” și „campionu’ jmecheriei”. 

În calitate de inculpat, în faţa judecătorilor, Victor Micula vrea însă să fie perceput exact pe dos: un partener de nădejde al poliţiştilor, pe care i-a sprijinit în „lupta” cu infractorii. 

Aşa reiese dintr-un document ajuns în posesia BIHOREANULUI, depus de avocați la dosar, în procesul în care afaceristul este judecat la Tribunalul Bihor alături de patru poliţişti acuzaţi că l-ar fi „cooptat” ilegal într-o acţiune, că i-au furnizat datele altor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de informații ale MAI...

Dezbateri cu surprize

Procesul în care Victor Micula este acuzat de instigare la accesare ilegală a unui sistem informatic și acces ilegal la un sistem informatic, de instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi uzurparea de calităţi oficiale a început în septembrie anul trecut, în baza unui rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, după ce dosarul a zăcut doi ani în camera preliminară a Tribunalului. 

Procurorii l-au pus pe Micula jr. sub inculpare pentru că în 2018 a accesat ilegal baze de date ale MAI și a participat la o percheziţie, echipat în geacă de polițist și cu fața acoperită de cagulă, cu complicitatea a patru agenţi ai Poliţiei Oradea, și ei trimiși în judecată pentru că l-au lăsat să se joace de-a poliţistul, dar au și închis ochii la abateri rutiere comise de acesta. Cei patru subofițeri sunt Ovidiu Iovian Vaida, Camelia Erdei, Alin Claudiu Zanca şi Claudiu Rengle. 

Dacă la primele termene judecătoarea Veronica Ioniţă a reaudiat o serie de martori, între care şi pe şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, pe 6 martie anul acesta, avocaţii au profitat de absenţa reporterilor şi, după cum a descoperit BIHOREANUL, au depus la dosar un document surpriză... Cu atât mai neașteptat, cu cât fusese emis cu peste doi ani în urmă!

Repede pentru Victoraş

Actul este un răspuns al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, transmis pe 23 decembrie 2020 la o cerere făcută de Victor Micula prin unul dintre avocaţii săi, Bogdan Bodea. Afaceristul, care se „refugiase” de câteva luni în Elveţia, abia fusese trimis în judecată de Parchetul Bihor, ai cărui procurori ceruseră și arestarea sa. 

Motivul? Micula era acuzat că a sfidat organele de anchetă și că s-a sustras urmăririi penale, ba chiar i-a atacat în mediul online pe ofiţerii DGA care l-au cercetat, catalogându-i infractori pe conturile sale de pe rețelele sociale. 

Propunerea de arestare preventivă a fost înregistrată la Tribunalul Bihor pe 21 decembrie şi a primit termen de soluţionare pentru data de 28 decembrie, motiv pentru care apărătorii lui Micula jr. aveau nevoie urgentă de documente ca să convingă judecătorul că, de fapt, clientul lor era o persoană de bună credinţă, un cetățean model. Iar în aceeaşi zi de 23 decembrie 2020, sub semnătura şefului BCCO Oradea, comisarul-şef Laviniu Poinar, Micula a primit „certificatul” de bună purtare...


URGENŢĂ. Documentul care atestă calitatea de informator a lui Victor Micula a fost eliberat în regim de urgenţă, pe 23 decembrie 2020, în aceeaşi zi în care îl ceruse unul dintre avocaţii acestuia şi fix după ce Parchetul l-a vrut arestat...

Captură la pont

Potrivit documentului, Victor Micula ar fi furnizat informaţii poliţiştilor Antidrog din cadrul BCCO Oradea și „cu sprijinul informațiilor furnizate de dvs. s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc”. Contactat pentru a lămuri dacă informaţiile din actul pe care l-a semnat sunt veridice, şeful BCCO Oradea, Laviniu Poinar, s-a rezumat doar să confirme, fără să ofere alte detalii. 

BIHOREANUL a aflat, din propriile surse, că cei doi traficanţi au şi fost trimişi în judecată, iar ulterior condamnaţi. În rechizitoriul întocmit de DIICOT Oradea, însă, ancheta apare că a pornit „ca urmare a sesizării din oficiu” a poliţiştilor, fără să se facă vreo referire la Micula jr., ca denunţător, martor ori colaborator, în condițiile în care, potrivit Legii 682/2002 privind protecţia martorilor, astfel de persoane sunt „bonificate” cu înjumătățirea limitelor de pedeapsă pentru propriile belele penale dacă denunţă şi facilitează dovedirea unor fapte grave. 

La secret

„Pentru persoanele care ne sprijină cu informaţii (așa-numiții informatori - n.r.) nu există beneficii. Dar dacă solicită să li se confirme ajutorul pe care l-au dat, eu cred că trebuie să primească și un răspuns, și acela să fie cel corect”, a explicat BIHOREANULUI un poliţist Antidrog. 

Poliţiştii nu-şi dezvăluie sursele care contribuie la declanşarea sau derularea unor anchete nici măcar procurorilor, spune un procuror DIICOT, aceeași discreţie fiind păstrată și în privința identităţii investigatorilor, martorilor şi colaboratorilor sub acoperire, ale căror nume sunt ţinute în plicuri sigilate, la dosarele cauzelor, pentru a nu-i pune în pericol. 

La solicitarea persoanelor, însă, anchetatorii pot confirma implicarea lor în dovedirea unor fapte penale. Pentru sursele de informare ale poliţiştilor, de pildă, răspunsul e întocmit de ofiţerul de legătură, şi avizat de şeful structurii; în cazul martorilor sau denunţătorilor, actul e eliberat de procurori.

„Dacă solicită eliberarea unor documente care să le ateste implicarea într-o anchetă, actul se eliberează de unitatea de parchet”, a declarat un procuror, lămurind astfel şi motivul pentru care, în situația lui Victor Micula - care a preferat să rămână informator anonim - documentul a fost eliberat de poliţişti. 

Dacă a folosit Micula jr. documentul cu ocazia dezbaterilor vizând cererea de arestare formulată pe numele lui nu se ştie, căci respectivul proces s-a judecat fără public. Însă, aşa cum a scris la acea vreme şi BIHOREANUL, solicitarea a fost respinsă. 

Silenzio stampa

Cert este că acum actul a ajuns pe masa judecătoarei de la Tribunalul Bihor, chemată să dea verdictul cu privire la acuzaţiile formulate de procurori. Dar de ce ar avea nevoie Victor Micula de „certificatul” de informator dacă nu-i poate reduce pedeapsa în situația unei eventuale condamnări?

Avocatul Bogdan Bodea, cel care l-a depus, a refuzat să explice BIHOREANULUI, invocând lipsa unui acord din partea clientului său, și nici Micula jr. nu a răspuns la întrebările trimise de ziar. 

Nu e exclus, însă, ca actul să fie folosit în încercarea de a demonta imaginea de „băiat rău”, conturată în rechizitoriu, mai ales că acuzele aduse excentricului personaj vizează tocmai „joaca” de-a poliţistul: faptul că a fost lăsat să participe la prinderea unui interlop, Alin Mărginean, „dat în gât” chiar de el că s-a urcat drogat la volan, şi că ar fi obţinut la sediul Poliţiei datele unui şofer cu care se şicanase în trafic, Al Mahmoud Cassim Alexandru, condamnat definitiv în 2021 pentru o altercaţie pornită din pricina unor tranzacţii cu substanţe interzise. 

E de înţeles, în schimb, de ce a vrut milionarul să ţină departe de ochii presei adeverința de „ciripitor”. Nu dă bine să se afle că „şeful generalilor”, „VIP-ul României, Campionu’ jmecheriei”, cum îl alintă manelistul Dani Mocanu, a fost informatorul „organelor”, chiar şi numai ca să-i fie trecute cu vederea teribilismele... 


DOSAR DUPĂ DOSAR
Micula, de trei ori inculpat

Pe lângă procesul în care e tovarăș cu cei patru polițiști inculpați, Victor Micula are un proces penal şi la Judecătoria Oradea, fiind acuzat că în 2019 a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea în timpul unei curse de maşini, filmate şi postate pe Facebook de vloggerul Virgil Halacu, alias GajuKyd, amic de-al lui. 

Potrivit procurorilor, într-o singură lună Micula jr. a cumpărat 10 arme și sute de cartușe printr-un interpus care avea permis de port-armă, Sergiu Gabriel Hava, care e judecat alături de el şi de unul dintre martorii audiaţi în timpul anchetei, Vasile Iulian Manea, acesta fiind acuzat că a încercat să-l protejeze pe Micula prin declaraţii false. 

