URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Martie 2020, 12:46

Veşti bune în Oradea: Teste rapide pentru pacienţii de la UPU, încă un aparat PCR şi viziere de protecţie produse în oraş (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan şi doctorul Gheorghe Carp, coordonatorul tuturor spitalelor din judeţ, au susţinut, joi, o nouă declaraţie - live pe Facebook - în care au vorbit despre situaţia la zi din spitalele orădene.

Carp a precizat că urmează să mai fie achiziţionat încă un aparat de testare Real Time PCR, pe lângă cel funcţional la Spitalul Municipal. O altă veste bună este aceea că în Oradea se produc viziere de protecţie.

Managerul a mai anunţat că, de mâine, pacienţii care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal (spital Covid-19) vor fi testaţi cu ajutorul unor teste rapide, chiar dacă acestea au acurateţe de doar 70-75%.

Încă un aparat PCR pentru Oradea

"Ştiu că veştile din ţară sunt alarmante. Din fericire, în momentul de faţă Oradea este într-o situaţie mult mai bună decât restul ţării, pentru că această achiziţie de aparat PCR Real Time ne permite să luăm măsuri rapide în prevenirea şi limitarea extinderii epidemiei. De când s-a instalat acest aparat s-au făcut în 3 zile mai multe teste decât s-au făcut în trei săptămâni prin colaborarea cu Clujul", a spus dr. Gheorghe Carp.

El a anunţat că, de la punerea în funcţiune a aparatului, au fost confirmate 3 noi cazuri în Bihor. Medicii testaţi au fost negativi. 

"Vă pot informa că au fost 166 de testări, din care 3 au fost pozitive. Sunt internate la spitalul de Boli Infecţioase. Şi 65 de cadre medicale din prima linie au fost testate. Din fericire, nici unul dintre medicii sau cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase nu este contaminat", a afirmat dr. Carp.

De asemenea, acesta a anunţat achiziţia celui de-al doilea PCR Real Time: "Dorim să lărgim posibilitatea de testare. Spre bucuria noastră ieri am primit o filă de buget de la Ministerul Sănătăţii care ne permite să mai achiziţionăm încă un PCR. Sperăm ca pe sfârşitul lunii aprilie să fie funcţional, astfel încât numărul de testări să crească în aşa măsură încât să ne permită să luăm măsurile adecvate în timp scurt".

Totodată, Carp a spus că de săptămâna viitoare va creşte numărul testelor făcute pe aparatul pus în funcţiune. "Săptămâna aceasta testările vor fi de circa 100 pe zi. Săptămâna viitoare vor fi 150 pe zi şi sperăm ca în 2 săptămâni să ajungem la capacitatea maximă a PCR-ului de 200", a anunţat Carp.

Spitale şi circuite separate. Teste rapide la UPU

Managerul a dat detalii despre organizarea spitalelor din Oradea pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

"Suntem oraşul care a luat, anterior recomandărilor Ministerului Sănătăţii, decizia de a individualiza un spital pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus. Secţiile de la Spitalul Municipal cu pacienţi neinfectaţi au fost redistribuite în staţionarul 3 la Maternitate, copiii, chirurgia pediatrică şi o parte de pediatrie la Spitalul Judeţean, iar o parte a secţiei de Interne la spitalul CFR", a detaliat Carp.

El a anunţat începerea verificărilor şi prin teste rapide, la Unitatea de Primire Urgenţe la Spitalul Municipal, spital Covid-19.

"Preocuparea noastră permanentă este de a preveni pe cât posibil infectarea şi izolarea pacienţilor care sunt infectaţi. De aceea, contrar părerilor din media, am hotărât ca pacienţii care se prezintă la UPU vor fi testaţi cu teste rapide, a căror acurateţe este de 70-75%. Totuşi, pe lângă triajul epidemiologic cu simptomatologia de coronavirus – febră, coriză, dureri cefalee – vor fi completate şi de aceste teste rapide".

Viziere made in Oradea

O veste bună este aceea că firmele din Oradea produc viziere pentru medici. "Protecţia este pe primul plan, de aceea în Oradea, prin bunăvoinţa unor firme din Parcul Industrial, a Fundaţiei Comunitare şi a firmei Decitex, am putut să fabricăm viziere într-un ritm care de mâine va fi de 500 pe zi, astfel încât toţi medicii care vor consulta pacienţi suspecţi sau bolnavi de coronavirus să poată să fie cât mai bine protejaţi", a anunţat Gheorghe Carp. 

Se fac eforturi în continuare pentru achiziţia de alte echipamente de protecţie pentru medici. Materiale dezinfectante există destule pentru mai bine de 2 luni. 

"Din fericire, materialele de protecţie pe care le avem la dispoziţie corespund necesităţilor noastre pentru o perioadă de două săptămâni, urmând ca în două săptămâni să încercăm achiziţionarea de cantităţi mari de materiale de protecţie. Cu substanţele dezinfectante stăm bine, avem stocuri de peste 2 luni în condiţii de coronavirus astfel încât să dezinfectăm şi mâinile doctorilor, şi pe ale pacienţilor, şi spaţiile", a încheiat Carp. 

Corona-spitalul

În fine, primarul Ilie Bolojan a reiterat că, începând de joi, toţi pacienţii suspecţi şi bolnavi de coronavirus se află în corpul principal al Spitalului Municipal din Rogerius. Ei sunt preluaţi la compartimentul de Primire Urgenţe de la parterul clădirii. 

"Prioritatea noastră este să achiziţionăm echipamente. Am reuşit să facem achiziţii care să ne facă să putem asigura o funcţionare normală în următoarele 2 săptămâni. E important să reuşim să le achiziţionăm. Nu banii sunt astăzi o problemă, ci imposibilitatea de a le achiziţiona şi termenele de livrare. Facem tot ce ţine de noi pentru a avea aceste stocuri pentru ca personalul medical să fie protejat", a spus edilul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Ocupati strazile
Uite ca unii primari isi baga poala in ea de dezvoltare, dezinfecteaza strazile.Incredibil ce risipa,in vremuri de cumpana:www.gandul.ro/stiri/covid-19-dezinfectie-ca-n-china-in-sectorul-4-cum-arata-echipajele-de-combatere-a-infectiilor-cu-coronavirus-19411804
Postat 27 Martie 2020, 17:49 de excalibur
Aparat PCR
Eheeeiii, daca mai era la putere "aparatul PCR" multe se rezolvau repede, eficient si bine!!!
Postat 27 Martie 2020, 17:29 de AnaConda
excalibur
Taci și plătește-ti taxele
Postat 27 Martie 2020, 17:05 de Sandu2100
Oradea City Report
Nu insistati cu dezinfectia strazilor.Problema s-a "rezolvat" pe Oradea City Report,unde s-au mai facut petitii/sesizari: PMO va aplica intocmai masurile stabilite de Comitetul Judetean pentru situatii de urgenta atunci cind aceste masuri vor fi dispuse tuturor unitatilor administrative teritoriale din judet.Nu aveti competenta sa stabiliti dvs. necesitatea si eficienta unor astfel de masuri". E clar?
Postat 27 Martie 2020, 15:57 de excalibur
dezinfectie
va rugam sa le sugerati celor responsabili cu asta, in numele oradenilor, cererea noastra insistenta de spalare a strazilor si dezinfectare , precum si a supermarketurilor. sa fie cineva numit si cu verificarea acestor chestiuni f importante si de efect.( model China, Turcia etc) multumesc!
Postat 27 Martie 2020, 14:53 de emilia-geanina
Doi d'un leu !?!
Se bagă-n seamă, dar tot nu scapă de la plată !?!
Postat 26 Martie 2020, 15:15 de CrisDumi
Felicitari echipei conduse de Carp
Gestionarea spitalelor se pare ca este foarte buna. Lasati saracii proiectele europene ca banii oricum nu-i sigur ca mai vin si aveti grija de personalul medical in primul rand apoi de oameni. Poate invatam cu totii ca omul este mai important pe lume. Am invatat si eu asta pe vremuri de la un adevarat OM cu functie in Oradea era RECTOR. Eram si eu deficitar la acest capitol. Va sprijinim!!!
Postat 26 Martie 2020, 15:15 de scarbit
Carp, FELICITARI!
FELICITARI dl. Carp la cum ati gestionat pana acum pregatirea spitalelor din Oradea pentru prevenirea si tratarea celor infectati cu acest virus mai mult sau mai putin natural(?). Aceasta felicitare este de la un om care a preluat cateva bobarnace de la tine dar adevarul este adevr. FELICITARI.
Postat 26 Martie 2020, 13:57 de scortosul
CE si CAT?
Hoție cu banii de epidemie. Presedintele CJ Galați, Costel Fotea (PSD) a spart 75000 euro pe un aparat pentru depistarea Covid-19 care face 27 teste / zi. Fundația "Casa Share" din Iași a dat 55000 euro pe un aparat care face 450 teste / zi. La Oradea ce aparat a fost achizitiont, cate teste poate sa faca pe zi si cat a costat?
Postat 26 Martie 2020, 13:53 de scortosul
Propunere
Primaria,care zice ca are "Materiale dezinfectate există destule pentru mai bine de 2 luni". Ar fi bine sa faca niste contracte rapide cu firmele care fac dezinsectie, si sa dezinfecteze,preventiv, locurile din oras unde mai pot fi aglomerari,interactiuni cu publicul: parcari supermarket,fata magazine,banci,statii otl,pasaje,in fata intrarii in blocuri, eventual rer spalare strazi cu dezinfectant o data pe saptamina...etc. Model Wuchan
Postat 26 Martie 2020, 13:26 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON