URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2016, 10:25

Veteran la vatră: După decenii locuite în străinătate, un senior al folkului orădean din familia faimoasei trupe Metropol s-a întors acasă

Veteran la vatră: După decenii locuite în străinătate, un senior al folkului orădean din familia faimoasei trupe Metropol s-a întors acasă CA UN SOLDAT. La finele primelor trei decenii de viaţă, după ce a corupt un securist de la Paşapoarte cu două cartuşe de Kent şi un whisky, Traian Cosma (foto) pleca în Occident să verifice cum umblă câinii cu plăcinte-n coadă. Deşi împlinit profesional, după alte trei decenii în care a visat întoarcerea "aşa cum aşteaptă soldatul lăsarea la vatră", bătrânul folkist a ajuns, în sfârşit, acasă, unde speră "să trăiesc destul ca să mă bucur de frumuseţe". Cântând, dacă se poate...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre viaţa lui s-ar putea scrie un roman. Născut în Mureş, şcolit la "Cluuuj", cum zice ca orice român din inima Transilvaniei, venit la Oradea după o fată, rebel cu plete în junie, acum cu barba mai deasă decât părul, evadat din România comunistă în socialismul de gulyas din Ungaria şi apoi în Austria, de unde a mers în Australia să facă bani, Traian Cosma este, discret şi deopotrivă categoric, unul dintre orădenii generaţiei de aur a oraşului.

După aproape trei decenii risipite pe unde nu şi-a găsit niciodată locul, folkistul odinioară nelipsit de lângă cea mai orădeană trupă rock a tuturor timpurilor, Metropol, s-a întors la rădăcini. "Sunt, absolut, un orădean", zice veteranul dedicat viitorului Muzeu al Muzicii Rock din Oradea.  

Numărătoare de "AMR"

Nici victorios, nici înfrânt, cu acumulări şi cicatrici, rătăcit şi înţelepţit - aşa este, la 66 de ani, arhitectul şi muzicianul Traian Cosma, pe care BIHOREANUL l-a întâlnit prima oară cu opt ani în urmă, la un an după prima tentativă de a pune punct unei lungi înstrăinări.

Lucra, pe atunci, în Australia, unde ajunsese în 1989, la un an după plecarea din ţară, şi fusese invitat de colegii de la Metropol să cânte pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, la a 40-a aniversare. A fost un concert memorabil, în deschiderea căruia a cântat, practic, un legământ, "I’m coming home" - Mă întorc acasă. "De atunci am numărat zilele până la pensie. Tot timpul cât am fost plecat mi-am dorit să revin acasă. Nu mi-am negat nicio clipă originea şi naţionalitatea", se confesează artistul.

Orădean de import

Traian a copilărit la Târgu Mureş, unde pruncimea vorbea amestecat, aşa că a învăţat ungureşte aproape ca pe-o limbă maternă. În 1974, când a absolvit Arhitectura la Cluj, a fost repartizat în Oradea, unde venise după o fată de care era îndrăgostit fără a-i mărturisi.

La două luni după "înşurubarea" în Oradea, fata s-a măritat, iar de atunci n-a mai văzut-o niciodată - emigrase în Germania. S-a căsătorit cu altă colegă de la Institutul Judeţean de Proiectare, Eniko, pe care a iubit-o de-atunci cu dragoste de poet şi ataşament de coechipier, împărţind bucuriile, tristeţile şi chiar munca de toate zilele.

"La Oradea IPJ-ul ne-a repartizat, mie şi unui coleg, un apartament cu două camere. Întâmplarea a făcut ca atunci când am plecat din ţară să plece şi el, în State, şi tot în 2015, când m-am întors eu, a revenit şi el, şi ne-am amenajat noile case deodată", zice bărbatul.

Pe lângă "garduri de cârnaţi"

Dezrădăcinarea s-a produs în noiembrie 1988, când Traian, la 38 de ani, a "uns" pe cineva de la Paşapoarte să-i aprobe o excursie în Ungaria, cu tot cu nevastă şi cu fetiţa de 5 ani. Acolo au recitat povestea cu "asuprirea ungurilor" şi li s-a zis că pot rămâne dacă găsesc de lucru. Au reuşit a treia zi, dar era cam la fel: "Lucram amândoi şi câştigam ca aici, dar 40% din salarii se duceau pe chirie".

În câteva luni, când au simţit că pot continua mai la Vest, au ajuns la Viena, într-un lagăr cu 3.000 de imigranţi. După mai multe interviuri "picate" fiindcă avea peste 35 de ani şi era fumător, a prins un job într-un orăşel de provincie. Dacă în ţară proiectase blocuri sau lucrase la complexul Belvedere din Felix (acum Internaţional), acolo a făcut cu totul altceva: un supermarket deosebit, din lemn masiv.

"Câini cu covrigi în coadă pe lângă garduri de cârnaţi" n-a găsit, însă, iar cum în orăşel era o singură firmă de arhitectură, "nevasta curăţa şi spăla buzile într-un hotel".

"Am plâns ca doi copii"

"N-am vrut s-o las aşa", a hotărât bărbatul. "Avizi de bani, de viaţa capitalistă şi dornici de lucruri măreţe", au picat într-o capcană: cum Australia era a doua ţară care i-ar fi acceptat, s-au dus la Ambasada din Viena. "Ne-au zis că ne recunosc diplomele, că au nevoie de arhitecţi şi că salariile vor începe de la 70.000 dolari pe an. La dracu’! Nu ne-au recunoscut diplomele, nu aveau nevoie de arhitecţi, iar primul meu salariu a fost de 28.000 dolari".

Ajunşi la Melbourne, au regretat din prima zi. "După ce am aterizat şi am ieşit din centru ne-am dat seama că o naţiune de 200 de ani n-a avut timp să se dezvolte pentru a aprecia arhitectura". Străzile erau urâte, clădirile la fel. Dacă la parter funcţiona un magazin, la etaj erau ferestre sparte ori acoperite cu ziare, iar "tencuiala cădea mai ceva ca de pe Policlinica Mare". Seara, în lagăr, "am trimis fetiţa afară, iar noi ne-am pus pe marginea patului şi am plâns ca doi copii".

"Ticăloşii"

Traian şi Eniko şi-au căutat slujbe, concomitent urmând cursuri universitare pentru a-şi echivala diplomele. După multe nedreptăţi şi discriminări, profesional au reuşit. "Curând am lucrat un proiect în Central Business District, am refăcut un building de 52 etaje pentru o bancă". Au urmat apoi o grămadă: o clădire universitară pentru care a fost premiat de asociaţia arhitecţilor, Casa Veteranilor, Independent Living Units (sate pentru pensionari, cu case, cabinete medicale, săli de gimnastică, piscine şi magazine), construcţii pentru Compania Feroviară şi Departamentul Corecţional, adică puşcării, şcoli, termocentrale...

Mulţumit, însă, n-a fost niciodată. "Toată arhitectura lor e utilitară, au un singur edificiu fain, Opera din Sidney, proiectată de un danez. Părintele arhitecturii lor e un englez falsificator de monedă deportat în secolul XIX... În top 10 cele mai urâte clădiri din lume, două sunt din Australia, una-i Universitatea din Melbourne. Din România nici una!".

Şi nu doar asta l-a frustrat. "Ticăloşii nu ne-au spus că în 40 de zile imigranţii cărora nu le place aveau dreptul să fie înapoiaţi. Ne-am fi întors în Europa. Aveau nevoie de populaţie, de oameni maturi care să nu se drogheze şi să muncească din greu, să plătească taxe şi impozite, să consume".

"Nu-mi place mizeria"

Îndrăgostit de muzică din copilărie, când mama cânta folclor, chitarist de la 14 ani "pe-un placaj făcut la Reghin", participant la serbări şcolare şi apoi la festivaluri studenţeşti, compozitor şi interpret de folk, coleg de microfon cu Marcela Saftiuc, cu care a ajuns la emisiunea Tele Top a TVR, Traian a urcat pe scenă în Australia o singură dată, la "Balul Primăresei", dar numai pentru că era membru Rotary. În rest, a cântat doar la posturi de radio etnice, în emisiunile pentru români şi în propriul studio de acasă.

Tânjind după România, în 2007 a făcut prima tentativă de revenire: a încheiat un contract cu o multinaţională din Bucureşti, dar deşi era plătit cu 5.000 lire sterline pe lună a renunţat după 3 luni, pentru că nu suportă "afacerile murdare, nu-mi place mizeria". Constatase că firma spăla bani: trecuse, de pildă, cheltuieli de 2,5 milioane euro într-un proiect de mall la Cluj, fără studiu geotehnic, în spatele Grădinii Botanice, unde terenul era pe un pârâu subteran. "Au făcut cheltuieli cu mult drag numai pentru a lua banii de la firma de asigurare".

S-a retras, aşadar, în Australia şi a aşteptat pensionarea, ostoindu-şi între timp dragostea de ţară - nu se fereşte să spună pe şleau aceste cuvinte - cu imagini şi filmuleţe de pe net. "Anul acesta, când am făcut aici primul drum în munţi cu maşina, îmi curgeau lacrimile de fericire"...

Cu Metropol

În 2015, la 65 de ani, când s-a "eliberat" prin pensionare, Traian a cumpărat un apartament cu două camere în buricul Oradiei, pe care l-a făcut de trei, prin recompartimentări, şi a simţit în sfârşit că se leagă din nou vechilor rădăcini.

Trecuseră 41 de ani de la repartiţie şi 39 de când se "lipise" de cea mai populară trupă rock a oraşului, Metropol. "În 1976, într-o zi când repetam la Casa de Cultură a Sindicatelor, s-a apropiat de mine un tip blond şi bărbos. "Pot vorbi cu tine?", m-a întrebat. "Da, poţi". "Sunt şeful de la Metropol, vrei să vii cu noi în turneu?". I-am zis da. Era Beluczi (n.r. - Raduly Bela)". De atunci şi până a plecat a fost mereu cu ei, "cântam ba în deschidere, ba împreună", povesteşte bărbatul.

De câteva luni a reluat şi legăturile cu muzicienii locali, mai vechi şi mai noi, ajungând chiar voluntar la înfiinţarea viitorului Muzeu al Muzicii Rock din Oradea.

Pledoarie pentru fraţii rockeri

S-a înhămat dintr-o întâmplare. Revenind din Ungaria, unde a fost anul acesta la petrecerea unui alt "metropol", Viranyi Attila, a oprit la Muzeul Rock din Budapesta, unde sunt expuse un costum de scenă al lui Raduly Bela şi o chitară bas a lui Viranyi. S-a întrebat pe Facebook "de ce ei pot şi noi nu?", iar după două zile, împreună cu prietenul Florin Budeu şi cu doi responsabili ai Cetăţii, Dumitru Noane şi Dumitru Sim, a participat la o şedinţă unde au bătut palma pentru colaborare.

"Am contactat mulţi contribuabili la rock-ul orădean, să văd dacă sunt interesaţi să ofere ceva. Vivi Repciuc, Joe Balogh, AG Weinberger, Călin Pop... Cu vanităţi, uau, până la Dumnezeu, dar toţi au donat: unul un costum de scenă, altul o chitară, o masă de mixaj. Plus că toţi au afişe, poze, coperţi de discuri, deci există material consistent", spune veteranul folkist, cu altruism colegial.

O singură tristeţe are Traian. De fapt, două. Că muzeul rock-ului va fi într-un spaţiu formal, într-o clădire la etajul Cetăţii, între Muzeul presei şi cel al fotografiei orădene, nu în curtea exterioară, lângă un fel de Hard Rock Cafe, şi că la deschiderea preconizată în finalul lunii decembrie va fi în Australia, să-şi facă sărbătorile cu soţia, fiica, nepoata de 2 ani şi cea de 2 săptămâni, pe care încă nici n-a cunoscut-o. Se va întoarce, însă, în ianuarie, şi nu va mai pleca, pentru că de la anul, când se va pensiona, i se alătură şi Eniko. Acasă, în Oradea...


INTEGRARE PE ALESE
Un pustnic sociabil

Orădean şi român, Traian Cosma e deopotrivă încântat de regăsirea căminului şi revoltat de devalizarea ţării. "Ticăloşii de politicieni au vândut toată ţara, toată economia românească, iar de o vreme îi vând şi resursele, aurul, pădurile... În mod normal ar trebui să mă apuce disperarea, dar cobor în studioul din pivniţă şi îmi văd de treaba mea".

Deşi dornic să revină în forţă în muzică, e dezolat de ce aude la posturile de radio. "Pe vremea mea, Holograf era o trupă serioasă, acum cântă muzică uşoară slabă la chitară electrică, la fel Compactul, Adi Ordean, care compunea altădată pentru Dida Drăgan, Nicu Covaci şi Mircea Baniciu, cel mai mare folkist probabil, se ţin în scandaluri...".

Cu toate astea, Traian speră să trezească interes şi e optimist. Nu de mult, luna trecută, a cântat la Dej, cu public plătitor şi bun, pe aceeaşi scenă cu Zoltan Butuc, Dinu Olăraşu, George Stanca, la un spectacol caritabil pentru copii, iar vechi amici, precum Sorin Andrei şi Florin Săsărman, l-au invitat în emisiuni de radio. "Se pare că există o cale de a-mi reînnoda activitatea muzicală", spune folkistul, pregătind chiar un album cu "Colinzi de la sat şi oraş". "Dacă s-ar întâmpla, mi-ar plăcea şi m-ar face fericit..."

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Pai, dupa standardele
unora de aici de pe forum, Traian e cam ... "vinitura", sau nu? Nu stiu, intreb si eu!
Postat 17 Octombrie 2016, 11:46 de User anonimizat
.
TDS, nu meriti sa-mi bat capu cutine. Punct, dear.
Postat 16 Octombrie 2016, 18:09 de Iness
Heaven can wait for a while
TDS, spune-mi solutia ta ! Ca dracu ma ia, nu vezi ?!
Postat 16 Octombrie 2016, 17:11 de Iness
Scimba-ti medicul TDs,cu prietenie ,bineinteles...
Ma,ai intrecut orice masura a normalitatii. Tu nu realizezi chesTia asTa,saracu de tine. Da' noi,ce vina avem ?!
Postat 16 Octombrie 2016, 17:05 de Iness
TDS @
Ma ,ebihoreanul,cat ne mai chinuiti cu TDSul asta ?!
Postat 16 Octombrie 2016, 17:01 de Iness
@TDS
Daca vrei un sfat uman,ask me any our.You're welcome.
Postat 16 Octombrie 2016, 16:59 de Iness
@ TDS , schimba medicul si basta !
Te-am luata fix dracu la misto,iti garantez asta.Ma, ti-am oferit prietenia mea, ,ce dracu mai vrei ?
Postat 16 Octombrie 2016, 16:48 de Iness
?
@Iness: Iar ma iei la misto?
Postat 16 Octombrie 2016, 15:59 de TDS
Plictis la maxim
Ce dr..., TDS ,numa noi doi ne plictisim ?!
Postat 16 Octombrie 2016, 15:36 de Iness
?
Traian Cosma, sper ca nu tu semnezi pe forum TC?
Postat 16 Octombrie 2016, 15:04 de TDS
O TEMPORA
In epoca de aur am furat afise cu Metropol! Mai exact, ajutandu-ma de un cutit le-am desprins de pe panoul de afisaj! Ba mi-am inscriptionat si un tricou ( folosindu-ma de indigo si de un fier de calcat ! ) cu... METROPOL GROUP !
Postat 16 Octombrie 2016, 14:25 de TDS
SUNETUL IN ZBOR
Fara indoiala Traian Cosma este un nume in folk! Si un bun artist plastic! El ne-a faacut ( clasei ) un reusit tablou de absolvire a liceului ( cred ca si sonetele ). Personal am fost la el acasa ( in Palatul Ullman daca bine imi amintesc ). Am avut si un " conflictel " pe tema Adrian Paunescu ! In fine...Revenind...trupa Metropol a fost o trupa de referinta nu numai in Oradea ci pe plan national / sa nu-i uitam insa nici pe cei de la Miraj - Alexandru Szabo, o voce exceptionala, Magneton sau Statuar ! /. Metropol-ul a scos patru albume ! In opinia mea cel mi bun a fost " Voua " / cred ca primul album cu inregistrari LIVE din Romania /. Chiar daca si Viranyi si Trifan, si Orban au fost foarte buni muzicieni, Bela Raduly a fost emblema Metropol!
Postat 16 Octombrie 2016, 14:15 de TDS
Let's rock !
Nu ma mira faptul ca dl. arhitect a revenit si s-a stabilit in acest oras, emblema a Art Nuvoului,parca,nu stiu daca am retinut exact. Dar m-ar fi interesat si parerea domniei sale referitor la arhitectura sa-i zicem postdecembrista a Oradiei, stiti dvs, viloaie, chestii de urbanism, coloratura locala etc. Adica in mare parte "opera " sau "capodopera " arhitectilor "bastinasi " care le-au proiectat si aprobat pt. construire in timpul cat dansul a lipsit.
Postat 16 Octombrie 2016, 13:27 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON