URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
08 Septembrie 2022, 14:21

Vicepremierul Kelemen Hunor, despre scandalul etnic de la Școala Bălcescu din Oradea: Nu este vorba de segregare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepremierul Kelemen Hunor s-a pronunțat pe tema scandalului de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, unde Ministerul Educației nu a autorizat o clădire nouă pe motiv că există un risc de segregare.

Într-o discuție cu jurnaliștii maghiari, liderul UDMR a comentat atât situația de la Oradea, cât și pe cea din Huedin, unde Eparhia Reformată a amenajat o grădiniță, dar Primăria orașului a refuzat să o preia, pentru că Biserica cere să fie folosită doar de copiii maghiari.

Prostii enervante

În ambele situații, Kelemen a spus că acuzațiile de segregare sunt inacceptabile și că este „teribil de enervant” că apar asemenea „prostii”. „Cea mai mare, cea mai enervantă problemă este că trec zece sau douăzeci de ani, iar oamenii cred că am depășit anumite lucruri, dar dintr-odată revin”, a declarat viceprim-ministrul pentru Kronikaonline.ro.

El a spus că mutarea secției maghiare într-o clădire distinctă nu este un act de segregare și că a discutat cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe acest subiect.

„Motivul pentru care nu există discriminare și motivul pentru care nu există segregare este pentru că există un decret ministerial adoptat cu ani în urmă care descrie ce înseamnă discriminarea în educație, iar al doilea articol spune că funcționarea instituțiilor de învățământ în limba maternă separată nu înseamnă și nu poate însemna segregare. Deci acest lucru este inacceptabil. Nu se pune problema segregarii”, a declarat Kelemen.

„Un raport stupid”

Vicepremierul consideră că este problematic faptul că ministerul Educației a trimis la Oradea o comisie de anchetă pe baza unei sesizări locale, iar comisia a întocmit un „raport stupid”. Cu toate acestea, Kelemen Hunor a fost de părere că aceste probleme sunt cazuri individuale, iar instituţiile de învăţământ maghiare nu sunt ţinta unei campanii dirijate la nivel central.

„Dacă ar exista cu adevărat o intenţie centrală, s-ar crea asemenea situaţii în mult mai multe locuri decât cele problematice. Am rezolvat multe probleme, au fost înfiinţate şcoli noi, secţii noi, grupe noi, cu care nu este nimic în neregulă”, a spus politicianul.

Întrebat de ziarul Krónika dacă i-a bătut la ochi cuiva din coaliţia de guvernare programul de construcţie şi renovare a grădiniţelor din Transilvania, finanţat de guvernul ungar, Kelemen Hunor a declarat: acest lucru nu a fost niciodată discutat public. Problema - a spus el - este că din bugetul României s-a alocat prea puţin, la nivel naţional, pentru construirea şi renovarea şcolilor şi a grădiniţelor, potrivit g4media.ro.

Se așteaptă ordinul

Între timp, Școala Nicolae Bălcescu din Oradea așteaptă publicarea ordinului de ministru prin care se autorizează clădirea de pe str. Cuza Vodă nr. 4, unde trebuiau să se mute clasele din secția maghiară.

Pentru a elimina riscul de segregare identificat de Inspectoratul Școlar și de Ministerul Educației, Eparhia Reformată și Primăria Oradea au convenit ca în clădire să fie mutate și clase românești.

Până când noile săli vor putea fi folosite, o parte dintre elevii școlii merg la ore după-amiaza, lucru care i-a nemulțumit pe părinți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Si marmota impacheta ciocolata!
Cum dreaqu a tinut minte cuvantul?! De segregare zic!
Postat 08 Septembrie 2022, 18:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON