URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne așteaptă un cincinal în care principalele șantiere din oraș vor fi pasajele rutiere. După spusele primarului Florin Birta și ale șefului Consiliului Județean, Ilie Bolojan, acum s-a deschis axa mersului pe sub pământ, care are ca motivație creșterea siguranței circulației, prin urmare se vor construi o grămadă de asemenea pasaje.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
25 Iunie 2017, 18:51

Vacanţă în siguranţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu începutul vacanţei şcolare, este de aşteptat ca afluxul de turişti în zona montană a judeţului Bihor să crească semnificativ. Ca să îţi petreci excursia în siguranţă, salvatorii montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor îţi fac o serie de recomandări.

În primul rând, alege traseul pe măsura pregătirii fizice, psihice şi tehnice a celui mai slab dotat din echipă. Echipează-te şi dotează-te corespunzător. Alege echipamentul, materialele şi alimentele necesare, prevăzând şi situaţiile deosebite. Căci nu se ştie niciodată...

Când porneşti pe munte, anunţă la cabană plecarea şi informează-te asupra traseului pe care îl ai de parcurs. Informează cabanierul asupra traseului pe care doreşti să-l parcurgi şi înscrie-te în Registrul de trafic al turiştilor. Porneşte devreme la drum şi nu uita: cu echipament adecvat!

Informează-te asupra traseului pe care vrei să îl parcurgi. Pentru asta, îţi recomandăm să foloseşti chiar site-ul nostru, www.salvamontbihor.ro, unde găseşti toate detaliile necesare. Este de ajutor să ai asupra ta harta zonei, GPS, telefon cu acces la internet.

Evită să pleci singur la drum. Dozează-ţi forţele şi respectă regulile de igienă şi alimentaţie la efort. Nu consuma băuturi alcoolice înainte şi în timpul drumeţiilor. Foloseşte doar traseele marcate. Sub nicio formă, nu părăsi poteca marcată. Nu deteriora amenajările turistice, marcajele şi indicatoarele, ca să le poată vedea şi alţi turişti. Respectă şi protejează muntele; nu lăsa "urme" pe unde treci.

În caz de accidentare, păstraţi unitatea grupului. Rămâneţi treji şi conştienţi. Mişcaţi-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumaţi alcool şi anunţaţi Salvamontul, prin apel la 112 sau 0-SALVAMONT (0725-826.668). În apelul de salvare trebuie să spui locul, data şi ora producerii accidentului, numărul accidentaţilor, diagnosticul prezumtiv, condiţiile meteo, precum şi datele tale personale.

Aşadar, reguli simple, dar care în situaţii limită fac diferenţa...

Pinter István
Coordonator
Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5369 RON
  • 1 EUR = 4.9702 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON