URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2021, 18:32

În Oradea a început sărbătoarea! Au fost aprinse luminiţele festive şi s-a deschis Târgul de Crăciun (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dublu eveniment festiv vineri seară în Oradea, unde la ora 18 au fost aprinse luminiţele de sărbătoare în centrul oraşului şi totodată primarul Florin Birta a declarat deschis Târgul de Crăciun din acest an.

"Să ne bucurăm cu toţii"

"Bine aţi venit în această seară frumoasă la un eveniment mult aşteptat de toată lumea. În primul rând este vorba despre deschiderea oficială a Târgului de Crăciun de anul acesta – şi mă bucur că am putut să-l organizăm – iar în al doilea rând aprinderea luminiţelor de Crăciun. Sper să ne bucurăm cu toţii de aceste evenimente minunate, respectând condiţiile", a spus Florin Birta.

Apoi, la fel ca-n alţi ani, câţiva copii au fost chemaţi să apese, alături de edil, butonul care a aprins luminile şi decoraţiunile de Crăciun în centrul Oradiei, în aplauzele audienţei.

Doar cu certificatul "verde"

Deschiderea Târgului de Crăciun a fost mult aşteptată de orădeni. Vineri seară, la scurt timp după deschiderea oficială, în perimetrul delimitat în Piaţa Unirii pentru desfăşurarea târgului se aflau circa 1.700 de persoane, de mai toate vârstele.

În acest an, spre deosebire de alte ediţii, pot intra la eveniment doar persoanele care arata la intrare certificatul "verde" care, scanat, dovedeşte vaccinarea cu schemă completă sau vindecarea de Covid. Regula nu se aplică copiilor cu vârste de până la 12 ani.

În timp ce vaccinaţii se simt, astfel, în siguranţă când merg la târg, unde oricum trebuie să poarte şi masca de protecţie, sunt şi orădeni care s-au arătat nemulţumiţi de această situaţie. Aceştia au comentat online că târgul este organizat şi din banii orădenilor, deci limitarea accesului este nepotrivită. Organizatorii, în schimb, arată că acestea sunt regulile impuse la nivel naţional în vreme de pandemie.

Bunătăţi de sezon

Imediat după aprinderea luminilor, în timp ce unii s-au înghesuit să-şi facă fotografii lângă bradul înalt de 15 metri şi ornat cu globuri aurii şi roşii, alţii s-au îndreptat spre căsuţele cu mâncare, dulciuri şi băuturi de sezon, între care kurtos kalacs, burgeri şi alte produse de tip fast-food, baclava, plăcinte, turtă dulce, vin fiert şi ceai cald.

În acest timp, elevi ai Şcolii de Arte "Francisc Hubic" au interpretat câteva colinde din repertoriul internaţional.

În total, în Piaţa Unirii au fost deschise aproape 40 de căsuţe din lemn, anume ornate pentru Crăciun, de unde mai mulţi comercianţi îi îmbie pe trecători cu bunătăţi tradiţionale (brânzeturi, cârnaţi, şuncă), miere de albine în diverse sortimente, ciocolată de casă, halva, dar şi cu decoraţiuni specifice sezonului (globuri cu zăpadă, căsuţe cu lumânări, magneţi cu Moş Crăciun), cu turtă dulce, accesorii de iarnă (căciuli, fulare), săpunuri naturale, etc.

De asemenea, înspre strada Iuliu Maniu, au fost amenajate circa 10 food truck-uri.

Soldăţei la intrări

O altă atracţie este căsuţa lui Moş Crăciun, amplasată în Piaţa Unirii, lângă statuia Regelui Ferdinand, deci în afara perimetrului târgului, unde nu se impune prezentarea certificatului "verde".

Vineri seară s-a format coadă la căsuţa respectivă. Părinţii şi-au însoţit copiii să-l întâlnească pe Moş Crăciun, care i-a întrebat dacă au fost cuminţi şi care s-a fotografiat alături de micuţi.

În ceea ce priveşte decoraţiunile, cele amenajate în 2021 sunt complet noi, asigurate de ADLO, ca parte a contractului de iluminat public.

Ies în evidenţă mai mulţi soldăţei în uniforme roş-albastre (figurine de Crăciun tradiţionale germane, devenite populare datorită baletului "Spărgătorul de nuci") care veghează intrările la Târgul de Crăciun, atât dinspre Primărie, cât şi dinspre str. Vasile Alecsandri.

.

De asemenea, în dreptul Palatului Vulturul Negru stă o gheată imensă, a lui Moş Crăciun, înconjurată de spiriduşi şi cadouri.

Pentru copii, la târg a fost adus şi un carusel.

Târgul de Crăciun Oradea se desfăşoară în perioada 3 decembrie - 2 ianuarie.

Târgul este deschis în zilele de luni până joi între orele 14 şi 21, iar în zilele de de vineri, sâmbătă şi duminică între orele 12 şi 21.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
sandu
bine,sa fie asa cum zici tu,am uitat ca tu esti cel mai cel dintre toti de aici
Postat 04 Decembrie 2021, 09:16 de tepes
Tepes
Spre fericirea mea o sa ajungi tu la aia cu diploma la chiuveta sau ghiuveta, tu ai cultura asta . Doamne ajuta vorba lui Firea
Postat 03 Decembrie 2021, 23:03 de Sandu2100
Sandu
Sa fie asa cum zici tu,dar dar sa ai norocul sa Nu ajungi sub mana lor atunci.( daca ei au obtinut diplomele la chiuveta)
Postat 03 Decembrie 2021, 21:48 de tepes
Tepes
Taxele si imozitele sunt obligatorii de mii de ani , nici acum nu te-ai obosnuit?? Medicii de care vorbesti probabil au obtinut diploma pe alte considerente
Postat 03 Decembrie 2021, 21:27 de Sandu2100
Ipocriti
Nu au nici o scuza ca nu lasa pe toata lumea peste tot cabdoar anul trecut a fost ok cu distantarea si masca? Si n-au fost atatea cazuri ca si acum cu vax, deci wste vorba doar de discriminare grosolana nimic altceva!
Postat 03 Decembrie 2021, 21:14 de User anonimizat
Life nouveau
Vad ca soldateii de paza la tirg sunt neinarmati, nu prea imi explic de ce.
Postat 03 Decembrie 2021, 20:45 de User anonimizat
sandu
jumatatea medicilor nu este vaxxinat,iar o parte din ei regreta ,atunci despre ce vb? lucrezi in domeniu
Postat 03 Decembrie 2021, 20:14 de tepes
sandu
nu ESTE obligatoriu vaxxinarea deocamdata,dar taxele si impozitele DA
Postat 03 Decembrie 2021, 20:13 de tepes
Tepes
Si faptul ca voi nu va vaccinati e discriminare, nu ai permis de conducere, nu conduci, la fel e si cu vaccinul
Postat 03 Decembrie 2021, 20:01 de Sandu2100
ne vedem
ne vedem noi peste 3 ani,iti garantezi ca nu o sa fii tu primari in Oradea
Postat 03 Decembrie 2021, 19:37 de tepes
taxe si impozite
Domnule Primar, facturile pentru organizarea Targului de Craciun se platesc doar din banii contibuabiilor vaccinati sau din bugetul local (unde contibuie atat cei vaccinati cat si cei nevaccinati)? Atat timp cat vaccinarea nu este obligatorie acest lucru se numeste discriminare. Conform Articolului 6 Paragraf 1 din Constitutia Romaniei: (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
Postat 03 Decembrie 2021, 18:42 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON