URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2015, 18:42

Universitatea din Oradea scoate la concurs 73 de posturi didactice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea face angajări. Rectorul Constantin Bungău a anunţat că scoate la concurs 73 de posturi didactice, dintre care 7 pentru profesori universitari, 14 pentru conferenţiari, 43 pentru lectori şi 9 pentru asistenţi universitari.

Cele mai multe dintre aceste posturi, 22 la număr, sunt la Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde în această toamnă au fost şi cele mai multe disponibilizări cauzate de prevederea legislativă care le interzice să predea universitarilor fără doctorat.

Cele 73 de concursuri vor avea loc, cel mai probabil, la începutul anului 2016, după ce Ministerul Educaţiei îşi va da acordul. Nu toate concursurile vor aduce oameni noi în Universitate, căci o parte dintre ele sunt menite să îi promoveze pe actualii universitari. "De regulă, concursurile de conferenţiari, profesori sunt ocupate doar de profesorii noştri", a declarat rectorul. Altfel spus, lectorii sau conferenţiarii avansează astfel în grad didactic.

În schimb, a spus Bungău, îi este greu să atragă tinerii să intre în sistem. Pentru că nu mai pot preda în facultăţi decât după ce au diploma de doctori, universitarii nu mai pot fi "culeşi" din rândul absolvenţilor de facultăţi. "Unul care gustă, cu ghilimelele de rigoare, din salariul mediului privat, greu îl aduci în universitate", a precizat Bungău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON