URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2020, 20:36

Un tânăr din Oradea, infectat cu Sars-Cov-2, descrie în detaliu simptomele pe care le-a avut: „Au fost cele mai ciudate dureri pe care le-am simțit vreodată”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contrar opiniei multora că tinerii nu se infectează cu virusul Sars-Cov-2 sau că, deși se îmbolnăvesc, nu prezintă simptome, Alex Trandafir, un orădean în vârstă de 18 ani care locuieşte în Marea Britanie, este dovada că virusul nu ocoleşte pe nimeni.

Student la Universitatea din Loughborough, unde învaţă Geografie şi Management, Alex s-a îmbolnăvit cu Covid-19 şi a mărturisit pe Facebook că a avut dureri serioase de cap şi musculare, dar şi alte stări care l-au îngrijorat. Acum este vindecat şi, pentru a veni în ajutorul altor tineri, nu doar că şi-a mărturisit experienţa, ci a prezentat şi detalii ale stărilor prin care a trecut.

A început cu dureri musculare

Primul simptom, pe care iniţial nici nu l-a asociat cu Covid-19, a fost o durere musculară în zona spatelui, pe are Alex a pus-o pe seama antrenamentului de la sala de sport. Abia în ziua următoare, când a avut dureri de cap, febră, frisoane, ameţeli şi probleme digestive şi-a dat seama că ar putea fi infectat cu Sars-Cov-2.

Tânărul recunoaşte că s-a speriat. “Cu febra au venit niște frisoane groaznice, la modul în care pe la ora 22 am vrut să merg la baie și nu mă puteam ridica din pat. Cu frisoanele au venit amețeli, stări de rău ș.a.m.d. Eram foarte panicat. Era prima dată când mă îmbolnăveam departe de casă, eram singur și avem în spate un istoric foarte predispus pentru complicații în contextul Covid-19 - sunt astmatic și orice răceală se poate transforma ușor în pneumonii interstițiale. Am reușit cumva să adorm, cu greu. Am transpirat enorm noaptea aia. Am luat doar un paracetamol înainte să adorm, nimic mai mult, pentru că știam că nu e indicată administrarea de antitermice atât timp cât temperatura nu depășește 39 de grade Celsius”, a relatat el, pe reţeaua de socializare.

Testat și izolat

În aceeaşi seară, s-a programat la un test Covid-19. „Oricine poate să-şi facă testul gratuit, dacă are simptome. În fiecare oraş sunt ca nişte campusuri de testări, în parcări, în parcuri. Aveam de ales între trei variante: îmi comandam un test acasă, pe care să-l fac singur, mergeam singur la cel mai apropiat campus sau veneau ei la mine acasă, dacă starea mea era gravă”, a povestit Alex pentru BIHOREANUL. A optat pentru testarea într-un campus, ţinând cont că are un asemenea punct la mică distanţă de căminul studenţesc în care locuieşte.

A primit rezultatul abia peste 75 de ore, fiind avertizat că numărul mare de solicitări de testare duce şi la întârzieri în comunicare. În acest răstimp, însă, Alex a stat izolat la cămin, bănuind că este infectat. De asemenea, a rămas izolat timp de zece zile, după testare.

Tânărul a avut în continuare şi dureri musculare. “Au fost cele mai ciudate dureri pe care l-am simțit vreodată. Nu erau foarte dureroase, dar erau foarte deranjante. Cele mai dese erau în zona omoplaților și în zona lombară, dar cele mai supărătoare le-am avut la piciorul drept. Începea ca o amorțeală în tot piciorul, care devenea o durere generală imposibil de localizat. Simțeam efectiv cum parcă se blocau vasele sanguine și nu mai circula sângele bine prin picior”, a povestit Alex.

Aspirină și paracetamol

În ciuda acestor simptome, studentul nu a luat prea multe medicamente, ci doar aspirină şi paracetamol. "Când am fost la testare, mi-au zis să iau antiinflamatoare simple, adică paracetamol, aspirină, ibuprofen, dacă am febră sau dureri mai serioase", spune el. Fiind încadrat ca un caz uşor, specialiştii din Marea Britanie nu i-au recomandat alt tratament. În schimb, i-au spus că dacă starea sa se agravează, să sune la numărul unic de urgenţă. 

Vindecat acum, tânărul spune că a scăpat foarte uşor. Pentru a-i ajuta pe cei care se îmbolnăvesc, Alex a publicat pe Facebook şi un grafic detaliat al simptomelor pe care le-a avut el. „Acordați enorm de multă atenție corpului vostru și de la primul simptom de răceală, anunțați medicul, izolați-vă și testați-vă. E tot ce puteți face mai bine”, este sfatul lui.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
nimeni nu mai crede nimic
...îmi amintesc de ziua revoltei împotriva dictaturii comuniste 21 dec 1989,când manifestanții se încurajau unii pe alții cum că soldații folosesc muniție de manevră....
Postat 28 Octombrie 2020, 13:55 de crisan
@ChrisM
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/pacienti-morti-la-suceava-pentru-ca-au-refuzat-sa-primeasca-oxigen-spuneau-ca-nu-cred-in-covid-19-desi-erau-in-stare-grava.html
Postat 28 Octombrie 2020, 13:12 de unul
Fără panica!
"Au fost odată ca niciodată, acum 2-10-20-30-50 de ani, niște oameni normali, care aveau răceli și aprinderi de plămâni, care aveau temperatură, le curgea nasul, nu aveau miros sau gust, îi dureau toate oasele și tot corpul, care vreo 2-3 zile abia respirau din cauza răcelii, abia se ridicau din pat... mergeau la medic fără măști, fără protecție, fără teamă de a nu da altcuiva răceala....medicii spuneau ca au o gripă urâtă sau aprindere de plămâni, ne dădeau tratament și în câteva zile eram, ca noi fresh ????. Acelea erau vremuri în care eram normali la cap. Nimeni nu era panicat. Acum doar dacă strănuți, zici că ai lepră, așa se uită la tine lumea..."
Postat 28 Octombrie 2020, 11:29 de ChrisM
cine il va crede?
Adriana, sincer... cine il va crede? Lumea o sa spuna ca a fost platit de Oculta Mondiala... inclusiv sa mearga la studii in strainatate...
Postat 28 Octombrie 2020, 07:55 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON