URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iunie 2017, 18:51

Vacanţă în siguranţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu începutul vacanţei şcolare, este de aşteptat ca afluxul de turişti în zona montană a judeţului Bihor să crească semnificativ. Ca să îţi petreci excursia în siguranţă, salvatorii montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor îţi fac o serie de recomandări.

În primul rând, alege traseul pe măsura pregătirii fizice, psihice şi tehnice a celui mai slab dotat din echipă. Echipează-te şi dotează-te corespunzător. Alege echipamentul, materialele şi alimentele necesare, prevăzând şi situaţiile deosebite. Căci nu se ştie niciodată...

Când porneşti pe munte, anunţă la cabană plecarea şi informează-te asupra traseului pe care îl ai de parcurs. Informează cabanierul asupra traseului pe care doreşti să-l parcurgi şi înscrie-te în Registrul de trafic al turiştilor. Porneşte devreme la drum şi nu uita: cu echipament adecvat!

Informează-te asupra traseului pe care vrei să îl parcurgi. Pentru asta, îţi recomandăm să foloseşti chiar site-ul nostru, www.salvamontbihor.ro, unde găseşti toate detaliile necesare. Este de ajutor să ai asupra ta harta zonei, GPS, telefon cu acces la internet.

Evită să pleci singur la drum. Dozează-ţi forţele şi respectă regulile de igienă şi alimentaţie la efort. Nu consuma băuturi alcoolice înainte şi în timpul drumeţiilor. Foloseşte doar traseele marcate. Sub nicio formă, nu părăsi poteca marcată. Nu deteriora amenajările turistice, marcajele şi indicatoarele, ca să le poată vedea şi alţi turişti. Respectă şi protejează muntele; nu lăsa "urme" pe unde treci.

În caz de accidentare, păstraţi unitatea grupului. Rămâneţi treji şi conştienţi. Mişcaţi-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumaţi alcool şi anunţaţi Salvamontul, prin apel la 112 sau 0-SALVAMONT (0725-826.668). În apelul de salvare trebuie să spui locul, data şi ora producerii accidentului, numărul accidentaţilor, diagnosticul prezumtiv, condiţiile meteo, precum şi datele tale personale.

Aşadar, reguli simple, dar care în situaţii limită fac diferenţa...

Pinter István
Coordonator
Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON