URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2020, 20:00

Vamă pentru autostrăzi: Noul punct de trecere a frontierei Borş II va fi deschis în septembrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Oradea a avut loc, luni, a XVIII-a întâlnire a grupului de lucru româno-ungar pentru autostrăzi, la care a participat din partea Ungariei o delegaţie formată din 14 persoane, condusă de Zsolt Thoroczkay, șeful Departamentului de Dezvoltare a Infrastructurii Rutiere din cadrul Ministerului Inovării și Tehnologiei de la Budapesta, iar din partea României reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, conduși de directorul general adjunct Ovidiu Barbier, ai Prefecturii Bihor, Poliţiei de Frontieră, Ministerului Transporturilor şi ai Ambasadei României în  Ungaria.

Deschidere în toamnă

Potrivit unor comunicate date publicităţii de CNAIR şi de Prefectură, grupul româno-maghiar a discutat despre stadiul realizării Autostrăzii M4 pe teritoriul Ungariei (şosea aproape finalizată) şi Autostrăzii Transilvania (din România), din care sunt gata, însă, doar tronsoane, precum şi despre un drum expres Satu Mare – Oar şi drumul expres M49 din ţara vecină.

“S-a luat decizia semnării protocolului între România și Ungaria pentru deschiderea frontierei de la Borș II, pentru care fiecare dintre părți va face demersuri la nivelul conducerii Ministerelor și Guvernelor pentru a face posibilă această deschidere cel târziu în luna septembrie”, a transmis CNAIR.

Ritm mai alert pe A3

În cadrul reuniunii, reprezentanţii Companiei au prezentat stadiul de implementare al sectorului 3C3 din Autostrada A3 Transilvania (Borş-Biharea), care este finalizat în proporție de 99%, în avans cu o lună față de termenul estimat, urmând să fie predată în următoarele două săptămâni. 

De asemenea, reprezentanții CNAIR au menționat că în ultima lună au fost încheiate încă două contracte pentru două sectoare ale A3, respectiv Biharia-Chiribiș și Poarta Sălajului-Zimbor. De asemenea, alți 45 de kilometri ai autostrăzii sunt în stadiu avansat al procedurii de achiziție publică, iar pentru încă 50 kilometri vor fi demarate procedurile de licitație până la finalul lunii iulie. Reprezentanții CNAIR au declarat că se urmărește ca întreg aliniamentul Autostrăzii Transilvania, finanțat din fonduri europene, să se afle în execuție în anul 2021.

La rândul lor, membrii delegaţiei maghiare au prezentat stadiul lucrărilor pe sectorul Autostrăzii M4 Budapesta-Nagykereki, care se conectează cu Autostrada A3 la granița cu România, precizând că pentru sectorul respectiv a fost demarată procedura de predare.

Prin Satu Mare, drum expres

Pe de altă parte, precizează compania, s-a stabilit realizarea unei conexiuni între drumurile expres Satu Mare – Oar şi M49, ceea ce s-ar putea întâmpla în anul 2024, când va fi deschis un nou punct de frontieră şi la Oar – Satu Mare.

Ca urmare a unei înţelegeri anterioare dintre cele două guverne în baza căreia în urmă cu câţiva ani a fost realizat punctul de trecere a frontierei Nădlac II pe teritoriul României, PTF Borş II şi Oar vor fi găzduite de partea maghiară.

Următoarea întâlnire bilaterală româno - ungară va avea loc în luna octombrie 2020, după ce va fi inaugurat punctul de trecere al frontierei Borș II, a precizat directorul general adjunct al CNAIR, Ovidiu Marian Barbier. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON