URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2021, 16:31

Val de nemulţumiri legate de accesul la Târgul de Crăciun din Oradea: "Un târg al dezbinării, cu garduri sinistre" (VIDEO)

Pe cât de colorate sunt ornamentele festive din Piaţa Unirii, pe atât de aprige sunt criticile multor orădeni privind felul în care se face accesul la Târgul de Crăciun, deschis vineri în centrul Oradiei.

Conform regulilor impuse la nivel naţional, la târguri pot participa doar cei care prezintă certificatul verde, care atestă vaccinarea cu schemă completă sau trecerea prin boală, iar asta a stârnit nemulţumirea multora. 

BIHOREANUL a primit, însă, şi o reclamaţie, potrivit căreia la cel din Oradea s-ar fi intrat şi fără certificat... 

Cu garduri şi coduri QR

Târgul de Crăciun Oradea 2021 a fost deschis oficial vineri seara, de primarul Florin Birta, alături de mai mulţi copii, care, totodată, au aprins luminile de sărbătoare în oraş. 

Organizat în Piaţa Unirii, târgul este, în premieră, delimitat cu garduri, iar la intrare sunt agenţi de security sau reprezentanţi ai organizatorilor, care verifică, cu ajutorul aplicaţiei oficiale a STS, dacă persoanele care vor să intre în perimetrul evenimentului au certificat verde Covid valabil. 

Regula nu este una impusă la nivel local, ci la nivel naţional, printr-o decizie a Guvernului. Concret, conform legislaţiei în vigoare, "activitatea târgurilor, a bâlciurilor şi a talciocurilor este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2". 

De altfel, aceeaşi măsură, privind restricţionarea accesului, se aplică şi la alte târguri din ţară, inclusiv la târgul de Crăciun din Bucureşti. 

"Crăciunul este al tuturor..."

Chiar şi aşa, o sumedenie de orădeni şi-au exprimat nemulţumirea şi chiar revolta faţă de această măsură, unii crezând chiar că restricţiile au fost impuse, de la sine putere, de autorităţile locale. În mediul online, au apărut comentarii în acest sens atât pe pagina oficială de Facebook a Târgului de Crăciun, cât şi pe cea a primarului Florin Birta, de altfel şi pe paginile social-media ale ziarelor locale. 

Spre exemplu, pe cea a Târgului de Crăciun Oradea au apărut comentarii sarcastice ca: "Dacă nu puneti şi sârmă ghimpată la ţarcul de Craciun, nu are farmec! Sau puneţi direct curent în garduri să fie mai spectaculos! Poate aşa se opreşte virusu’". 

O orădeancă a comentat: "Crăciunul este al tuturor nu numai al vaccinatilor. Şi nevaccinaţii au copii, nesimţiţilor". Tot acolo au apărut mesaje ca: "Ruşine pentru garduri... Ruşine conducerii oraşului pentru că au adoptat o asemenea măsură în cel mai frumos oraş din ţară". 

Pe pagina de Facebook a primarului Florin Birta, mai mulţi locuitori ai urbei îi transmit acestuia că nu-l vor mai vota tocmai din cauza regulilor de acces la Târgul de Crăciun. "D-le primar, am vrea să ştim ce le spuneţi oamenilor care plătesc taxe şi impozite în acest oraş şi care nu au acces la târgul de Crăciun?", a scris un urmăritor de-al edilului. 

O orădeancă a comentat: "Un târg al dezbinării, cu garduri sinistre, cu luminiţe care nu fac lumină. #ruşine", iar o alta a scris: "Un copil poate sa şi ia un covrig de la colţ, dar nu poate să-şi ia o turta dulce de la târgul de Crăciun? Să vă fie RUŞINE!!!". 

Pe alocuri, nemulţumiţii sunt contrazişi de persoane care susţin că, în contextul pandemiei, o astfel de delimitare este obligatorie pentru evitarea răspândirii infecţiilor. Ba mai mult, ei spun că persoanele care aleg să nu se vaccineze trebuie să accepte şi că nu vor putea să ia parte la toate evenimentele sociale dintr-o comunitate.

"Cam aşa se verifică..."

În timp ce mulţi sunt nemulţumiţi de regula prezentării certificatului verde, alţii se tem că aceasta nu este respectată tot timpul.

Un cititor al BIHOREANULUI a reclamat că, sâmbătă, înainte de prânz, a intrat în perimetrul târgului fără ca cineva să-i ceară certificatul verde. Reclamantul a transmis şi o scurtă înregistrare video care să-i ateste spusele. Din videoclip se vede că nu se făcea controlul la intrare, dar şi că încă nu erau deschise majoritatea căsuţelor din târg. "Cam aşa se verifică certificatele verzi la Târgul de Crăciun. Au trecut mai puţin de 24h de la deschidere. Bravo, Primaria Oradea", a transmis orădeanul alături de filmare.

Contactată de BIHOREANUL, Alina Toie, directorul APTOR, spune că filmarea a fost făcută înainte de ora 12, oră de la care se deschide Târgul de Crăciun Oradea în zilele de weekend. 

"Imaginile sunt surprinse înainte de deschidere - după cum se vede unele căsuţe erau încă închise, şi comercianţii se pregăteau pentru deschidere respectiv aprovizionau. Pe toată perioada în care târgul este deschis - în timpul săptămânii de la 14:00 la 21:00 şi în weekend de la orele 12:00 la 21:00 - accesul se face în condiţiile stabilite de reglemtarile în vigoare, iar la punctele de acces sunt agenţi de pază, voluntari şi reprezentaţi ai organizatorilor", a transmis şefa APTOR, asociaţie care organizează, în numele Primăriei Oradea, evenimentul. 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Luminițele disparute
Draga domn nou primar spuneti-mi de ce nu sunt luminițele pe bulevardele principale ale orașului? Chiar așa domn'le? La târg am înțeles că trebuie și așa și ailaltă...dar pe bulevarde de ce nu sunt luminițele de sărbători agățate? După 30 și ceva de ani, ați lăsat tocmai dvs orașul în beznă. Vă lăudați cu târgul vostru? Dezamăgire primare!
Postat 08 Decembrie 2021, 19:54 de Danyella
Pt Vio_427
Asta cu IEI MAI GREU este o inepție științifică și medicală. Este doar o minciună media cu care au fost păcăliți mulți. Orice virus se ia la fel de orice persoană dacă s-a expus în aceleași condiții. Diferența o face timpul de reacție al sistemului imunitar. Dacă ai un sistem imunitar sănătos virusul este inactivat foarte rapid, cum sunt cei asimptomatici sau cu simptome ușoare, dacă nu, și poate te-ai expus prima dată la virus sau sistemul imunitar ți-e slabit, virusul este inactivat cu o mai mare intarziere. Toți se infectează LA FEL, diferența o face reacția organismului la infecție, SISTEMUL IMUNITAR. Ori cei vaccinati sunt programați de vaccin (în cazul că funcționează, deși nu se vede din statistici) să reacționeze cu anticorpi de scurtă durată și de un alt tip. La cei nevaccinați în schimb, sistemul imunitar reacționează natural cu anticorpii de tip T singurii care oferă protecție pe termen lung (de la 7 ani la pe viață). Limfocitele tip T oferă o protecție completă pe tot spectrul virusului (dovedit la coronaviruși) nu doar pe proteina Spike cum ipotetic ar trebui să ofere vaccinul. șadar protecția completă este cea naturală.
Postat 07 Decembrie 2021, 11:07 de georgemarian
Georgemarian
Eu nu am zis că oferă imunitate. Din titlu am menționat asta. Citește mai atent și nu arunca cu informații. Doar că șansele sunt mai mici să iei, și dacă totuși iei, mai mari să supraviețuiești după. De Omicron nu poți să spui nimic. A apărut de 2 săptămâni, lumea mea încă investighează!
Postat 07 Decembrie 2021, 07:55 de Vio_427
Pt Vio_427
Ce imunitate de la vaccin? De unde scoateți cifrele astea, din broșura producătorilor? Voi chiar le credeți? La Omicron se infectează 100% cei vaccinați. Europa de vest are explozia de cazuri la vaccinați. Păi toate somitățile internaționale neaservite sistemului (biologi, epidemiologi, profesori universitari, laureați ai premiului Nobel etc) au spus: în pandemie nu se vaccinează ÎN MASĂ deoarece virusul va trece la mutații ca să se salveze în cazul unui vaccin PROST (cum sunt acestea). SI DACĂ VACCINUL ERA EFICIENT 100% NU AVEAI VOIE SĂ VACCINEZI ÎN MASĂ, DOAR IZOLAT. Voi ați mers după Gheorghiță! Rezultatul: V-ați dat peste cap sistemul imunitar cu vaccinul, sistemul imunitar în vaccinați nu-l oprește eficient deoarece nu mai produce anticorpi de tip T și virusul se multiplică facil. Pandemia continuă! Când se va opri vaccinarea se va opri și pandemia. Până atunci o vom ține tot așa și vom face praf toate sistemele economice si sociale pe care le stim.
Postat 06 Decembrie 2021, 18:15 de georgemarian
Pt 1x1
Ce jurnaliști?! Că marea majoritate îs vaccinați. Jurnaliștii execută ce zic șefii, care execută ce zic baronii locali (politicieni, afaceriști etc.). In rest mai publică ceva știri cu jandarmii montani, targul de iarnă, câte un accident pe ici pe colo, o lucrare in centru etc, așa de umplutură. Care din ei n-au treabă cu șefii au ajuns și ei păcăliți de tembelizor și se închină păcăliți la idolii Arafat, Gheorghiță și Ciolacu! Păi ei trebuiau să fie primii care dădeau de pământ cu politicienii în cazul acestor libertăți furate etapă cu etapă. Ei ce fac? Le cântă în strună unor incompetenți și profesional și administrativ! Trebuie să mai treacă câteva generații să apară jurnaliști de un adevărat patriotism.
Postat 06 Decembrie 2021, 18:03 de georgemarian
Segregare liberala
La aproape 80 de ani de la ultimul ghetou, unii s-au gandit ca e momentul sa mai afcem unul. Bravo! Asta in timp ce incidenta mica nu mai justifica nici macar restrictiile de circulatie. Daca ar fi jurnalisti in orasul asta, l-ar intreba pe prefect de ce mai mentine restrictiile. In urma cu o saptamana Chirila ne spunea ca nu e corect ca cei de la case sa plateasca subventia celor care stau la bloc. Aici s-a si terminat su simtul dereptatii la Chirila. Targul asta vad ca poate fi organizat din banii tuturor dar sa participe doar unii. La fel, putem face din banii o companie aeriana care sa toace milioane de euro din banii tuturor, dar de care sa profite doar cativa oradeni. Aici Chirila n-a mai fost deranjat, din contra, i s-a parut o idee grozava!
Postat 06 Decembrie 2021, 16:29 de 1x1
Vaccinul nu oferă imunitate
Știți că în funcție de vaccin, procentajul de protecție este de undeva peste 90%. Chiar dacă ar fi 100% populație vaccinată, tot ar fi din aceia 2-3-5-8% care s-ar îmbolnăvi. Nu aveți încredere în doctorii români, foarte bine, nici eu nu am. Dar am încredere în cei din vest care încurajează vaccinarea!
Postat 06 Decembrie 2021, 16:16 de Vio_427
Urmãtorul val Covid-urã
I-a prins pe multi vaccinati nevaccinati!
Postat 06 Decembrie 2021, 13:02 de iahim
Dar de Putin ce ziceti?
https://www.aktual24.ro/sosoaca-a-iesit-iar-in-piata-victoriei-au-omorat-sapte-dintre-noi-crezand-ca-ne-vor-opri-nu-se-simte-deloc-responsabila-din-cauza-deceselor-sustinatorilor-ei/?utm_source=pocket_mylist https://adevarul.ro/international/rusia/putin-fost-revaccinat-covid-19-1_619a94ac5163ec4271cc813f/index.html?utm_source=pocket_mylist
Postat 06 Decembrie 2021, 12:25 de Danora
Pt Vio_427
Doar puii de Avicola sunt injectați fără consimțământul lor. Oamenii nu sunt păsări! Noi nu vrem o țară ca afară plină de destrăbălare și fără Dumnezeu! Vrem o Românie curată, bio!
Postat 06 Decembrie 2021, 11:53 de georgemarian
Păi nu era vb că vrem o țară ca afară?
Nu suntem în stare să facem o injecție?
Postat 06 Decembrie 2021, 10:13 de Vio_427
Targ
Am intrat aseara prezentand dovada de vaccinare la Targul de Craciun. Era plin de lume si cozi pe la toate tarabele. Ma gandeam ca daca ar fi intrat si nevaccinatii, nu am mai fi incaput unii de altii. "Un târg al dezbinării, cu garduri sinistre" - sintagma neinspirata!! Poate era dezbinare daca se spunea ca au acces doar romanii sau doar ortodocsii sau doar cei ce poarta palarie rosie cu pana!!
Postat 06 Decembrie 2021, 10:07 de AnaConda
"Polițiștii cer ridicarea restricțiilor anti-Covid și anularea Certificatului Verde: ‘Acum aproape toate județele sunt în scenariul verde’
Domnule Birta,cum ramane cu cetatenii nevaccinati care v-au ales,care au avut incredere in dvs. si in mentorul dvs. birtinezul Dorel Ilie Bolojan si care ar vrea sa-si duca copii la Targul de Craciun ? Politia locala nu face parte din SNPPC,iar presedintele sindicatului lor este primarul Birta.Deci,dragi copii oradeni,aici la Oradea asa a decis "Dumnezeul" lui Birta si al mentorului sau Dorel Ilie Bolojan.
Postat 06 Decembrie 2021, 01:58 de platona
Foarte bine
Dar mai bine ar fi ca vaccinatii sa se infecteze
Postat 05 Decembrie 2021, 22:35 de Sandu2100
Segregare neconstituționala
O segregare de tip comunist / nazist pentru o gripă într-o populație care în urma a 2 ani de pandemie a supraviețuit în proporție de 99,9%. Rușine administrației locale care girează măsuri anticonstituționale și în același timp girează un guvern corupt!
Postat 05 Decembrie 2021, 22:13 de georgemarian
Certificatul verde
Certificatul verde nu este obligatoriu! Nu exista o lege în acest sens ci doar o hotărâre de guvern care nu tine loc de lege! Nu se va adopta niciodată o lege deoarece va fi declarata neconstituțională acesta intrând în directă contradicție cu Constituția României! Organul de contrul în acest caz poate controla certificatul verde dar nu ți poate da amenda pt ca nu are temei juridic și nici nu ți poate constrânge libertatea fata de alți cetateni de a nu te deplasa pe domeniul public . Cei care au fost amendați pot face contestație și se anulează amenda iar statul va plăti cheltuielile de judecata. Cei care nu sunt lăsați sa între pot da organele de stat în judecata cerând daune pentru încălcarea libertăților și drepturilor. E simplu
Postat 05 Decembrie 2021, 18:35 de Adrian_Preda
"Aplicația oficială a STS" e aia pe care a muncit-o Arahat.
STS nu a dezvoltat nicio aplicație. "Check DCC app" este o aplicație impusă standardizat, cu traducerea aferentă, de către UE. Adică de făcătura aia a Europei, care o să crape cât de curând. Dar, la 1.000.000 Euro cât e salariul soțului Ursulei van der Leyen, și pe care îl primește neterminatul de la BigPharma, se chinuie tare mult ca să mai reziste.
Postat 05 Decembrie 2021, 18:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON