URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Unde "evadăm" vara asta? Sătui de pandemie, bihorenii asaltează Egiptul şi abia aşteaptă sejururile în Turcia şi Grecia (FOTO)

Unde 'evadăm' vara asta? Sătui de pandemie, bihorenii asaltează Egiptul şi abia aşteaptă sejururile în Turcia şi Grecia (FOTO) VEDETELE SEZONULUI. Agenţiile locale de turism din Oradea au vândut multe pachete spre Egipt, mai precis Hurghada, destinaţia de top a acestei perioade, dar se pregătesc să trimită turiştii şi în Antalya, cu curse charter chiar din Oradea, iar mai apoi spre Grecia, deocamdată cu zboruri doar din Cluj
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la începutul primăverii, mai mulţi bihoreni au ales să evadeze în zone exotice, însorite şi pline cu frumuseţi. Agenţiile de turism din Oradea au vândut mai multe pachete de două persoane în valoare de 2.500 - 3.000 euro în destinaţii ca Zanzibar, Maldive şi Republica Dominicană.

În această perioadă, destinaţia vedetă este, fără îndoială, Egiptul, spre care continuă să plece curse charter de la Oradea. Turiştii sunt ademeniţi însă şi cu vacanţe în Turcia şi Grecia, ceva mai complicat de pus în practică...

La Marea Roşie

În această perioadă, ţara preferată de bihoreni şi alţi români pentru vacanţe este Egiptul. Pe lângă vremea perfectă pentru tolănit la plajă, destinaţia are şi alte avantaje, spun specialiştii în turism. Pe de o parte, ţara nu se află pe lista "galbenă" a României, deci cei care se întorc de acolo nu sunt nevoiţi să stea 14 zile în carantină, chiar dacă nu s-au vaccinat anti-Covid. 

Pe lângă frumuseţile zonei, Egiptul i-a convins pe mulţi bihoreni şi fiindcă a scăzut preţurile pachetelor de vacanţă, iar tour operatorii români organizează curse de tip charter de la Oradea şi de la Cluj. "Este destinaţia de top în această perioadă, iar charterele din perioada Paştelui au fost pline. Preţurile sunt mai mici faţă de alţi ani. Găsim pachete de 800-900 euro pentru doi adulţi, de tip all inclusive, la resorturi de 5 stele", spune Ioana Sălăjan, directorul agenţiei Terra Vista din Oradea. 

Spre piramide 

Pentru a putea să se bucure de o vacanţă acolo, turiştii trebuie să prezinte un rezultat negativ la testul Covid. "Noi am plecat de la Cluj, dar am prieteni care au plecat de la Oradea. Preţurile sunt foarte bune, chiar şi la ultra all inclusive. Ne-am întâlnit cu mulţi români aici", spune o orădeancă aflată în Hurghada. 

Cei care vor să se relaxeze în destinaţia de la Marea Roşie o pot face şi de acum înainte. Concret, în perioada 7 mai - 4 iunie, Christian Tour operează curse charter o dată pe săptămână pe ruta Oradea - Hurghada, urmând ca acestea să fie continuate în perioada 13 iunie - 27 octombrie. "Hurghada este o destinaţie frumoasă şi se poate ieşi şi în excursii la piramidele egiptene, aflate la circa 500 km distanţă. Egiptul este, de altfel, deschis turiştilor, din resort ei pot pleca în vizite la Cairo, unde pot vedea Muzeul Egiptean, sau în croaziere pe Marea Roşie", spune Marius Berca (foto), director operaţional al Christian Tour. 

Şi un alt operator, Amara Tour, a programat zboruri de Hurghada de la Oradea în perioada 12 iunie - 18 septembrie. 

Zboruri la turci 

O altă destinaţie luată în vizor este Turcia, plină cu resorturi extravagante. De la Oradea spre Antalya mai mulţi operatori au programat curse charter pe toată perioada verii: Kusadasi (1 iunie - 28 septembrie), Amara Tour (8 iunie - 21 septembrie), Fibula (10 iunie - 23 septembrie) şi Christian Tour (13 iunie - 19 septembrie). 

Deocamdată, turiştii sunt rezervaţi. "Preţurile sunt mai mari ca-n anii trecuţi, Turcia a intrat în lockdown în luna mai, iar turiştii nevaccinaţi stau în carantină la întoarcere în România", explică Ioana Sălăjan, de la Terra Vista.

Totuşi, pe măsură ce se vor relaxa anumite restricţii, pachetele s-ar putea vinde mai intens. "Cred că Turcia se va vinde last minute, ceea ce ar însemna şi o scădere de preţuri. De altfel, în condiţii de pandemie e cam greu să lucrezi pe stil early booking (n.r. – cu rezervare timpurie)", spune Natalia Birău (foto), de la agenţia Simbotour. 

Timid, spre Grecia 

Bihorenii sunt ademeniţi şi cu pachete de vacanţă spre insulele greceşti, după ce Grecia şi-a anunţat deschiderea sezonului turistic pentru această lună. De la Cluj sunt programate deja, tot din iunie, chartere spre mai multe destinaţii, cum ar fi Creta, Rhodos şi Zakynthos. Operatorii nu exclud însă introducerea unora şi de la Oradea în acest sezon estival. Cum deocamdată se află pe lista "galbenă" a României, Grecia ar putea deveni o destinaţie preferată pentru cei care s-au vaccinat anti-Covid şi care nu trebuie să rămână în carantină la întoarcere. 

"Pe lângă Grecia, oamenii se pregătesc să meargă şi în Bulgaria, care are un raport bun calitate/preţ în ceea ce priveşte ofertele", spune Zsuzsanna Szabo de la Panorama Tours. Alţi bihoreni se vor îndrepta spre Croaţia, unde cei pe care nu-i deranjează lipsa plajelor cu nisip descoperă frumuseţi naturale rare şi o apă limpede. 

Mulţi se arată, deci, dornici să călătorească, iar în acest an o vor face parcă mai cu sete. "Cred că urmează ani buni pentru turism. Pandemia ne-a învăţat că excursiile, experienţele şi amintirile sunt cele care ne rămân...", crede Natalia Birău. Şi atunci musai să fie frumoase... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Turismul in Grecia si Turcia
Aceste tari Grecia si Turcia care se afla la momentul de fata zona galbene si rosie este dedicat doar celor vaccinati!!!
Postat 17 Mai 2021, 09:03 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON