URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2021, 10:06

Verde... european: Profitând de bugetul record al UE, Primăria Oradea vrea să atragă bani pentru amenajarea mai multor parcuri (FOTO)

Verde... european: Profitând de bugetul record al UE, Primăria Oradea vrea să atragă bani pentru amenajarea mai multor parcuri (FOTO) ÎNTÂRZIAT. Parcul pe care Primăria îl amenajează în cartierul Grigorescu, mai jos de barajul Adona, este încă la stadiul de... noroaie. Anul trecut, constructorul a apucat doar să cureţe terenul, să decolmateze pârâul şi să introducă în subteran reţelele electrice şi sistemul de irigare
Verde... european: Profitând de bugetul record al UE, Primăria Oradea vrea să atragă bani pentru amenajarea mai multor parcuri (FOTO) ÎNTÂRZIAT. Parcul pe care Primăria îl amenajează în cartierul Grigorescu, mai jos de barajul Adona, este încă la stadiul de... noroaie. Anul trecut, constructorul a apucat doar să cureţe terenul, să decolmateze pârâul şi să introducă în subteran reţelele electrice şi sistemul de irigare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria începe anul 2021 cu mai multe promisiuni "verzi" pentru orădeni. Pe lângă continuarea unor proiecte deja începute, cum sunt parcurile din cartierul Grigorescu şi de pe strada Ion Bogdan, municipalitatea vrea să se apuce şi de "restanţe", adică investiţii pregătite, dar pentru care n-a găsit încă banii necesari.

"Aşteptăm lansarea programelor noi de finanţare europeană, ca să vedem ce fel de fonduri putem atrage", spune primarul Florin Birta.

Abia la vară

Florin Birta, primarul OradieiLa începutul anului trecut, când încă era viceprimar al municipiului, Birta a anunţat că "a venit momentul să vorbim despre Oradea verde", înşirând proiecte de parcuri ale Primăriei. Cele mai importante au fost aşa-numitele coridoare verzi, adică cinci parcuri amenajate pe terenuri degradate. Trei dintre ele, aflate pe străzile Barcăului, Veteranilor şi Aurel Covaci, au fost finalizate, iar alte două încă sunt în lucru.

În cartierul Grigorescu, pe strada Daliei, un teren de 28.300 mp străbătut de pârâul Adona se transformă într-un parc cu pistă de alergare, locuri de joacă, terenuri de sport şi podeţe peste cursul de apă. Startul şantierului s-a dat în luna mai, dar până acum firma Saminstal, care a contractat lucrările pentru 6,9 milioane lei, a ajuns la un stadiu de doar 20%. "Termenul de execuţie era de 10 luni, deci până în martie 2021, dar lucrările vor fi finalizate abia în iulie sau august", spune Florin Birta (foto). Cu ritmul încetinit de pandemia de Covid-19 şi de toamna ploioasă, firma va cere municipalităţii o păsuire.

Copaci salvaţi

Un alt coridor verde este în lucru şi pe strada Ion Bogdan, pe un teren de 14.700 mp, unde tot Saminstal amenajează o pajişte numai bună de relaxare, piste pentru biciclişti, dar şi o zonă de agrement dominată de pinii existenţi. De asemenea, va fi ridicat un pavilion care va putea găzdui evenimente în aer liber. "Stadiul lucrărilor este la 70-80%, cu termen de finalizare pe 10 februarie. În funcţie de condiţiile meteo, se vor încheia în primăvară", spune Birta.

Între timp, Primăria licitează amenajarea unui parc de 15.000 mp şi în cartierul Tineretului. "Dacă se va atribui, în martie am putea da ordinul de începere a lucrărilor", speră primarul. Investiţia a fost reproiectată anul trecut, după ce iniţial prevedea doborârea mai multor arbori, pentru amenajarea aleilor şi a terenurilor de sport. Ca să salveze copacii, Primăria a comandat un nou proiect, cu traseele pietonale reconfigurate.

Cu fonduri europene

Birta mai vrea să dea startul altor lucrări verzi importante promise anul trecut: reabilitarea parcurilor 1 Decembrie şi Petöfi. "Pentru 1 Decembrie, luna aceasta finalizăm conceptul de realizare şi vom pregăti licitaţia. La Petöfi, proiectul a fost realizat şi este în curs de avizare la Direcţia pentru Cultură", explică edilul. Cu promisiunea că arborii maturi nu vor fi tăiaţi, Primăria vrea să amenajeze în ambele parcuri noi locuri de loisir şi agrement, inclusiv cu jocuri de apă şi cu terase.

De asemenea, municipalitatea vrea să scoată de la naftalină proiectul de amenajare a unui parc botanic în aer liber în cartierul Nufărul, lângă parcurile Salca 1 şi 2. Ideea a fost prezentată anul trecut, dar a rămas la stadiul de intenţie, pentru că Primăria nu i-a găsit finanţare. "Ne mai dorim modernizarea parcului Libertăţii şi a celui din şanţul Cetăţii, dar aşteptăm să vedem noile programe de finanţare europeană, pentru că vrem să atragem fonduri nerambursabile pentru aceste lucrări", spune Birta.

"Green Deal"

Aşteptările Primăriei sunt justificate, dat fiind că se preconizează, pentru exerciţiul bugetar 2021 - 2027, finanţări importante pentru proiectele cu componentă ecologistă. În acest an, intră în vigoare aşa-numitul Pact ecologic european (Green Deal), o strategie menită să facă din Uniunea Europenă o zonă neutră din punct de vedere climatic până în anul 2050. De asemenea, pactul prevede reducerea poluării, protejarea cadrului natural şi promovarea tehnologiilor verzi. Un buget record, de 300 miliarde de euro, va fi direcţionat către proiectele de protecţia mediului în următorii 6 ani, deci este de aşteptat ca şi în România posibilităţile de finanţare a investiţiilor verzi să fie generoase.

Deocamdată, ghidurile nu au fost însă publicate. "Vom aborda orice oportunitate de finanţare nerambursabilă pentru proiecte ecologiste, pentru că ele reprezintă o prioritate şi pentru Oradea", asigură Florin Birta. O abordare promiţătoare, în beneficiul tuturor orădenilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Copaci, copaci, copaci!
Citind articolul am remarcat că în concepția municipalității parc înseamnă doar "piste", "alei", "teren de sport", "podețe". OK, sunt utile! Așa, în paranteză mai promitem că nu tăiem din copacii maturi (sau tăiem mai puțin). Păi așa prin amenajarea /reabilitarea parcurilor noi tot reducem "plămânul" orașului în loc să îl creștem! M-ar interesa câți m2 de iarbă chiar verde și fără bălării va fi, câți copaci cu coronament bogat și din ce specii se vor planta nu cât beton, asfalt și piatră se va așterne!
Postat 15 Ianuarie 2021, 18:25 de BlackCrow
gandire de complexitate, nesuperficiala, pentru amenajarea parcurilor!
proiectele sunt absolut necesare pentru dezvoltarea orasului. sa nu uitati ca pentru amenajarea unui parc, este nevoie de o zona acoperita cu ratan (intalnita in absolut toate parcurile europene), mai ales unde sunt aparate destinate copiilor pana in 10 ani. **** e nevoie si de toalete ingrijite, cu spatii corect masurate, nu asa cum e cea din parcul Bratianu, Olosig sau la zoo, unde nici nu poti inchide usa la toaleta, faianta este sparta, panzele de paianjen sunt negre si peste tot, robinetii de apa sunt vai de ei, alesi gresit si prost ganditi pentru folos public! **** cismelele de apa sunt necesare, cele de acum stau inclinate, mai sa se rastoarne, fara fundatie bine facuta. bancutele trebuie verificate si facut mentenanta macar o data pe an, asigurata chestia asta prin contract cu furnizorii, plus un subiect sensibil - zone special amenajate pentru cei care vin cu cainii la plimbare. ***** ideea de a avea multe parcuri in oras este apreciabila si binevenita, insa trebuie gandite si detaliile tehnice si practice la nivel complex, nu doar superficial ca pana acum!
Postat 15 Ianuarie 2021, 10:48 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON