URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2021, 09:45

Vecini de coşmar! Se întâmplă în Bihor: nu pot intra în propria casă decât trecând gardul cu scara (FOTO / VIDEO)

Vecini de coşmar! Se întâmplă în Bihor: nu pot intra în propria casă decât trecând gardul cu scara (FOTO / VIDEO) LA PLIMBARE CU SCARA. La 72 ani, Iuliana Vancsa s-a obişnuit deja să circule cu ajutorul unei scări în şi din curtea blocului. "Dar dacă pic sau mă îmbolnăvesc, ce fac? Rămân sechestrată în apartament?", se întreabă pe bună dreptate femeia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Caz incredibil în comuna Tileagd, din județul Bihor: o familie înstăpânită de instanţe pe curtea unui bloc a pus lacăt pe porţi şi a încuiat uşa de intrare în clădire. Profitând că, după două decenii de procese, vecinii şi-au recâştigat doar suprafeţele de sub apartamente, nu şi dreptul de a traversa curtea, proprietarii acesteia le blochează accesul, obligându-i ori să spargă lacătele, ori să sară peste gard...

Cocoţată pe gard, bătrâna îşi desface tacticoasă scara şi coboară în stradă, spre amuzamentul consătenilor din birtul de vizavi, care filmează scena. "Aşa circulăm, că altminteri suntem sechestraţi în apartament", spune femeia. Iuliana Vancsa stă de o viaţă într-un apartament de la etajul clădirii, repartizat pe vremuri răposatului ei soţ, care fusese angajat al fostei Secţii de Mecanizare a Agriculturii din Tileagd, şi pe care în anii ’90 au reuşit într-un târziu să-l cumpere, plătindu-l în rate.

Mai bine se mutau, spune femeia acum, supărată că viaţa i-a fost transformată într-un coşmar de vecinii ei, doi soţi împroprietăriţi de instanţă pe curtea blocului. Aceştia au pus lacăt pe porţi şi au încuiat uşa de intrare în clădire, obligând-o şi pe ea, şi pe actualul ei soţ, dar şi pe o altă familie din bloc să spargă lacăte ori să sară peste gard de câte ori vor să iasă ori să intre în imobil...

O sentinţă "pe genunchi"

Blocul de pe strada Gării din Tileagd este unul mic, cu doar patru apartamente, dintre care două sunt deţinute de soţii Irina şi Ioan Indrieş, iar alte două de Iuliana Vancsa şi respectiv Elena Varga. Ieşirea din clădire se face spre interior, într-o curte generoasă, cât un teren de fotbal, unde se află şi cămările de lemne ale locatarilor.

Râca între vecini a început după ce, în 2001, întregul teren - atât cel de sub clădiri, cât şi curtea blocului – i-a fost retrocedat în natură printr-o sentinţă judecătorească lui Ioan Indrieş, care a pretins că, înainte să fie naţionalizat de regimul comunist, i-a aparţinut tatăl său.

A fost un verdict dat "pe genunchi", fără ca judecătorii să analizeze situaţia la faţa locului, după cum spun acum vecinele familiei Indrieş, cărora le-a luat două decenii ca să-şi recâştige terenul de sub apartamente, iar în prezent se judecă, încă, pentru terenul de sub cămările de lemne şi pentru dreptul de a traversa fosta curte comună.

Stăpânii curţii

"Pe terenul retrocedat avem săpate puţuri pentru apă potabilă. Conducta de canalizare trece tot pe acolo. Am vrut să ne legăm la reţeaua de apă a comunei, nu ne-au lăsat. Tot în curte avem cămările de lemne, cu care ne încălzim iarna", se plânge Iuliana Vancsa (foto), care în ultimii ani a fost terorizată de-a dreptul de vecinii ei, cusurgii şi mereu puşi pe harţă. I-au tăiat toate florile din grădină, au ferecat porţile, obligând-o să apeleze aproape săptămânal la ajutorul poliţiştilor din localitate, până şi ca să-şi facă provizii de lemne, căci oamenii i-au interzis şi să circule prin curte.

"Culmea e că eu şi cu Ioan Indrieş suntem verişori. A fost şi coleg cu soţul meu, a lucrat la SMA. Dar nu-i chip să te înţelegi cu el sau cu soţia lui, care e fostă învăţătoare", spune bătrâna.

Nici oamenii veniţi prin vizite nu scapă de gura "stăpânilor" din bloc. "Nu putem să stăm lângă bloc, pe trotuar, să vorbim cu femeile astea, nici să parcăm măcar bicicleta lângă bloc, că strigă la noi doamna învăţătoare, că e proprietatea ei, să plecăm. Eu nu înţeleg cum s-a ajuns aici", spune Florica Raţ, o localnică păţită.

Elena VargaSechestraţi

Mai grav, spune Elena Varga (foto), proprietara unui apartament de la parterul blocului, este că soţii Indrieş au închis într-o seară până şi intrarea în clădire, sechestrându-i, practic, pe vecini în bloc.

"Vecina a sunat la Poliţie şi s-a chinuit să spargă încuietoarea de la intrarea în casa scării şi de la poartă. Eu nu stau aici, dar am chiriaşi. Norocul lor e că eu am uşă direct spre stradă din apartament, că pe vremuri am avut un spaţiu comercial. A trebuit să renunţ la el tot din cauza lor (a soţilor Indrieş – n.r.), că mă hărţuiau. Am vrut să vând apartamentul, am găsit cumpărători, dar ei i-au căutat şi i-au convins să renunţe. Practic, ar vrea să plecăm, dar nu cumpără şi nici nu vor să vină alţii", susţine femeia.

Vine exproprierea!

Interpelaţi de reporterul BIHOREANULUI, soţii Indrieş au refuzat orice discuţie pe marginea situaţiei. "De ce să vorbesc cu dumneavoastră? Nu am ce. Este proprietatea mea!", a replicat Irina Indrieş, refuzând orice alt comentariu.

Cert este că femeia nu are de gând să facă pace cu vecinii. Poliţiştii din Tileagd, care ar trebui să le facă dreptate, se declară neputincioşi, iar reprezentanţii Primăriei "depăşiţi de situaţie". "Să ne spună instanţa, executorii ce să facem. Cât timp există sentinţe definitive, suntem cu mâinile legate", spune primarul Tileagdului, Adrian Codrean, care susţine că a încercat să medieze o discuţie între vecini, dar fără succes.

Oricum, zice tot el, în final scandalul se va stinge de la sine, căci toţi locatarii blocului vor trebui să se mute de acolo. Calea ferată va intra în electrificare, iar clădirea se află în zona care va fi expropriată! "Într-un an, doi, încep lucrările şi vor fi expropriaţi", anunţă edilul.

Până atunci, vecinii terorizaţi rămân cu problemele, forţaţi să circule, iarnă-vară, cu scara după ei. Iar când mai sparg lacătul pus pe poarta clădirii, văd cum familia Indrieş montează un altul, şi mai mare. Or fi drepturile lor mai multe şi mai importante decât ale altora...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Reflectez deci.....
Nu știu de. Ce nu s - auorientat către săritură cu p Rajina peste gard, bineînțeles. În varianta bagajelor. nefragile. Citeva ore de antrenament și treaba era rezolvata.Mna cele fragile cu scara sau și mai bine printr -, un tunel pe sub gard, alături de cele voluminoaseAveau timp suffientsa se organizeze in20-30de ani
Postat 07 Octombrie 2021, 13:23 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON