URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2021, 08:03

Viața după Covid: Mii de bihoreni vindecați au acum nevoie de tratamente serioase de recuperare, după ce s-au ales cu boli grave!

Viața după Covid: Mii de bihoreni vindecați au acum nevoie de tratamente serioase de recuperare, după ce s-au ales cu boli grave! NU-I DE GLUMĂ! Oameni care au scăpat de Covid, dar și-au neglijat cu lunile bolile provocate de virus, au ajuns să moară în Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean, unde au ajuns prea târziu. „În ianuarie și februarie 2021 am avut 6 decese post-Covid săptămânal”, spune dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor
Viața după Covid: Mii de bihoreni vindecați au acum nevoie de tratamente serioase de recuperare, după ce s-au ales cu boli grave! MORȚI DUPĂ COVID. În valul III al pandemiei, adresabilitatea la UPU a scăzut la 60%, dar numărul deceselor a fost dublu din cauza înmulțirii și acutizării afecțiunilor post-Covid. „În primele două luni ale anului am avut 6 decese post-Covid săptămânal, în ultimele două luni câte unul pe săptămână”, spune dr. Hadrian Borcea (foto), medicul șef UPU-SMURD Bihor. Motivul? După ce au scăpat de virus, pacienții au dezvoltat boli care, neglijate, pentru unii au fost chiar fatale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu două săptămâni în urmă, conducerea Spitalului Municipal din Oradea dădea o veste bună bolnavilor cronic, al căror acces la serviciile medicale a fost limitat în ultimele 15 luni, când unitatea a tratat exclusiv persoane infectate cu SARS-CoV-2: în jurul datei de 15 iunie, spitalul va fi redeschis, doar două secţii exterioare urmând să mai îngrijească pacienţi Covid.

Vestea e bună, însă, şi pentru bihorenii rămaşi cu sechele după infecţie: spitalul va avea o secţie nouă, de recuperare post-Covid. Specialiştii avertizează că netratarea completă a persoanelor care au avut coronavirus le poate reduce dramatic calitatea vieţii, ba unii pot să şi moară. Ca dovadă, în ultimele luni sute de oameni vindecaţi de Covid au ajuns la Urgenţe, cu boli pe care înainte nu le aveau, iar unii au şi decedat.

Laurentiu Chiana manager Spital Municipal OradeaRecuperarea, pe Izvorului

De la începutul lunii, sute de îngrijitoare, infirmiere, asistente, electricieni, instalatori şi zugravi lucrează pentru ca principalul imobil al Spitalului Municipal, cel din cartierul Rogerius, să fie redeschis în condiţii normale: se verifică şi se repară instalaţiile sanitare şi electrice, se igienizează toate încăperile şi se decontaminează echipamentele, se refac zugrăveli, se completează stocuri de medicamente. "Deja s-au renovat secţiile de Chirurgie şi ATI de la etajul IV, acum se lucrează la secţiile de Pediatrie de la etajele VII şi VIII", spunea miercurea trecută managerul spitalului, Laurenţiu Chiană (foto).

Lucrări similare au fost făcute anterior la secţiile de Infecţioase din strada Republicii şi de Pneumologie din strada Izvorului, unde vor fi internaţi bolnavii Covid. De altfel, de săptămâna trecută, niciun pacient infectat nu a mai fost internat în clădirea din strada Coposu, ci în cele două secţii exterioare. Le fel, s-au pregătit şi câteva saloane în clădirea fostului spital de Neurologie şi Psihiatrie, pentru mutarea secţiei de Paliaţie de pe Izvorului, în locul căreia va funcţiona, în premieră, secţia de recuperare post-Covid, cu 20 de paturi în 8 saloane.

Abordare pluridisciplinară

Ovidiu Burtă, director medical Spital Municipal OradeaNoua facilitate va fi botezată în acte ca extensie a secţiei de Interne, din două motive. Pe de o parte, recuperarea post-Covid nu e o specialitate în sine, ci va fi asigurată, spune directorul medical, dr. Ovidiu Burtă (foto), de o echipă pluridisciplinară formată din infecţionişti, pneumologi, cardiologi, neurologi, internişti şi kinetoterapeuţi. Pe de alta, CAS încă nu decontează servicii dedicate de recuperare post-Covid, contractul cadru cu prestatorii de servicii medicale fiind încă în stadiu de proiect.

Recuperarea post-Covid este, însă, nu doar o necesitate, ci şi o urgenţă, spune dr. Burtă, el însuşi trecut printr-o formă serioasă a bolii şi nevoit, după ce a scăpat de virus, să urmeze un tratament cu oxigen hiperbar într-o clinică din Târgu Mureş. "Foarte multe persoane trecute prin Covid au numeroase sechele, începând cu probleme respiratorii. Cunosc mulţi pacienţi dependenţi de oxigenoterapie, care în continuare, acasă fiind, folosesc concentratoare de oxigen închiriate de la diverşi furnizori", spune medicul.

Călin, un orădean de 41 ani, infectat în noiembrie 2020, confirmă că nici acum, după aproape 7 luni, nu se simte refăcut: "Am avut o formă lejeră de Covid, vreo 2-3 ore m-au durut muşchii şi oasele, iar vreo 4 ore am avut febră. Am stat acasă două săptămâni şi m-am odihnit, dar nu am luat decât vitamine şi minerale, în rest niciun medicament. Apoi au venit problemele. După vreo 3 săptămâni am ieşit la Lotus şi am făcut 10 paşi, dar gata am fost. Am crezut că pic, nu mai puteam respira, gâfâiam de parcă aş fi urcat pe Kilimanjaro. Oboseala asta permanentă m-a ţinut până în februarie şi nici acuma nu mi-a trecut tusea".

Semnal de alarmă

Dumitru Tiplea prefectul judetului BihorUn program judeţean de recuperare a pacienţilor post-Covid a fost cerut încă din februarie de prefectul Dumitru Ţiplea (foto), în baza unor analize ale urgentiştilor Spitalului Judeţean, care au sesizat o situaţie dramatică. "Deşi în decembrie 2020 numărul de noi infectări cu Covid începuse să scadă, creştea numărul persoanelor cu afecţiuni post-Covid care ajungeau la Urgenţe", explică BIHOREANULUI dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor.

Potrivit acestuia, peste 80% dintre bihorenii ajunşi la UPU de la începutul anului până luna trecută - în total 9.786 persoane - au avut Covid, unii fiind spitalizaţi, alţii trecând prin boală la domiciliu. Circa 40% aveau patologii cardiace (fibroză cardiacă cu cardiomiopatii secundare, tromboze de artere coronariene, pulmonare şi venoase profunde), 25% afecţiuni respiratorii (fibroze pulmonare, pneumonii bacteriene, pleurezii), 20% manifestări neurologice (accidente vasculare cerebrale ischemice) şi 15% gastro-enterologice (diaree persistentă).

"În noiembrie au apărut primele cazuri de pacienţi post-Covid cu decese chiar în UPU", spune dr. Borcea. Iar acestea s-au tot înmulţit, în perioada noiembrie 2020 - februarie 2021 murind la Urgenţe 47 de persoane, dublu faţă de cele 21 din perioada noiembrie 2019 - februarie 2020. "În ianuarie şi februarie 2021 am ajuns la 6 decese post-Covid în UPU săptămânal, nivel care a scăzut în lunile aprilie şi mai la unul pe săptămână", spune medicul.

Decese "blitz"

Şocant, pacienţii post-Covid mureau în scurt timp după prezentare. "La urgenţele din accidente rutiere încerci 5-6 ore să stabilizezi pacientul, pe când la urgenţele post-Covid au fost pacienţi care au decedat în 15-20 de minute". Explicaţia? Aşa cum şi după infectare mulţi oameni au refuzat să apeleze la un medic, şi după vindecarea de Covid au stat tot fără asistenţă medicală, unii ajungând la Urgenţe prea târziu. "Mulţi erau cu insuficienţe respiratorii extrem de severe sau chiar în comă. Au apelat la 112 sau au fost aduşi de rude numai când, efectiv, nu au mai putut respira", relatează dr. Borcea.

Pe unii dintre pacienţi medicii au încercat să-i salveze inclusiv aplicând procedurile ECMO, prin care sângele este circulat şi oxigenat extracorporal, aşa încât plămânii să fie ţinuţi în repaos pentru a fi trataţi mai bine. "Un kit pentru un pacient costă 5.000 de euro şi uneori am utilizat toate cele trei aparate concomitent. Un mare succes a fost salvarea unei lăuze de 25 de ani care avusese Covid înainte de naştere şi, cel mai probabil, ar fi murit fără tratament de recuperare", spune medicul.

"Inclusiv pacienţi care au avut forme de Covid asimptomatice sau uşoare au făcut complicaţii, tocmai pentru că nu i-a văzut un medic", avertizează şeful UPU-SMURD.

Sunt afectaţi inclusiv tineri

Pe lângă lipsa de educaţie sanitară a unor persoane şi superficialitatea unor medici de familie care, deşi sunt plătiţi pentru asta, nu şi-au monitorizat pacienţii post-Covid, agravarea stării acestora a fost determinată şi de faptul că Spitalul Municipal a îngrijit exclusiv bolnavi Covid şi n-a mai fost cine să se ocupe de cei ieşiţi din infecţie cu complicaţii. Practic, toţi pneumologii din spitalele publice din judeţ au fost mobilizaţi la Municipal, excepţie făcând cei ai clinicii Davidescu, singura clinică privată de Pneumologie din Oradea, care au asigurat tratamente post-Covid încă din august 2020.

Lavinia Davidescu, medic Oradea"Pacienţii post-Covid au fibroze pulmonare şi la câteva luni după infectare, oboseală cronică, unii fiind incapabili să se mişte câţiva metri în casă, dispnee, tulburări de somn, tulburări de ritm cardiac, glicemii grave. Problemele post-Covid afectează inclusiv persoane de 20-40 de ani care nu aveau factori de risc (n.r. - boli pulmonare, cardiace, diabet ori imunosupresive)", spune dr. Lavinia Davidescu (foto). "În ultimele 10 luni, din 100 de pacienţi pe zi, cam 20 au avut fibroze post-Covid. În total am tratat cel puţin 4.000 de persoane", afirmă aceasta.

E de aşteptat, aşadar, ca pe cele 20 de paturi ale noii secţii de recuperare din cadrul Spitalului Municipal să "concureze" alte câteva mii de persoane dintre cele peste 29.000 care au fost infectate în întregul judeţ. Iar specialiştii spitalului, după ce au fost concentraţi pe frontul anti-Covid, să fie mobilizaţi luni bune de acum înainte pentru tratarea sindromului post-Covid...


DOTARE INCOMPLETĂ
Fără cameră hiperbară

Spre deosebire de clinica Davidescu, care deţine două asemenea dispozitive, secţia de recuperare post-Covid a Spitalului Municipal nu va avea la început nicio capsulă hiperbară,  dispozitiv ce permite pacientului să inspire oxigen la presiune peste cea atmosferică, crescând semnificativ concentraţia de oxigen în sânge şi dizolvându-l în plasmă, limfă şi lichidul cefalo-rahidian, facilitând pătrunderea în toate organele şi ţesuturile şi regenerarea lor.

La finele anului trecut, Spitalul Judeţean a primit o donaţie în bani cu care la un moment dat se intenţiona achiziţionarea unei capsule hiperbare, dar pentru că nu ar fi avut nici loc, nici specialişti pentru a o utiliza, din suma primită s-au cumpărat truse de resuscitare cu defibrilatoare şi monitoare pentru fiecare secţie.

Potrivit managerului Laurenţiu Chiană, Spitalul Municipal va achiziţiona, însă, fie o capsulă, fie o cameră hiperbară, pentru terapia simultană a 2 până la 6 pacienţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?
Unde exista kinetoterapeut la spital?
Postat 15 Iunie 2021, 16:20 de Ionel70
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON