În luna octombrie, Universitatea din Oradea va fi evaluată instituţional de specialiştii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, iar rectorul Constantin Bungău speră că instituţia îşi va păstra gradul de încredere ridicat obţinut în 2013.
"Este un eveniment foarte important pentru Universitate, pentru care vom mobiliza întregul personalul. Se împlinesc cinci ani de când Universitatea are acest calificativ, de încredere ridicată, şi suntem obligaţi să solicităm o vizită instituţională", a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Evaluarea va consta în verificarea amănunţită a mai multor programe de studiu, dar şi ale unor aspecte care vizează întreaga Universitate. Rezultatul este important deoarece calificativele oferite de ARACIS influenţează finanţarea universităţilor din România, astfel că este lesne de înţeles că, pentru a nu primi mai puţini bani, Universitatea vrea să obţină calificativul cel mai mare.
Întrebat de BIHOREANUL care ar fi punctele vulnerabile ale Universităţii la evaluarea instituţională, rectorul a spus că una dintre probleme ar putea fi numărul mic al profesorilor tineri.
"Suntem 903 cadre didactice titulare la 1 ianuarie şi, din păcate, personalul cu vârsta de sub 37 de ani nu depăşeşte numărul de 80", a declarat Bungău. De asemenea, a arătat rectorul, o problemă deosebită este la specializarea Învăţământ primar şi preşcolar în limba maghiară, a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, unde sunt prea puţine cadre didactice, motiv pentru care ARACIS a şi acordat, la o evaluare a specializării, doar calificativul de încredere.
Constantin Bungău a mai spus că toate facultăţile sunt deficitare la capitolul cursuri puse la dispoziţia studenţilor: "Încă trebuie să lucrăm la tot ceea ce înseamnă existenţa pentru fiecare disciplină a unui curs într-un format tipărit, şi la master şi la licenţă, dacă nu pe o platformă electronică, măcar la bibliotecă". De asemenea, de pe site-urile facultăţilor orădene lipsesc, aproape fără excepţie, fişele disciplinelor ori alte documente care ar trebui să fie la dispoziţia studenţilor.
La anumite specializări, a mai spus rectorul, "nu este mulţumitoare angajabilitatea în domeniu", adică sunt prea mulţi absolvenţi care se angajează în domenii care n-au nicio legătură cu studiile făcute.
Pe de altă parte, Bungău a arătat şi că Universitatea "se zbate" să acrediteze patru noi domenii de doctorat, din care două în categoria Ştiinţelor Economice, unul la Farmacie şi unul la Teologie, dar şi că, din bugetul propriu, a mărit bursele acordate doctoranzilor cu câte 100 de lei, astfel că, un doctorand în anul 1 primeşte acum lunar 1.550 de lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.