URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2020, 18:02

Universitatea din Oradea în stand-by: Studenții spun că mulți profesori nu sunt pregătiți pentru învățământul online

Universitatea din Oradea în stand-by: Studenții spun că mulți profesori nu sunt pregătiți pentru învățământul online „De când cursurile sunt online, studenții par mai deschiși și răspund mai repede solicitărilor, dar și noi, profesorii trebuie să ne adaptăm mai repede”, spune universitar Dorin Coita care folosește atât platforma Moodle a Universității cât și Google Meet pentru a interacționa cu studenții
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De o lună de zile, studenţii de la Universitatea din Oradea au început cursurile în aceeaşi atmosferă în care au încheiat şi anul universitar precedent, adică tot online. Tinerii spun că deşi profesorii se străduiesc să le explice materia, mulţi nu sunt familiarizaţi cu tehnologia. 

Un student medicinist reclamă că cei de la conducerea UO nu s-au organizat deloc şi nu i-au anunţat pe studenţi din timp că laboratoarele şi cursurile se vor desfăşura online pentru o perioadă. Aşa el a ajuns să îşi cumpere bilet de avion şi să se mute în chirie în Oradea pentru a sta în faţa laptopului...

Medicina, bat-o vina!

Unii dintre cei mai afectaţi de mutarea în online sunt studenţii din ultimii ani de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, care în loc să interacţioneze cu pacienţii în spitale, lucru care nu mai este posibil din cauza pandemiei, încearcă să înveţe din fotografii şi cărţi.

"Spre deosebire de semestrul trecut, profesorii se străduiesc să folosească platforma Moodle a UO, însă este greu pentru noi. Eu acum lucrez la partea teoretică a licenţei, dar când voi ajunge la cea practică voi avea destul de mult de lucru. Am pierdut multe informaţii de când nu am mai fost prin spitale şi asta se va vedea", spune un tânăr orădean, student în anul VI .

Adrian Maghiar, decan Facultatea de Medicină Un alt student medicinist, străin, susţine că cei de la conducerea facultăţii au fost leneşi în vacanţa de vară. "Sunt dezamăgit. Alte universităţi au ştiut să-şi anunţe studenţii, să le organizeze anul, să le spună clar: copii, faceţi online atâta timp. Noi, în schimb, am fost anunţaţi cu trei zile înainte de a începe anul universitar că totul e online timp de 2 săptămâni şi că se poate prelungi. Am încercat să aflu informaţii, dar n-a răspuns nimeni la secretariat. Aşa că mi-am căutat chirie în Oradea şi am luat bilet de avion, iar acum stau şi fac ore din faţa laptopului, ceea ce puteam face şi de acasă. Se pare că au nevoie de multe săptămâni ca să organizeze totul", reclamă tânărul.

Întrebat de BIHOREANUL, decanul facultăţii de Medicină, Adrian Maghiar (foto) spune că deciziile au fost luate târziu pentru că situaţia a fost în continuă schimbare. "Noi ne doream din tot sufletul să le oferim studenţilor cele mai bune metode de învăţare, dar în tot acest timp situaţia nu s-a îmbunătățit, ba chiar e mai grav. Nu putem să-i ducem în spitale. Pentru că s-au descoperit cazuri de infectare cu Covid-19 la noi la facultate am luat decizia să prelugim învăţământul exclusiv online pentru încă trei săptămâni", spune Maghiar.

Dezorganizare în online

Nici la celelalte facultăţi lucrurile nu sunt mai roz. "În acest ultim an de facultate, trebuia să fim mai mult pe teren, să facem măsurători, un profesor trebuia să ne ducă la Barajul Leşu să studiem, dar nu se mai poate face nimic. Nici cu profesorii nu mai apucăm să comunicăm, ne întâlnim doar la ore", spune Denisa Maliţa, studentă la Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură.

La Facultatea de Drept, o altă problemă: dezorganizarea. Pentru că unii profesori sunt mai în vârstă, aceştia nu reuşesc să se acomodeze cu platforma Moodle a Universităţii, dar nici cu orele de curs ţinute pe plaftorme de videoconferinţe. "Noi mergem la facultate numai joia, şi totul se desfăşoară bine, se respectă regulile, însă în primele săptămâni profesorii nu ştiau când avem online şi când fizic, la facultate. Ne-am trezit că mergem într-o zi toţi pe 9, şi toată lumea ne întreba ce e cu noi acolo, când de fapt, asta aveam în orar. Pe lângă asta, unii profesori, mai în vârstă, nici nu știu să folosească platformele de videoconferință", mărturiseşte un student de la Administraţie Publică.

Norocul angajaţilor

Sunt şi tineri care, deşi admit faptul că UO se adaptează mai greu, spun că învăţământul online trebuia implementat demult, acesta venind în ajutorul celor care au şi un loc de muncă.

"Chiar dacă atmosfera nu este la fel ca la facultate, mie îmi este mai uşor. Având şi un loc de muncă pe lângă, este mai simplu să nu mai pierd zeci de minute pe drumul spre facultate şi pot, astfel, să particip la toate cursurile", spune Adina Pop, studentă la Farmacie.

De aceeaşi părere este şi un student de la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. "Mie mi se pare mai lejer să facem cursurile pe laptop. Am mai mult timp pentru mine şi mă pot împărţi între învăţat şi locul de muncă", spune Mihai, de la IETI.

Studenţi "cu sufletul"

Profesorii spun, pe de altă parte, că unii studenţi profită de situaţie pentru a fi prezenţi la cursuri "doar cu sufletul", adică în cazul cursurilor video preferă să nu interacţioneze deloc cu profesorii, lăsându-şi permanent microfonul și camera video oprite.

"Când vezi un asemenea dezinteres, intri într-o stare de jenă, nu mai ai energie să predai, îţi desconsideri calitatea", spune Florin Ardelean, lector universitar la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Probleme sunt, aşadar, de ambele părţi, iar lucrurile se vor schimba doar cu timpul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
On-line si on-site
Multe lucruri spuse aici sunt reale. Dar nimeni nu specifica faptul ca - pentru ore on-site nu s-a primit nici acum dezinfectant pentru suprafete desi se promite din prima zi de curs - curatenia lasa de dorit...nu se face nici cat se facea inainte de pandemie! Despre ce vorbim ? - pentru orele on-line sunt cadre didactice - nu le pot numi profesori - care in semestrul trecut au tinut doar 1 ora on-line !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ia intrebati-ne pe noi, studentii de la toate facultatile. Si nu un student sau doi, faceti investigatie ori ... De obicei scrieti de medicina, dar stiti ce e la celelalte ? Cati profesori isi iau salariile degeaba ? Avem profi care isi vad de treaba, punctuali, pregatiti, adaptati on-line, altii...freaca menta, chiulesc, nu tin nici un sfert din ore, dar isi iau salariul si, culmea, tot ei sunt cei care ne ameninta! Si asta nu are nici o legatura cu varsta, ci cu constiinta lor !
Postat 07 Noiembrie 2020, 09:38 de Oradeamea
Marea problema
"ne întâlnim doar la ore" - adica nu mai putem plati in natura pentru puncte in plus la nota.
Postat 01 Noiembrie 2020, 21:35 de testtest
50% din profesorii univ de la Oradea nu isi tin cursurile deloc
putini profesori de l auniversitate sunt seriosi si isi tin orele saptamanal. ia faceti o verificare sa vedeti ca 50% dintre cadrele didactice nu tin cursurile, iar chestia asta se aplica mai ales la profesorii colaboratori din Cluj! in schimb isi iau banii cu nesimtire, fara pic de jena.
Postat 01 Noiembrie 2020, 20:30 de roger
Profesori nepregatiti.....
Debandada......
Postat 01 Noiembrie 2020, 18:48 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON