URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
26 Octombrie 2014, 12:09

Veşnic printre stele: La un an de la moartea sa, profesorul de fizică Marin Bica devine primul bihorean care dă numele unui asteroid

Veşnic printre stele: La un an de la moartea sa, profesorul de fizică Marin Bica devine primul bihorean care dă numele unui asteroid CĂLĂUZĂ SPRE SUCCES. Profesorul Marin Bica (foto stânga) a rămas în amintirea foştilor săi elevi ca un profesor dedicat astronomiei. Pentru orădeanul Cristi Lazăr (dreapta) a fost, însă, mai mult: un adevărat mentor, care l-a ajutat să ajungă angajat al Agenţiei Spaţiale Române şi student al Universităţii Spaţiale Internaţionale
Veşnic printre stele: La un an de la moartea sa, profesorul de fizică Marin Bica devine primul bihorean care dă numele unui asteroid COD VS NUME. Din pricina dimensiunilor reduse, asteroizii nu pot fi văzuţi cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul telescoapelor. Când sunt descoperiţi, primesc un cod unic de înregistrare ce se poate transforma într-un nume agreat de Uniunea Astronomică Internaţională. Aşa fost cazul asteroidului cunoscut până săptămâna trecută specialiştilor drept "(4633) 1988AJ5", devenit de acum "(4633) MarinBica"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ani la rând, Marin Bica, fost profesor de fizică la Şcoala Dacia şi fondatorul clubului de astronomie din Oradea, şi-a învăţat elevii să privească stelele. Pasionat de bolta cerească mai mult decât de orice, dascălul a avut un destin aproape cinic: a murit într-o prăpastie, unde a căzut accidental, în timpul unei excursii.

Ca să-l omagieze, un fost elev a făcut demersurile necesare ca o mică planetă să-i poarte numele, iar săptămâna trecută Uniunea Astronomică Internaţională şi NASA au confirmat noua denumire. Astfel că Marin Bica va fi, pentru veşnicie, liber printre stele...

Moarte în hău

În septembrie anul trecut, profesorul Marin Bica se afla într-o excursie pe Cheile Olteţului, în judeţul Gorj, cu un grup de prieteni. A vrut să facă o poză, dar nu şi-a dat seama că s-a apropiat prea mult de marginea prăpastiei. Într-o fracţiune de secundă, s-a dezechilibrat şi s-a prăbuşit peste 20 de metri. În ciuda eforturilor salvatorilor, leziunile i-au fost fatale bărbatului de numai 43 de ani.

Vestea morţii sale s-a propagat precum o undă de şoc printre elevi, îndeosebi în rândul celor pe care i-a iniţiat în tainele astronomiei. La începutul anilor 2000, Bica a fondat primul club de astronomie orădean, Meridian Zero, unde mulţi tineri au învăţat să "citească" cerul. Mai mult, profesorul de fizică a coordonat ani la rând Lotul Naţional de Astronomie şi Astrofizică, iar componenţii lui au fost "abonaţi", aproape un deceniu, ai medaliilor de aur şi argint la concursurile naţionale şi internaţionale.

Mai mult decât profesor

Unul dintre elevii cu care Bica s-a mândrit a fost Cristian Lazăr, acum masterand al Universităţii Spaţiale Internaţionale din Strasbourg şi, totodată, angajat part-time al Agenţiei Spaţiale Române. "Profesorul Bica a fost mai mult decât un profesor pentru mine, a fost un mentor care a ştiut să mă îndrume pe cărarea cea mai bună", spune convins Cristi, acum în vârstă de 22 de ani.

Tocmai din acest motiv, tânărul a căutat forma supremă de a-şi omagia dascălul. Aşa că anul trecut, când Consiliul Consultativ al Generaţiei Spaţiale, o organizaţie non-guvernamentală internaţională, şi Uniunea Astronomică Internaţională (UAI), au lansat un concurs internaţional de selecţie a numelor pentru şase asteroizi, Cristi n-a stat pe gânduri. Susţinut de alţi zece tineri români, toţi foşti elevi ai profesorului Bica, a propus ca o mică planetă să poarte numele "MarinBica". Rolul lui Cristian a fost să transmită propunerea şi să găsească argumente convingătoare pentru care asteroidul ar trebui să primească acel nume, el invocând meritele regretatului profesor în pregătirea tinerilor români în domeniul astronomiei.

Nume oficial

În total, astrofizicieni din întreaga lume au trimis 1.500 de propuneri de denumiri pentru asteroizi, dar a tânărului orădean s-a numărat printre cele şase acceptate. Cristian a primit vestea săptămâna trecută, când UAI, singura organizaţie din lume care poate "boteza" corpurile cereşti, şi NASA au înregistrat un asteroid cu numele "(4633) MarinBica".

Asteroizii sunt obiecte cereşti solide, ca nişte mini-planete, care au rămas în urma formării sistemului nostru solar. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Spaţială Română, MarinBica se află pe centura principală de asteroizi, între Marte şi Jupiter, la o distanţă de 436 de milioane de kilometri de Pământ. Descoperit în 1988 de belgianul Henri Debehogne, despre asteroidul cu nume de orădean nu se cunosc prea multe date. Ce se ştie cert este că face o rotaţie completă în jurul Soarelui în 5,67 ani şi are un diametru estimat la 9 kilometri.

Procedură riguroasă

Performanţa tinerilor orădeni este remarcabilă, întrucât reprezintă o recunoaştere internaţională a meritelor lui Bica. Asta pentru că, spun specialiştii, UAI nu oferă şansa denumirii cu nume proprii decât pentru personalităţi, indiferent de domeniul în care au activat.

Nici procedura nu este simplă, orice propunere fiind dezbătută de un grup de lucru compus din 15 cercetători în astronomie. În plus, propuneri nu se pot face decât după 10 ani de la descoperirea corpului, deceniu în care singurul care poate sugera o denumire este descoperitorul lui. "Am primit propuneri din 85 de ţări, iar selectarea numelor a fost o adevărată provocare", spune şi coordonatorul proiectului, Alex Karl.

Alături de "MarinBica", UAI a mai acceptat denumirile "Mongkut", după un rege din Siam din secolul XIX, "Anagolay", zeiţa lucrurilor pierdute în mitologia filipineză, "Huma", o pasăre din mitologia iraniană, "Rayjay", un astronom şi scriitor născut în Sri-Lanka, şi "Samcarin", cuvânt sanscrit pentru "hoinar".

Pentru eternitate

Desigur că vestea primită de la UAI l-a bucurat enorm pe Cristian: "Cred că e cel mai bun omagiu pentru cel care a ridicat în România ştacheta educaţiei din astrofizică". Mai cu seamă că, odată înregistrat cu acest nume, asteroidul îl păstrează pentru totdeauna. Onoarea este cu atât mai mare cu cât este primul asteroid ce poartă numele unui bihorean!

Deşi nu există o centralizare a asteroizilor după originea numelor, astronomii români spun că de serioasa procedură n-au trecut prea multe nume româneşti. Cert este că pe bolta cerească există în prezent asteroizi denumiţi "Eminescu", "Brâncuşi", "Enescu", ori purtând numele unor astronomi români reputaţi precum "Parvulesco", "Nedelcu", "Donici", acesta din urmă fiind unul dintre fondatorii UAI.

Alături de toţi aceştia, de acum "MarinBica" îşi urmează drumul pe cer, acolo unde domnului profesor i-a plăcut cel mai mult să privească...


"Fiecare denumire de origină română a unui asteroid este importantă, pentru că atestă o implicare a românilor în acest domeniu, fie în calitate de descoperitori de asteroizi, fie în calitate de îndrumători, cum este cazul asteroidului care astăzi poartă numele profesorului Marin Bica. Este o recunoaştere a meritelor unui om cu pasiune pentru ştiinţă şi pentru a transmite astronomia elevilor"

Mirel Birlan, cercetător român, Observatorul din Paris


SALONTA DE SUS
Nume bihorean pe bolta cerească

06-kulin_bihoreanul.jpgDeşi puţină lume ştie, în galaxie există şi un asteroid cu denumire neaoşă bihoreană: "Salonta". Corpul a fost descoperit în decembrie 1936, de astronomul Győry Kulin (foto), născut în Salonta în 1905. Kulin a ajuns astronom de renume mondial, după ce câţiva ani a "testat" cariera de contabil la fabrica de încălţăminte pe care tatăl său a avut-o în micul oraş.

Ştiinţele economice nu i-au fost pe plac, însă, iar în 1927 s-a înscris la secţia de matematică-fizică a Universităţii de Ştiinţe din Budapesta. Aşa a ajuns, în 1935, stagiar neplătit al Observatorului Astrofizic maghiar, unde un an mai târziu a descoperit asteroidul pe care l-a botezat după numele oraşului său natal. A continuat să cerceteze bolta cerească, descoperind şi o cometă care i-a purtat numele, şi a găsit noi metode, pentru acea vreme, de determinare a distanţelor dintre Pământ şi planete.

După cel de-al doilea Război Mondial, salontanul a militat pentru introducerea astronomiei în şcolile publice. Şi-a continuat viaţa în Sarkad, Ungaria, dar cei care l-au cunoscut spun că invoca mereu numele oraşului său natal. Kulin a murit în 1989, la Budapesta, chiar la puţine zile după ce Asociaţia Astronomică Maghiară a primit numele său.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
skynews
Buna seara.Eu am venit aici de pe o alta planeta si doresc sa spun ca imi place foarte mult metafizica. De asemenea,recunosc ca ma simt atras de science -fiction.
Postat 26 Octombrie 2014, 14:07 de skywalker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON