URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 25 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt un fan mărturisit al instrumentelor digitale făcute să ne ușureze viața. Nu am mai plătit o factură la ghișeu de câțiva ani, evitând să pierd timp prețios și să văd fețe acre și plictisite dincolo de un geam de sticlă. Cumpăr de pe internet de câte ori am ocazia, comunic fervent prin mesaje și emailuri cu cei pe care nu îi pot întâlni, mă informez de pe diverse site-uri și platforme. Internetul îmi este util, chiar indispensabil, în toate activitățile profesionale, așa că îmi recunosc dependența de el.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
19 Octombrie 2020, 09:28

Unde ieșim săptămâna asta în Oradea. Vezi lista evenimentelor!

Unde ieșim săptămâna asta în Oradea. Vezi lista evenimentelor! Spectacolul "Wonderland" al Trupei Duda Éva va avea loc vineri, în sala mare a Teatrului (sursa foto: Facebook / Infinite Dance Festival)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 19 - 25 OCTOMBRIE

EVENIMENTE

Concert extraordinar susținut de Cvartetul Arcadia, joi, ora 18, Teatrul Arcadia

Pauză prin mișcare în pași de salsa cubana, vârsta 16+, invitat special Dabiel González Ramos, campanie de strângere de fonduri inițiată de Cătunul verde dedicată recondiționării de componente IT pentru școli din zone defavorizate, elevi din familii nevoiașe, ONG-uri, sâmbătă, ora 16, Parcul Nicolae Bălcescu

Recital extraordinar susținut de Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, duminică, ora 18, Teatrul Arcadia


COMUNITECA - Fundația Comunitară Oradea, Crișul Shopping Center, etaj 1

Atelier de film documentar One World Romania, pentru adolescenți între 14 și 19 ani, miercuri-duminică, orele 10-19

Atelier de modelism, vârsta 14+, joi, ora 19.30

Atelier de fotografie susținut de Paul Borza, vârste 7-13 ani, joi, ora 18


TEATRUL SZIGLIGETI - INFINITE DANCE FESTIVAL

Spărgătorul de nuci, regia Györfi Csaba, Topolánszky Tamás, Coproducţie GG Tánc Eger şi Ansamblul Nagyvárad, marţi, ora 19, Sala Mare

Sorry Not Sorry, r. Ádám Anna, Programul "Imre Zoltán", miercuri, ora 17, Studioul Szigligeti

Mult aer pentru nimic, r. Delia Gavliţchi, miercuri, ora 18, Sala Arcadia

Bolero, r. Rovó Virág, Halász Gábor, Topolánszky Tamás, GG Tánc Eger, miercuri, ora 19, Sala Mare

Noire, r. Kovács Gerzson Péter, Programul "Imre Zoltán", miercuri, ora 18:30, Studioul Szigligeti

Mica orbie, r. Pataky Klári, Trupa Pataky Klári, joi, 22 octombrie, ora 17, Teatrul Arcadia

Nihil sine deo, r. Daniel Alexandru Dragomir, Asociaţia Culturală "Létra", joi, ora 19, Sala Mare

Awakening, r.: Marofka Mátyás, Contemporary Creative Dreamers, joi, ora 19, Sala Mare

AfterEverAfter, r. Horváth Nóra, Oberfrank Réka, Programul "Imre Zoltán", vineri, ora 17, Studioul Szigligeti

Wonderland, r. Duda Éva, Trupa Duda Éva, vineri, ora 19, Sala Mare

Twins, r.: Frenák Pál, Compagnie Pál Frenák, vineri, ora 19, Sala Mare

Bad mamma, r. Valentina de Piante Niculae, Indie Box, vineri, ora 21, Studioul Szigligeti

Gala academiei, Universitatea Maghiară de Arta Dansului, vineri, ora 17, Studioul Szigligeti

Dansuri solo, r. Györfi Csaba, Joó Renáta, Ansamblul Nagyvárad, duminică, ora 17, Studioul Szigligeti

Al zecelea mire, r. Juhász Zsolt, Trupa "Duna Táncműhely", duminică, ora 18

Folkamenco, Pirók Zsófia şi trupa FlamencozoneArt, duminică, ora 18

Kelly, r. Raubinek Lili, Programul "Imre Zoltán", duminică, ora 21, Studioul Szigligeti


FILARMONICA DE STAT

Concert simfonic cu lucrări de C.M. Weber: Concert pentru fagot și orchestră în Fa major, op. 75, H. Villa-Lobos: Concert pentru fagot și orchestră, F. Mendelssohn-Bartholdy: Simfonia a V-a „Reforma”, op. 107, dirijor Vass Andras (Ungaria), solist Boganyi Bence – fagot (Ungaria), joi, ora 19, Sala Enescu-Bartok


EXPOZIŢII

SINAGOGA NEOLOGĂ SION

- expoziția „Armonii cromatice 11”, expun artiști plastici din mai multe orașe din țară, vernisaj joi, ora 17 (până în 21 noiembrie)

CASA DARVAS LA ROCHE – MUZEU ART NOUVEAU

- expoziții dedicate interioarelor de case din „La Belle Époque”: hol, sufragerie, dormitor, saloane, camera servitoarei, a copilului cu proiecții de tip video mapping, panou interactiv, expoziţia Muzeului Parfumului din Bucureşti cu esențe create în anii 1920-1930, decoraţii şi obiecte Art Nouveau, mini-seră, grădină, marți-duminică, orele 10-18

GALERIA EURO FOTO ART

Salonul Internațional al artiștilor fotografi seniori - peisaj, socio-fotografie, portret, eseu, abstracte, nuduri, naturi statice, etnografie și folclor, street foto (până sâmbătă)

MUZEUL ORAŞULUI ORADEA – COMPLEX CULTURAL

- expoziția „Kabuki. Stampe japoneze. Ukiyo – E – Japonese theatre prints”, 110 stampe japoneze realizate în sec. XVII-XIX, imagini ale actorilor și scene de teatru kabuki semnate de peste 27 de artiști (Colecția privată avocat George Șerban), vernisaj vineri, ora 14 (până în 30 martie 2021)

- expoziția „Bucătăria medievală – Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei”, evoluția veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, între perioada medievală și cea modernă

- Iele world, expoziție de artă textilă

- „Olfactiv - Mirodenii, răşini, parfumuri şi miresme. Din Antichitate până în Epoca Modernă”

- „Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci - apă, vânt și foc", expoziție interactivă în cadrul conceptului MoO Kids - Muzeul Copiilor

- „O prietenie regală: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944”, obiecte, documente și fotografii

- „Matia Corvin – Viaţa la Curtea Regală”, expoziţie interactivă, figurine tridimensionale, efecte vizuale şi sonore, jocuri şi jucării medievale, scene tematice

- Arta de a dărui. Picasso, Matisse, Dali și Klimt

- „50 de ani de grafică românească – 1970-2020”, expoziţie de artă contemporană românească

- expoziţia „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea”

- expoziţii permanente: „Discoteca anilor ’70-’80”; expoziţia închinată Primului Război Mondial şi lui Traian Moşoiu; „Evoluţia oraşului Oradea în regimul comunist (1945-1989)”, Istoria fotografiei orădene; Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar; expoziţiile cultelor religioase; Sala cu Grifoni; Lapidarium; „Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară”; „Renaștere prin restaurare”

- Muzeul Pâinii

- Memorialul „Rezistență și Represiune în Bihor”, dedicat în exclusivitate memoriei foştilor deţinuţi politic care au îndurat ororile Gulagului comunist (subsolul corpului K)

- Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein: istoria comunității evreiești din Oradea, documente, fotografii, pietre de litografie ale familiei Sonnenfeld, obiecte şi cărţi de cult, ororile Holocaustului, informaţii referitoare la Tereza Mozes, ediţii ale jurnalului scris de Eva Heyman „Vreau să trăiesc”

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR ORADEA - COMPLEX MUZEAL

- expoziția permanentă de Științele Naturii

- expoziția permanentă de Arheologie și Istorie

- Lapidariul

- Vivariul

- expoziţia Naţională de Artă Naivă din România

- expoziția Arhimede și invențiile sale, 35 de reproduceri ale mașinăriilor inventate de Arhimede

- expoziţia Artişti plastici orădeni din perioada interbelică

- expoziţia Donaţia Iosif Fekete

- expoziția Bihorul „... la spargerea lumii” (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919), Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”

- expoziția Muzeului Memorial „Ady Endre”


CINEMA PALACE

The Broken Hearts Gallery avanpremieră, miercuri, joi 20.40

Trolls World Tour premieră, luni, marți, joi 16.30, 17.30, 18.35; miercuri 14.30, 16.30, 17.30, 18.35

Ava premieră, miercuri 19.20; luni, marți, joi 19.05 (maghiară); luni-joi 16.10, 18.15, 20.20, 22.25

Honest Thief luni, marți 15.50, 17.55, 20.05, 22.15; miercuri 15.45, 17.55, 20.05, 22.15; joi 15.50, 17.55, 20.05, 22.15

Mulan luni, marți, joi 17.20, 19.45, 22.05; miercuri 15.05, 19.35, 22 (3D Dolby Atmos)

The War with Grandpa luni, marți, joi 17.10, 19.20, 21.35; miercuri 14.45, 16.50, 19, 21.10

Tenet luni, marți 20.40; miercuri 19.50, 21.30; joi 21.10

After We Collided miercuri 14.45, 17; luni, marți 16.50, 21.20; joi 16.50

TroliiTrolls World Tour

Poppy și Branch vor descoperi că există șase triburi diferite de troli răspândite în șase ținuturi diferite, care sunt fanii a șase stiluri diferite de muzică: funk, country, tehno, clasică și rock. Membră a elitei hard-rock, regina Barb, vrea să distrugă toate celelalte genuri de muzică, pentru ca rockul să fie rege. Poppy și Branch, alături de prietenii lor, pornesc într-o călătorie prin celelalte ținuturi, pentru a uni toți trolii în armonie împotriva lui Barb.

Regia: Walt Dohrn, David Smith

Cu: Sam Rockwell, Anna Kendrick, Jamie Dornan, James Corden, Justin Timberlake

Broken HeartsThe Broken Hearts Gallery

Lucy știe bine ce înseamnă suferință din amor. A adunat în timp suveniruri, care o țin captivă emoțional în fosta relație cu Max, chipeșul curator al unei galerii de artă. Vulnerabilă, neîncrezătoare, se închide în cameră cu zilele. Printr-un straniu concurs de împrejurări, îl cunoaște pe Nick și decide să renunțe la obiectele care-i amintesc de relațiile ei amoroase ratate, ba chiar decide să le expună în prima galerie de artă dedicată celor dezamăgiți în dragoste, ca ea - “Galeria inimilor frânte”.

Regia: Natalie Krinsky

Cu: Geraldine Viswanathan, Dacre Montgomery

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.098 RON
  • 1 EUR = 4.8703 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON