URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2015, 14:00

Vestitorii primăverii: Filarmonica a pregătit orădenilor o gală de operă şi un festival cu invitaţi din Japonia şi România

Vestitorii primăverii: Filarmonica a pregătit orădenilor o gală de operă şi un festival cu invitaţi din Japonia şi România MAESTRO. La 38 de ani, Tiberiu Soare (foto) este considerat unul dintre cei mai talentaţi dirijori din România şi nu numai, însoţind-o la finalul anului trecut pe celebra soprană Angela Gheorghiu într-un turneu european. La Oradea, va conduce ultimul concert din Festivalul Primăverii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începutul sezonului de primăvară se anunţă generos cu melomanii orădeni. Luna aceasta, ei vor putea asista la o gală de operă cu selecţiuni din Puccini, Verdi şi Ceaikovski, dar şi la o nouă ediţie a Festivalului Primăverii.

Evenimentul a ajuns la a V-a ediţie, aducând la Oradea mai mulţi solişti din Japonia pentru a interpreta Bach, Beethoven şi Mozart.

Tradiţie de sezon

Filarmonica de Stat din Oradea a programat în perioada următoare mai multe evenimente muzicale, primul fiind o gală de operă, cu Romeo Rîmbu dirijor şi cu invitaţi de la Opera Naţională din Cluj Napoca: soprana Carmen Gurban şi tenorul Cristian Mogoşan. În cadrul galei, programate joi, 12 martie, de la ora 19, spectatorii vor putea asculta selecţiuni din opere celebre de Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Piotr Ilici Ceaikovski, Georges Bizet şi Francesco Cilea.

Următorul mare eveniment de muzică clasică găzduit de sala Enescu-Bartok este Festivalul Primăverii, ajuns la ediţia a V-a. Şi de această dată, co-organizatorul este violonistul Ciprian Marinescu, stabilit în Japonia în urmă cu 16 ani, solist, dirijor şi concert-maestru al orchestrei de cameră Harmonius din Osaka şi oaspete permanent al Filarmonicii din Kansai. "N-am putea organiza acest festival fără Ciprian Marinescu. În fiecare an, el ne aduce din Japonia artişti de mare valoare, care au studiat şi concertat în Statele Unite, Anglia, Germania şi Italia. În fiecare an festivalul s-a bucurat de un interes mare din partea publicului", spune Todor Albert, directorul Filarmonicii.

Seară cu Mozart

Ediţia 2015 a Festivalului Primăverii se va desfăşura în perioada 17-26 martie. În ziua inaugurală, de la ora 19, orădenii îl vor putea urmări pe Ciprian Marinescu la pupitru, dirijând Concertul pentru două viori şi orchestră în re minor, de Johann Sebastian Bach, melodii lăutăreşti scrise de Pablo Sarasate şi Simfonia nr. 25 de Wolfgang Amadeus Mozart. Soliştii serii vor fi violoniştii Nagy Kálmán, concert-maestrul Filarmonicii din Oradea, niponul Satoshi Numata şi tânăra Adriana Gabrian din Bucureşti.

Două zile mai târziu, pe 19 martie, de la aceeaşi oră, în Sala Enescu-Bartok va răsuna Concertul nr. 5 "Imperialul" pentru pian şi orchestră, de Ludwig van Beethoven, şi Simfonia a VIII-a, de Antonín Dvořák, cu Miki Yasuko la pian, sub bagheta dirijorului ceh Ondřej Vrabec, aflat în premieră la Oradea. Pe 24 martie, de la ora 19, următorul concert al Festivalului Primăverii este dedicat lui Mozart, în program fiind incluse Concertul nr. 20 pentru pian şi orchestră şi Simfonia nr. 40, la pian interpretând Kyoko Tagawa sub bagheta lui Iulian Rusu, de la Facultatea de Muzică din Braşov.

Simfonii şi rapsodii

Ediţia a V-a a Festivalului include şi un concert cameral cu opere de Beethoven (Trio în do minor pentru pian, vioară şi violoncel) şi Brahms (Trio în do major pentru pian, vioară şi violoncel). Protagoniştii serii de miercuri, 25 martie, vor fi violonistul Nagy Kálmán, Saga Yoshifumi (violoncel) şi Ayana Yamaguchi (pian).

Festivalul se va încheia în forţă cu un concert simfonic programat pe 26 martie, de la ora 19, având în program lucrări de Felix Mendelssohn-Bartholdy (Concert pentru vioară şi orchestră), Serghei Rahmaninov (Rapsodie pe o temă de Paganini) şi Ceaikovski (Simfonia a V-a). Invitaţi din Japonia sunt Haruna Hosokawa (vioară) şi Ayana Yamaguchi (pian), concertul fiind condus de Tiberiu Soare, considerat unul dintre cei mai promiţători dirijori ai tinerei generaţii. De altfel, la sfârşitul anului trecut, ca dirijor principal al orchestrelor şi corurilor Radio, el a asigurat conducerea muzicală într-un turneu european al sopranei Angela Gheorghiu.

La toate concertele, preţurile biletelor vor fi aceleaşi ca în restul stagiunii, între 10 şi 25 lei, în funcţie de locul în sală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON