Primarul Ilie Bolojan şi doctorul Gheorghe Carp, coordonatorul tuturor spitalelor din judeţ, au susţinut, joi, o nouă declaraţie - live pe Facebook - în care au vorbit despre situaţia la zi din spitalele orădene.
Carp a precizat că urmează să mai fie achiziţionat încă un aparat de testare Real Time PCR, pe lângă cel funcţional la Spitalul Municipal. O altă veste bună este aceea că în Oradea se produc viziere de protecţie.
Managerul a mai anunţat că, de mâine, pacienţii care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal (spital Covid-19) vor fi testaţi cu ajutorul unor teste rapide, chiar dacă acestea au acurateţe de doar 70-75%.
Încă un aparat PCR pentru Oradea
"Ştiu că veştile din ţară sunt alarmante. Din fericire, în momentul de faţă Oradea este într-o situaţie mult mai bună decât restul ţării, pentru că această achiziţie de aparat PCR Real Time ne permite să luăm măsuri rapide în prevenirea şi limitarea extinderii epidemiei. De când s-a instalat acest aparat s-au făcut în 3 zile mai multe teste decât s-au făcut în trei săptămâni prin colaborarea cu Clujul", a spus dr. Gheorghe Carp.
El a anunţat că, de la punerea în funcţiune a aparatului, au fost confirmate 3 noi cazuri în Bihor. Medicii testaţi au fost negativi.
"Vă pot informa că au fost 166 de testări, din care 3 au fost pozitive. Sunt internate la spitalul de Boli Infecţioase. Şi 65 de cadre medicale din prima linie au fost testate. Din fericire, nici unul dintre medicii sau cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase nu este contaminat", a afirmat dr. Carp.
De asemenea, acesta a anunţat achiziţia celui de-al doilea PCR Real Time: "Dorim să lărgim posibilitatea de testare. Spre bucuria noastră ieri am primit o filă de buget de la Ministerul Sănătăţii care ne permite să mai achiziţionăm încă un PCR. Sperăm ca pe sfârşitul lunii aprilie să fie funcţional, astfel încât numărul de testări să crească în aşa măsură încât să ne permită să luăm măsurile adecvate în timp scurt".
Totodată, Carp a spus că de săptămâna viitoare va creşte numărul testelor făcute pe aparatul pus în funcţiune. "Săptămâna aceasta testările vor fi de circa 100 pe zi. Săptămâna viitoare vor fi 150 pe zi şi sperăm ca în 2 săptămâni să ajungem la capacitatea maximă a PCR-ului de 200", a anunţat Carp.
Spitale şi circuite separate. Teste rapide la UPU
Managerul a dat detalii despre organizarea spitalelor din Oradea pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
"Suntem oraşul care a luat, anterior recomandărilor Ministerului Sănătăţii, decizia de a individualiza un spital pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus. Secţiile de la Spitalul Municipal cu pacienţi neinfectaţi au fost redistribuite în staţionarul 3 la Maternitate, copiii, chirurgia pediatrică şi o parte de pediatrie la Spitalul Judeţean, iar o parte a secţiei de Interne la spitalul CFR", a detaliat Carp.
El a anunţat începerea verificărilor şi prin teste rapide, la Unitatea de Primire Urgenţe la Spitalul Municipal, spital Covid-19.
"Preocuparea noastră permanentă este de a preveni pe cât posibil infectarea şi izolarea pacienţilor care sunt infectaţi. De aceea, contrar părerilor din media, am hotărât ca pacienţii care se prezintă la UPU vor fi testaţi cu teste rapide, a căror acurateţe este de 70-75%. Totuşi, pe lângă triajul epidemiologic cu simptomatologia de coronavirus – febră, coriză, dureri cefalee – vor fi completate şi de aceste teste rapide".
Viziere made in Oradea
O veste bună este aceea că firmele din Oradea produc viziere pentru medici. "Protecţia este pe primul plan, de aceea în Oradea, prin bunăvoinţa unor firme din Parcul Industrial, a Fundaţiei Comunitare şi a firmei Decitex, am putut să fabricăm viziere într-un ritm care de mâine va fi de 500 pe zi, astfel încât toţi medicii care vor consulta pacienţi suspecţi sau bolnavi de coronavirus să poată să fie cât mai bine protejaţi", a anunţat Gheorghe Carp.
Se fac eforturi în continuare pentru achiziţia de alte echipamente de protecţie pentru medici. Materiale dezinfectante există destule pentru mai bine de 2 luni.
"Din fericire, materialele de protecţie pe care le avem la dispoziţie corespund necesităţilor noastre pentru o perioadă de două săptămâni, urmând ca în două săptămâni să încercăm achiziţionarea de cantităţi mari de materiale de protecţie. Cu substanţele dezinfectante stăm bine, avem stocuri de peste 2 luni în condiţii de coronavirus astfel încât să dezinfectăm şi mâinile doctorilor, şi pe ale pacienţilor, şi spaţiile", a încheiat Carp.
Corona-spitalul
În fine, primarul Ilie Bolojan a reiterat că, începând de joi, toţi pacienţii suspecţi şi bolnavi de coronavirus se află în corpul principal al Spitalului Municipal din Rogerius. Ei sunt preluaţi la compartimentul de Primire Urgenţe de la parterul clădirii.
"Prioritatea noastră este să achiziţionăm echipamente. Am reuşit să facem achiziţii care să ne facă să putem asigura o funcţionare normală în următoarele 2 săptămâni. E important să reuşim să le achiziţionăm. Nu banii sunt astăzi o problemă, ci imposibilitatea de a le achiziţiona şi termenele de livrare. Facem tot ce ţine de noi pentru a avea aceste stocuri pentru ca personalul medical să fie protejat", a spus edilul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.