Micula jr. mai are un proces şi la Beiuş, vizând o tentativă de fraudă cu asigurări auto. În primăvara lui 2018, un Mercedes Benz G 500 deţinut de afacerist şi condus de un amic de-al său, Raul Ionuţ Goina, s-a prăbuşit într-o prăpastie pe serpentinele dintre Budureasa şi Stâna de Vale. Goina a pretins că fusese un accident, dar inspectorii de asigurări au concluzionat că de fapt maşina a fost împinsă intenționat în prăpastie, motiv pentru care firma a refuzat să plătească daunele cerute, de 275.000 euro, şi i-a dat pe mâna procurorilor. 

Goina şi Micula au fost trimişi în judecată în februarie 2022, primul pentru fals în declaraţii, iar Micula pentru instigare. Procesul se află şi în prezent în camera preliminară a Judecătoriei Beiuş, ceea ce înseamnă că, practic, nu a început. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Exemplu elocvent de individ eșuat.
Degeaba e tăticu și unchiul miliardar .Parca se însurase copilul ăsta Îl apucă de picioare,îl aruncă în tavan.Fetele astea sunt și naive cu toate că sunt numa pe interes financiar.O femeie face și ce nu face Zorro cu sabia .Locul lui Victoras parizer e ori la Sapoca Buzău,Voila Campina,Socola Iași sau Jabel Timiș.Pe termen lung sa se ia de mana cu Fizz cântărețul,care a inventat cocalarismul
Postat 17 August 2023, 02:21 de FlorinT
..."un Mercedes Benz G 500 deţinut de afacerist..."
Amuzant că l-ați numit afacerist pe Victoraș, el săracu' nu are nici BAC-ul. A avut vreo idee din capul lui? Cred că chiar dacă a deschis un business, a făcut-o că așa a fost sfătuit de cineva, nu că a venit el cu ideea. Fără părinții lui ar fi "nime-n drum" cum se spune...
Postat 22 Martie 2023, 07:02 de Vio_427
În oricare dintre variantele ce urmează, chiloți groși îi trebuie Victorașului ... poate chiar cu kevlar la gaură.
1). Informatorii au statut special când ajung în fața magistraților, conform teoriei avocaților plătiți de toți contribuabilii români ... din banii datorați de Miculești la bugetul statului. 2). Dacă VM a fost informator, nu-i o surpriză faptul că infractorii și polițiștii sunt adeseori mână-n mână cu interlopii ... care se au între ei ca frații, fiind toți cam toți informatori ai Poliției și/sau ai SRI. 3). Dealerii de droguri, confirm practicilor e pe planetă, în cazurile în care "defectează" careva din rețele, elimină "cauza" după care se îngrijesc de "efecte" ... ceea ce va face ca procesele lui VM să nu mai conteze, atunci când mentorii de dealeri ajung să îl găseasă pe subiect încă în viață. 4). Debarcarea chestorului Haniș este iminentă de acum înainte, cu toată susținerea de până acum a Statului Paralel, filiala bihoreană ... iar posibilitatea reținerii altor polițiști, cum este comisarul șef Poinar, se află deja pe masa ministrului de interne, ca răspuns la ridicarea din sprânceană a noului Procuror General Adjunct de la Parchetele Militare. 5). Din "lac în puț" este zicala care caracterizează cel mai bine, grupul de retardați care stau și ascultă ce tâmpenii scot pe gură părinții lui VM, care l-au crescut după chipul și asemănarea lor.
Postat 22 Martie 2023, 07:01 de KP
HANIS
CE VA MAI MIRATI CA VICTORAS ARE HARTIE DE CARE VREA LA FOC AUTOMAT DIN PARTEA MILITIEI DIN BIHOR ATATA TIMP CAT FINUL LOR DOMNUL ALIN HANIS , SEF MARE PESTE MILITIA BIHOREANA ESTE SUBORDONAT MORAL FAMILIEI MICULA ? NU E NORMAL CA FINUL SA DEA 2-3 TELEFOANE LA NEVOIE SA ISI APERE PUIU NAȘULUI ? SI VA MAI MIRATI CA VICTORAS SE PLIMBA PRIN SEDIUL MILITIEI CA LA EL ACASA , BINEINTELES CU ACORDUL FINULUI ALIN HANIS CARE FACE PE NEVINOVATUL ACUM SI CAD DOAR PÂRLITII CU FARA GRADE CA SA IASA SEFUL BINE . O DEMISIE DE ONOARE DIN PARTEA DOMNULUI ALIN HANIS AR FI CORECTA
Postat 22 Martie 2023, 03:26 de Mare_blue17
Nu pot înțelege !!!
Te dai băiat de băiat,în fond ești o fetiță, pe timp de pace când cetățeanul e liniștit cineva dorește să iasă în evidență creând panică, circ de doi bani, umflături în pene sau lăudări de mafiot, în fond și la urma urmei pe parcurs ne dăm seama că indivizi de gen nu au coloană vertebrală se dau răniți deși nu ia atins cineva sau ceva, înventează tot felul de boli vârcolacee care mai de care neauzite sau inexistente în persoana din cauză. Constatăm faptul că în spatele multor așa ziși ”MARȚAFOI” se află un tătic care administrează starea de fapt a odraslelor, mai ales dacă aceștia fac parte din partidele de la Guvernare, unul PNL altul PSD alimentând cu bani murdari caracatița din societate. La un momendat băiatul de băiat îi țârțâie dosul știind că dacă va sta dincolo de ziduri posibil să iasă pângărit la anus sau cine știe. Dar dacă mulți ca el au fost la mititica, de ce pentru un astfel de ciumpalac un regim special? În loc de armată merită niscava ani măcar cetățenii sunt mai liniștiți că nu le tulbură MICULA socotelile, acum se încearcă fel de fel de tertipuri în materie penală chiar dacă sunt ilegale, așteptând prescrierea lor. Desigur dacă un amărât care comite o infracțiune mai mică decât a făcut acest ”băiet de băiet” și prezintă niște argumente prezentate de ”CÂCĂCIAN” cu siguranță i-ar fi respinse ca nefondate și condamnat în cel mai scurt timp poate cu pedepse mai mari decât va fi pedepsit acest Loch Ness de CÂCĂCENI, dacă va scăpa derapajele vor continua și vor degenera cine știe în ce mod. Părerea mea trebuie acest individ trimis în concediu câțiva anișori să se învețe minte că nu poți batjocuri o societate de dragul pozelor, reclamelor instituind groaza în cetățeni dar și pe cei care îl sprijină trebuiesc anchetați dacă se prezumă că actele lor eliberate în favoarea inculpatului fiind evidente neadevărate să fie și ei condamnați pentru complici la înfăptuirea faptelor penale, ori complici instigatori, martori mincinoși. Fiecare să stea temporar ori definitiv pe perioade mai lungi sau mai scurte acolo unde le este locul.
Postat 21 Martie 2023, 18:57 de Morometul
Zic si eu
Pârîcioșii de la BCCO nu au nici o treabă cu cei de la IPJ. Si după fițuica depusă, de ce nu s-a dat cu autoturismul de la BCCO in filmare?
Postat 21 Martie 2023, 15:35 de Jianu
Judecator
Asta azi maine imbraca si pelerina de judecator impartind dreptatea prin tribunal. Orice e posibil cu o astfel de justitie. Rusine PSD-PNL-UDMR! Unde mai pui ca toate dosarele de mare si medie coruptie ajung la termenul de prescrieire si scapa totii hotii (mari), basma curata. Si liberi si cu banii furati in conturi. Cad la parnaie doar fraierii care n-au spate si bani sa dea pe unde trebuie.
Postat 21 Martie 2023, 15:19 de OrbanKula
Nu ne-am mira...
... daca maine, poimaine, s-ar depune la dosar dovada ca e maior sau colonel in cadrul vreunei structuri din mai si sunt destule, numai servicii oficiale vreo sapte! E drept ca n-are bacalaureatul, da' nici ceasca n-a avut si a fost general-locotenent, la urma a ajuns chiar cârmaci pe corabia nebunilor.
Postat 21 Martie 2023, 10:21 de pinonel
Circ pentru fraieri in timp ce miliardarul de la Cartierul Prima isi creste grupul infractional organizat
Procuratura da presei circ despre copilul unor generali milionari iesiti la pensie in timp ce proprietarul Procuraturii Bihor Stefan Fane Kopani distribuie in continuare zeci de milioane de euro membrilor familiilor procurorilor si judecatorilor din Bihor. Iohannis este un gandac prea mic in fata gruparii infractionale Cartier Prima patronata de Stefan Fane Kopani. Dupa alegeri va deveni proprietar si al presedintelui Romaniei. Pana atunci, fraierii primesc, de la procurorii si judecatorii care joaca piese de teatru pentruvmulte milioane de euro platite catre membrii familiilor acestora de Stefan Face Kopani, circ cu baiatul lui Viorel Micula!
Postat 21 Martie 2023, 08:36 de Dosescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON