URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iunie 2020, 10:53

Utilizarea măştilor pe perioada stării de alertă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 22 mai 2020, la ceas de seară, a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul comun nr. 784/2020 al Ministrului Afacerilor Interne şi al Ministrului Sănătăţii, Ordin prin care se aprobă un regulament pentru purtarea măştii de protecţie în locurile publice.

Deşi starea de alertă a fost instituită pe data de 15 mai a.c., la momentul încetării stării de urgenţă, iar legea cadru de reglementare a acestei situaţii excepţionale a fost publicată în aceeaşi dată şi a intrat în vigoare luni, 18 mai, obligaţia de a purta mască a fost doar o obligaţie morală până sâmbătă, 23 mai, ordinul fiind publicat vineri seara.

Mai mult, deşi miercuri, 20 mai, Ministerul Sănătăţii a anunţat adoptarea acestui ordin şi a publicat un comunicat pe site cu conţinutul său, actul publicat în Monitorul Oficial în 22 mai este sensibil diferit de cel anunţat în 20 mai. 

Cu toate acestea, majoritatea "inepţiilor" juridice pe care le-am prezentat săptămâna trecută se regăsesc şi în forma publicată, care aduce mai degrabă cu un manifest sau îndrumar decât cu un act normativ ce ar trebui să atragă sancţiuni drastice pentru nerespectarea sa.

Spre exemplu, se prevede că "după folosire, masca se aruncă imediat, într-un coş de gunoi, preferabil cu capac"… De asemenea, se arată că "masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate". Pe lângă faptul că asemenea îndemnuri ar trebui să se regăsească într-un prospect ce ar trebui să fie imprimat pe ambalajul măştii de protecţie şi nu într-un act normativ, fără a fi de specialitate, nu înţeleg de ce în cazul atingerii măştii cu mâna nu trebuie să schimb masca, ci mi se cere doar să mă spăl pe mâini, purtând în continuare aceeaşi mască contaminată...

Deşi se instituie excepţii de la purtarea măştii în orice situaţie, pe care le-am analizat săptămâna trecută, în actul normativ, parcă pentru a fi şi mai mare confuzie, se prevede că aceste excepţii se constată de medicul de medicina muncii a unităţii.

Ca atare, potrivit acestei viziuni, în fiecare tramvai sau autobuz ar trebui să fie un medic de medicina muncii, care să aprecieze, pe de o parte dacă temperatura şi umiditatea nu sunt prea ridicate pentru portul măştii, iar pe de altă parte să consulte persoanele care susţin că au o boală ce le împiedică să poarte mască.

Nu ar fi mai bine să ne întoarcem la clar, simplu, concis şi, pe cât posibil, util?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON