URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Decembrie 2014, 10:36

Universitatea din Oradea, pe locul 18 în ţară la productivitate ştiinţifică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea n-a avansat, nici n-a decăzut, la capitolul productivitate ştiinţifică.

Clasamentul internaţional Scimago arată că, din perspectiva numărului de articole publicate, Universitatea orădeană este pe locul 18 în România, dintr-un total de 23 de instituţii de cercetare. Astfel, Universitatea şi-a păstrat exact poziţia naţională pe care s-a aflat şi în 2013. La nivel mondial, Universitatea a urcat însă nişte locuri, ajungând pe locul 2.204, de la 2.213.

Locul I în clasamentul naţional este ocupat de Universitatea Politehnică din Bucureşti, al doilea de Academia Română, iar al treilea de Universitatea Babeş-Bolyai. După Universitatea din Oradea, în top urmează Universitatea Ovidius, Lucian Blaga din Sibiu ori USAMV Cluj Napoca.

În acelaşi clasament Scimago, dar din perspectiva ratei excelenţei, Universitatea din Oradea ocupă locul 16 naţional, în timp ce conform criteriului "Leadership and Excellence", adică numărul de studii de excelenţă demarate de către cadrele didactice în calitate de coordonator principal, instituţia se clasifică pe locul 8 naţional, imediat după Academia Română şi înaintea Politehnicii din Bucureşti.

"Clasamentul Scimago ia în considerare mai multe criterii, cum este numărul de articole publicate în reviste cotate Scopus, numărul de citări, colaborarea internaţională, diversitatea domeniilor de cercetare, dacă autorii principali aparţin instituţiei, criterii de excelenţă, etc.", explică Universitatea din Oradea, într-un comunicat de presă remis vineri.

Ediţia 2014 a clasamentului Scimago cuprinde peste 5100 de universităţi şi institute de cercetare din întreaga lume. Din România au fost incluse în ierarhizare în total 23 de instituţii, din care 19 sunt universităţi.


Universitatea din Oradea în clasamentul din 2014 (detaliat)

- Indicatorul "Output" (după numărul de articole cotate Scopus): locul 18 la nivel naţional;

- Indicatorul "Normalized Impact" (se ia în considerare şi citările articolelor nu numai numarul acestora): locul 15 la nivel naţional

- Indicatorul "Excellence" (cât la sută din articolele publicate se regăsesc în cele mai citate 10% de articole pe nivel mondial): locul 16 la nivel naţional;

- Indicatorul "Leadership" (numărul de articole cu autor principal de la UO): locul 8 la nivel naţional;

- Indicatorul "Excellence with Readership" (cât la % din articolele publicate cu autor principal de la UO se regăsesc printre cele mai citate 10% de articole pe nivel mondial): locul 8 la nivel naţional;

- Indicatorul "Q1" (după numărul de articole din cuartila 1, adică în reviste din topul de 25%): locul 17 la nivel naţional;

- Indicatorul "Scientific Talent Pool" (în total câţi autori independenţi au toate articolele publicate - adică după numărul de cadre/cercetători care publică articole): locul 18 la nivel naţional;

- Indicatorul "Internaţional Collaboration" (nr. de articole cu minimum un institut din străinătate): locul 16 la nivel naţional;

- Indicatorul "Specialization" (cât de vaste sunt domeniile de cercetare în care au fost realizate articolele publicate - o valoare ridicată înseamnă o universitate specializată în anumite domenii): locul 12 la nivel naţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
18 din 100
Pentru carcotasi va dau aici lista unioversitatilor din Romania (sunt >100, iar universitatile de stat se numara undeva la 40-60): infoportal.rtv.net/informatii_universitati.html. Asa ca locul 18 este din 100. 23 este numarul de universitati care se afla in clasament. Daca consideram alocarea bugetara mult mai mica, de care se "bucura UO", nici nu este asa de rau. Evident se poate si mai bine. Problema este ca se publica intens in anumite domenii, la anumite facultati (stiinte si la "injineri")
Postat 07 Decembrie 2014, 21:02 de sasi
comentariu 2
universitatea oradeana este totodata un loc caldut de munca pentru a se retrage din serviciul roman de informatii si a deveni cadre didactice pentru D. Ionescu sau Ov. Tinca. Tot de la universitatea oradeana s-a lansat in politica senatorul PSD Florian Bodog, descoperind alaturi de celelalte cadre universitare ca din politica se poate trai mai bine decat din invatamant si dand impresia de dinafara ca iinvatamantul oradean este politizat.
Postat 07 Decembrie 2014, 17:38 de nelu
de ce??????
CE TOT AVEŢI CU UNIVERSITATEA DIN ORADEA? de ce să dispară? credeţi că alte centre universitare sunt mai bune, sau studenţii mai silitori????vă înşelaţi!!!!!! peste tot sunt şi uscături!!!!! ce mai ramâne din Oradea???? un oraş cu clădiri frumoase, renovate dar goale?!! da, cam aşa!!! aşa că: VIVAT ACADEMIA!!!!!!
Postat 07 Decembrie 2014, 14:31 de ADINA
comentariu
Universitatea Stefan Gheorghiu careia multi internauti din cat am citit in presa locala ii prevestesc sfarsitul o universitate care a fost o rampa de lansare in politica pentru cadre universitare precum: Lia Pop, Floare Chipea, Ioan Mang, Mihai Drecin, Gheorghe Sarb, Ioan Mintas.
Postat 07 Decembrie 2014, 13:50 de nelu
La mai mare...
"23 de instituţii, din care 19 sunt universităţi", deci locul 18 din 19 universitati. Comentariile nu-si au rostul
Postat 07 Decembrie 2014, 11:50 de vasyion
18/23
De la 19 la 23 mai sunt "universitatile sezoniere" la care isi iau masteratele liderii politici !!!
Postat 07 Decembrie 2014, 11:00 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON