URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iunie 2018, 09:33

Unde ieşim săptămâna asta

Unde ieşim săptămâna asta La finalul săptămânii, orădenii sunt invitați la o nouă ediție a Festivalului Național de Folk, ținut în Cetate (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 25 iunie – 1 iulie

EVENIMENTE

FESTIVALUL NAŢIONAL DE FOLK PRO LIRICA

EDIŢIE SPECIALĂ: STRĂBUNII, DEDICATĂ CENTENARULUI, CETATEA ORADEA, prezentator actorul Mircea Bodolan

Sâmbătă – Concerte: Bercea Alexa, Dascălu Alexia şi Zaha Cosmina; Iuliu Ciura; Trupa Fior; Raul Bochiş şi prietenii; Florin Săsărman; Maria Gheorghiu; lansări de carte, ora 17.30: Florin Săsărman "Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenţei de Bizanţ", Mihaela Dindelegan "Minuni din flori de spini"

Duminică - Adina Hodişan, Alexandrina şi Florian Chelu, Liliana Ioniţă Budău, Călin Pop şi Raul Silaghi, Cătălin Condurache, Emeric Imre.


Atelier de teatru, în fiecare luni, ora 18.30, Experiment. Teatru. Clandestin, Cetatea Oradea

Club de lectură pentru adolescenţi, în fiecare luni, ora 16, Cafeneaua literară R&R

Ora de lucru manual pentru copii, tehnici de croit, cusut, brodat, croşetat, tricotat, în organizarea Casei Meşteşugăreşti Oradea, în fiecare marţi, joi, vineri, ora 17, Strada Breslelor, Cetatea Oradea

Originile Omului – prelegere filosofică, miercuri, ora 19.30, Noua Acropolă

Caravana Bergenbier, distracţie, jocuri, concursuri cu premii, concert Bere Gratis, miercuri, joi, Parcul 1 Decembrie

Universitatea de artă fotografică de vară MAFOSZ – deplasări, excursii de creaţie şi fotografiere a abiectivelor turistice din Bihor; prezentare de digiporame despre Oradea şi Bihor, peşterile din România; miercuri: prezentare de aparate Canon, lansarea albumului de artă fotografică "Transilvania – grădina de zână a Carpaţilor" al artistului Dezso Laszlo (Gheorgheni), prezentarea filmului documentar de natură "Ursul" (Cetatea Oradea); duminică, ora 18, vernisajul expoziţiei foto realizată de participanţii la proiect (Galeria Euro Foto Art)

CosÎnZâne, atelier de broderie, în fiecare joi, ora 11, Experiment. Teatru. Clandestin, Cetatea Oradea

Direcţia 5 live, joi, ora 19.30, Restaurant Coquette

Art Nouveau City Tour, pentru minimum 2 participanţi, în limba română, dar cu posibilitate de ghidaj şi în alte limbi, la cerere, programări la tel: 0744-551.797 sau Crinului 5, joi, ora 17, Parcul 1 Decembrie, Statuia Soldatului Necunoscut

Ora de istorie la muzeu - ghidaje tematice gratuite, în fiecare vineri, ora 15, Cetatea Oradea

Dinsubsol outdoor 24 h cu incolor, Somesan, Bread&Butter, Motiv, Robinski, Crisstia, Strigoi, Albui, Chirila, Meda, proiecţii Videodrome Arts, vineri, ora 17, Edison (Biharia)

Concurs naţional de interpretare vocală Kharisma, vineri şi sâmbătă, ora 16, Filarmonica de Stat

Apple Room: Drum&Bass vol. 10, line up: Kashlinski, Uncouth, Sequential, Noxious, sâmbătă, ora 18, Moszkva Garden

Jazz Summer Day cu Antal Gabor Trio, sâmbătă, ora 20, Moszkva Cafe

Mini-muzeu dedicat tenisului de masă, echipamente, mingi, trofee, palete din 1930, dar şi din noua generaţie, în organizarea Clubului Sportiv "Tibclau", ERA Shopping Park

Omagiu eroilor şi martirilor Horea, Cloşca şi Crişan şi comemorarea a 194 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, ceremonial religios şi militar, salutul drapelului, intonarea imnului, te deum, alocuţiuni, moment artistic, depuneri de coroane, defilarea detaşamentului de onoare, duminică, de la ora 12.30, bustul lui Avram Iancu, Parcul Traian

Out by Intense în Cetate la Basti Or - party cu Dirty Nano, John Trend, Chrom & Vladimir, duminică, ora 17, Basti Or Bistro


EXPOZIŢII

GALERIA EURO FOTO ART

expoziţia de artă fotografică a artistei Jill Sneesby (Africa de Sud), 105 fotografii cu animale sălbatice şi fauna Africii de Sud (până duminică)

TURNUL PRIMĂRIEI

expoziţia internaţională de artă fotografică a artiştilor fotografi din România (până joi)

MUZEUL ORAŞULUI ORADEA – COMPLEX CULTURAL

expoziţia de xilogravură a Coloniei internaţionale de artişti din Nyiregyhaza

expoziţia de artă "Post-Politika", în organizarea Uniunii Artiştilor Plastici (până sâmbătă)

expoziţia artistului fotograf Sorin Tabacu "Memoria timpului", reportaj artistic, natură, portrete, animale, street foto, eseuri (până joi)

expoziţia "Spiritul luminii" a artistului fotograf Paul Bock (California) (până duminică)

expoziţia "Marea conflagraţie care a schimbat Europa", obiecte militare din Primul Război Mondial, echipament militar (tuburi de proiectile, căşti militare, baionete, bidoane de apă, lopeţi), fotografii, documente, medalii (până în 30 iulie)

expoziţia "Colecţionari orădeni. Obiecte din colecţia privată a artistului Gheorghe Costea", ceasuri, obiecte bisericeşti, litografii (până în 29 iulie)

expoziţiile "Atestat 2018" şi "Peisaj orădean", ale Liceului de Arte

expoziţia "Irini Ianos 200"

Proiecţie "Drumul bihorenilor la Cetatea Unirii"

"Dacii de la munte. Dacii de la câmpie", expoziţie cu piese provenite din săpături arheologice efectuate în aşezări dacice definitorii secolelor I î.Hr. – I d.Hr (sfârşitul lunii septembrie)

expoziţia de cărţi poştale "Defileul Crişului Repede. Cărţi poştale din sec. XIX-XX", din colecţia privată a lui Mihai Gabrian (până la sfârşitul lunii iulie)

"Renaştere prin restaurare", expoziţie cu piese aerheologiec restaurate în Laboratorul Muzeului Oraşului Oradea (septembrie)

"Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară", expoziţia fotografică cu etapele reabilitării Palatului Princiar şi a clădirilor adiacente (septembrie)

expoziţii permanente: Istoria fotografiei orădene, "Magazinul Mixt", "Copilăria în Epoca de Aur", "Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar", Muzeul Pâinii

expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie, a Bisericii Reformate Oradea, a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Memorialul "Rezistenţă şi represiune în Bihor"; expoziţia Monumente în mişcare - "Depersonalisation", a artistului Cătălin Bădărău

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR

expoziţie de artă naivă (de vineri)

expoziţia de pictură Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963-2017 (până în 28 august)

Vivariul

expoziţia de artă decorativă contemporană din colecţia MŢC (sticlă, ceramică, porţelan, tapiserie)

expoziţia "Carte tipărită în Editura MŢC între 1971-2018"

expoziţia "Artişti plastici orădeni din perioada interbelică"

expoziţia "Pictori şi sculptori orădeni din colecţiile MŢC (1950-1980)"

expoziţia "Donaţia Iosif Fekete (1903-1979)"

MUZEUL AUREL LAZĂR

expoziţia "Arta 1900 şi Oradea. Seccession-ul"

expoziţia "Primăvara întregirii"


CLUBURI

LORD’S PUB: joi Deep Thursday cu DJ Camel, ora 22; vineri şi sâmbătă Distracţie la Lord’s, ora 22

THE PIPE: sâmbătă Party, ora 22

BLACK EAGLE: vineri şi sâmbătă Party, ora 22.30

LOKAL PUB: marţi Smart Tuesday, ora 21; vineri, sâmbătă Party, ora 20

JUICE PUB: vineri şi sâmbătă Party, ora 22.30

EDISON PUB: vineri Retro Night, ora 22; sâmbătă Party, ora 20

SHADOWS CLUB: vineri şi sâmbătă Party, ora 21

GREEN PUB: joi Students’ Party, ora 21; vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CLUB LIFE: joi-duminică Petreceri cu muzică live, Seri de dans, ora 22

BLONDY’S ART CAFE: vineri Seară de dans, ora 21.30; sâmbătă Karaoke Night, ora 22

STEAM BAR: vineri I Love You Party, ora 1; sâmbătă Monster Party, ora 1

GEKKO PUB: marţi Student Party, ora 21

INTENSE: vineri şi sâmbătă Party, ora 23


CINEMA

Luna lui Jupiter

Un tânăr emigrant este împușcat în timp ce trecea ilegal frontiera. Sub șocul rănii provocate, Aryan descoperă că are acum puterea de a levita. Aruncat într-o tabără de refugiați, el scapă cu ajutorul doctorului Stern, motivat de intenţia de a-i exploata secretul extraordinar. Cei doi bărbați evadează în căutare de bani și de siguranţă, fiind urmăriţi de un comisar. Fascinat de darul incredibil al lui Aryan, Stern decide să mizeze totul pe o lume în care miracolele se cumpără.

Regia: Kornel Mundruczo

Distribuţia: Merab Ninidze, Zsombor Jeger, Gyorgy Cserhalmi, Monika Balsai

Sicario 2: Soldado

În războiul drogurilor nu există reguli, iar în momentul în care cartelurile mexicane au început să infiltreze teroriști în SUA, agentul Matt Graver apelează la enigmaticul Alejandro a cărui familie a fost asasinată după o reglare de conturi, să limiteze daunele de război după metode personale. Alejandro o răpește pe fiica șefului unui cartel de droguri pentru a inflama conflictul, însă soarta ei depinde de confruntarea directă dintre cei doi care îşi chestionează toate acţiunile din trecut.

Regia: Stefano Sollima

Distribuţia: Josh Brolin, Benicio Del Toro, Mathew Modine

PROGRAM 25-28 iunie

Sicario 2: Soldado avanpremieră, miercuri, joi 19.35, 21.55

Ocean’s 8: Jaf cu clasă premieră, luni-joi 12, 14.10, 16.15, 18.20, 20.25, 22.30

Cu drag, Simon premieră, luni-joi 11.30, 18.30, 20.40; luni-joi 14.30

Prinţul fermecător luni-joi 10.25, 12.30, 14.10, 15.50, 17.55

Moştenire diabolică luni-joi 13.40; 22.45; luni, marţi 18.50; miercuri, joi 21.10

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar luni, marţi 12.15, 17, 19.55, 22.15; miercuri, joi 12.45, 17, 18.50, 21.35

Luna lui Jupiter luni-joi 16.05; luni, marţi 21.15

Jurassic World: Un regat în ruină 3D, luni, marţi 10.50, 13.10, 15.30, 17.30, 19.35, 22; miercuri, joi 10.50, 13.10, 15.30, 17.30, 19.55, 22.15

Taxi 5 luni-joi 10.30, 15

Operaţiunea Ham-Ham luni-joi 11

Deadpool 2 luni, marţi 19.20, 21.35; miercuri, joi 19.20; luni-joi 16.35

Amnezie cu surprize luni-joi 12.25

Raţă, raţă şi gâscan dublat, 3D, luni-joi 10.45

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON