URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2020, 21:38

Vaccinul anti-Covid: Ministerele fac liste cu angajaţii care vor să fie vaccinaţi, populaţia "generală" va fi ultima care îl va primi

Vaccinul anti-Covid: Ministerele fac liste cu angajaţii care vor să fie vaccinaţi, populaţia 'generală' va fi ultima care îl va primi foto: zf.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezvăluiri interesante, făcute marți de Digi24. Ministerul Sănătăţii a trimis către toate ministerele din Guvern o circulară prin care cere ca fiecare instituţie să întocmească liste cu angajaţii care doresc să se vaccineze cu vaccinul anti-Covid care va veni în România la finalul lunii decembrie, populația „generală” urmând să fie ultima care îl va primi.

O asemenea circulară, transmisă către ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost obţinută de reporterii Digi24, iar potrivit acesteia, organizarea programului de vaccinare anti Covid se va desfăşura în etape, în prima etapă urmând să fie imunizate mai multe categorii de bugetari, în timp ce "în ultima etapă va fi vaccinată populaţia generală"

Categoriile de personal care vor avea prioritate sunt: personalul medical şi auxiliar din unităţile medicale publice şi private, personalul care deserveşte activităţile esenţiale din infrastructura critică (militarii, angajaţii Poştei, CFR etc), personalul din instituţiile aflate în subordinea ministerelor și persoanele peste 18 ani vulnerabile (vâstnici peste 65 de ani şi cei cu boli cronice).

Documentul subliniază că în utima etapă va fi vaccinată populaţia generală, arată Digi24.ro.

COnform sursei citate, pe baza circularei primite de la ministerul Sănătăţii, fiecare minister a emis, la rându-i, circulare interne prin care îşi anunţă angajaţii, demnitari, înalţi funcţionari publici, că este deschisă lista de înscriere pentru vaccinare. 

Marți, subiectul vaccinării a fost abordat de președintele Klaus Iohannis cu specialiștii în sănătate publică. Se pare că vaccinul celor de la Pfizer va veni în România cândva la finalul lunii decembrie-începutul lunii ianuarie, va fi depozitat la Institutul Cantacuzino, care este singurul ce dispune de infrastructura necesară condiţiilor speciale de temperatură şi stocare a vaccinului, şi va fi distribuit apoi în ţară cu ajutorul Armatei, mai arată Digi24.ro.

Strategia - săptămâna viitoare

Deocamdată nu se cunosc informații mai concise, respectiv modul în care vaccinul va fi distribuit mai departe, când va ajunge şi la populaţia care nu dispune de funcţii şi demnităţi în statul român. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că după elaborarea strategiei de vaccinare anti-Covid-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început deja organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii. 

„Așa cum am mai menționat, vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente. Au fost deja stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, măsuri care țin cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare produs în parte, dar și de aspecte speciale, precum echipele de vaccinare, locațiile unde se va desfășura procesul, precum și programarea populației”, a spus Iohannis.

Cine va coordona campania

Cu același prilej, președintele a anunțat și numele coordonatorului campaniei de vaccinare în România.

„În ședința de astăzi, a fost numit și un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel național, în persoana domnului Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central”, a anunțat Iohannis. 

Locotenent colonel medic Valeriu Gheorghiță are 38 de ani și lucrează din 2012 la Spitalul Militar Central “Dr Carol Davila”, fiind de trei ani medic primar. El l-a avut coordonator de doctorat pe profesorul Adrian Streinu Cercel, care acum candidează la Senat pe listele PSD, arată HotNews.ro

Valeriu Gheorghiță este medic primar, doctor în Științe Medicale, competenţă în Managementul serviciilor de sănătate, atestat în medicină de călătorie. Medicul coordonează, la Spitalul Militar Central, politica de utilizare a tratamentului cu antibiotice.

Absolvent, în 2006, al Universității de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, în perioada 2007-2012 Valeriu Gheorghiță a fost medic rezident la Institutul "Matei Balș". El lucează la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila” din 2012. Până în 2017 a fost medic specialist în boli infecțioase, iar de 3 ani este medic primar. Din 2016, Valeriu Gheorghiță este asistent universitar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON