URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2021, 20:00

Unul dintre cei mai buni saxofonişti ai tuturor timpurilor vine la Oradea (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jan Garbarek, artist nominalizat la Premiile Grammy şi prezentat drept "cel mai important saxofonist al momentului", va concerta pe scena festivalului European Music Open la finalul acestei luni, în Piaţa Unirii din Oradea.

Festivalul, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, alături de tenorul orădean Alexandru Badea, va avea loc în perioada 26-31 august. 

Programul iniţial a cuprins doar invitaţi din România, însă organizatorii au precizat că este posibil ca ediţia din acest an să aibă şi un invitat special.

Printr-un comunicat transmis joi, reprezentanţii APTOR (Visit Oradea) au făcut public numele invitatului, şi anume jazzmanul Jan Garbarek din Norvegia.

El va urca pe scenă alături de Trilok Gurtu - percuţie, Rainer Brüninghaus - pian şi Yuri Daniel – bass. "Magia muzicii lui Garbarek transcede genurile, creaţia sa fiind o combinaţie eclectică inspirată de natura şi folclorul nordic", precizează reprezentanţii APTOR.

Site-ul Classical-music.com al BBC Music Magazine îl plasează pe Jan Garbarek în lista "25 greatest jazz saxophonists of all time", adică între cei mai buni saxofonişti ai tuturor timpurilor.

Concertul Jan Garbarek Group Feat. Trilok Gurtu - descris de organizatori drept "evenimentul cultural al anului" - va avea loc pe 31 august, de la ora 21, în Piaţa Unirii. 

Biletele pentru evenimentele din cadrul European Music Open vor fi puse în vânzare în curând, online pe www.iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ioan75 ...
... fiecare cu impresiile lui, provenind din "gusturi și gusturi". Eu am crescut odată cu "generația" Fausto Papeti și prin prisma asta văd, aud și comentez.
Postat 06 August 2021, 14:55 de KP
KP
Ma rog, eu fac parte dintre cei care se bucura sa il vada din nou pe JG. Au trecut vreo 23 de ani de cand a fost invitat de onoare al Festivalului International de Jazz Sibiu 1998 si, daca valoarea lui a fost Ok pentru acel festival, mai ca as risca sa afirm ca e suficient si pentru...festivalul oradean. Iar titlul cu "Unul dintre cei mai buni saxofonisti ai tuturor timpurilor" ar trebui repetat saptamanal ca sa afle de eveniment cat mai multi oradeni. Mare pacat ar fi sa il piarda daca sunt in oras...
Postat 06 August 2021, 13:18 de Ioan75
"... din toate timpurile".
Tare pricepuți sunteți la jazz. Garbarek este un saxofonist foarte bun pentru Europa, dar nu e chiar atât de apreciat la nivel planetar cum scrieți. Până și Paula Seling cântă la saxofon, când se plictisește, aproape la fel ca JG. Nivelul lui Garbarek îl poți "prinde" în foarte multe baruri de pe teritoriul USA, mai ales în sud în zona LA.
Postat 06 August 2021, 10:31 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON