URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.
26 Octombrie 2020, 10:50

Un serviciu european la prețuri românești: AVE BIHOR semnează contractele de colectare a deșeurilor în 63 de localități (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii pot face istorie, prin cea mai ambiţioasă campanie de colectare a deşeurilor. AVE BIHOR a început semnarea contractelor cu gospodării din Salonta, Beiuş-Ştei, Marghita, Valea lui Mihai-Săcueni şi comunele din aceste zone.

Taxele per gospodărie de trei persoane nu vor depăşi 18 lei/lună în mediul rural, respectiv 39 lei/lună în oraşe, pentru un serviciu premium, de colectare separată a deşeurilor în 4 sau 5 fracţii. Acest lucru înseamnă că, cel puţin la nivel de colectare a deşeurilor, Bihorul a intrat definitiv în Europa. 
 
A început contractarea!

Dacă nu aţi făcut-o deja, e momentul să semnaţi contractul pentru ridicarea deşeurilor în mai multe fracţii. Angajaţii AVE BIHOR merg deja prin cele 63 de localităţi pentru a preda pubelele în care veţi colecta separat deşeurile produse în gospodărie. Puteţi merge şi dvs. pentru a le prelua, din centrele speciale de distribuţie din localitatea în care aveţi domiciliul. 
 
"Este o provocare şi din partea noastră, ca operator de salubrizare, pentru că trebuie să ne organizăm mult mai bine. Trebuie să avem oameni mai profesionişti şi să ajutăm primăriile să-şi atingă ţintele prevăzute de lege", afirmă Zoltán Kovács, director AVE BIHOR.

Ţinta companiei este să facă acest serviciu funcţional la un nivel optim până în vara anului viitor. Iar pentru a atinge acest obiectiv, AVE BIHOR va presta un serviciu european, la preţuri româneşti. 
 
"Să plăteşti azi 13 lei într-un oraş pentru colectare separată în cinci fracţii, la un nivel vest-european, în care ai maşini EURO 6, pubele cipate, angajaţi cu îmbrăcăminte şi comportament adecvat, cu mecanism de citire a CIP-urilor pe pubelă, un sistem cuantificat de plată a serviciului, consider că este un nivel extraordinar de ridicat pentru România", spune Zoltán Pásztai, director ECO BIHOR.

Populaţia de la ţară, pregătită pentru 5 fracţii 
 
În judeţ sunt 80.000 de gospodării la care vor ajunge maşinile AVE BIHOR, pentru a prelua separat deşeurile în cele 4 sau 5 fracţii. Acestea sunt inscripţionate corespunzător, cu tipul de deşeu ridicat, iar clienţii nu trebuie să facă altceva decât să respecte calendarul de ridicare primit la semnarea contractului. 
 
"Dacă sunt din plastic le punem într-un sac galben, dacă sunt din carton într-unul albastru, iar pentru borcane şi sticle este o pubelă verde. Iar cel menajer aici, în pubela neagră. Nu e greu deloc, m-am obişnuit foarte uşor", spune un localnic din Sărsig.
 
"E foarte necesar pentru populaţie să selectăm deşeurile menajere. În general, numai la oraşe se proceda aşa, dar şi la ţară e bine să nu aruncăm totul în grădină, să dăm foc în grădină. Sticla la sticlă, hârtia la hârtie, hainele la haine", e de părere un alt localnic, din Chişlaz.  


 
Cum funcţionează sistemul 
 
Pentru ca acest sistem să funcţioneze, deşeurile generate de gospodării trebuie să fie pre-sortate în 5 fracţii:

1. Hârtie/carton - recipient sau sac albastru
2. Plastic/metal - recipient sau sac galben
3. Sticlă - recipient sau pubelă verde
4. Biodeşeu - recipient sau pubelă maro/compostare individuală
5. Rezidual - recipient sau pubelă neagră

 
Deşeurile reciclabile trebuie să ajungă la staţiile de sortare, unde sunt împărţite în materiale valorificabile pentru a putea fi reciclate. Este vital, însă, ca populaţia să facă efortul de a separa corect deşeurile. 

"Este important de ştiut că din cele trei fracţii care intră în staţia de sortare, vor ieşi 20-25 de fracţii vandabile. PET-urile vor fi sortate în 4-5 culori, hârtia-cartonul se desparte şi se vinde separat, sticla va fi sortată ca să nu aibă alte materiale înăuntru, iar alte diferite plastice, precum şi fierul de aluminiu, trebuie şi ele separate", declară Zoltán Kovács, director AVE BIHOR. 
 
În ceea ce priveşte bio-deşeurile (foto), acestea vor fi compostate individual în zona rurală, în timp ce la oraş ele vor fi preluate şi compostate industrial. Astfel, deşeurile bio se transformă în compost, un material ecologic valoros pentru îmbunătăţirea calităţii solului. Deşeurile reziduale sunt tratate şi ajung la depozitul ecologic din Oradea.
 
"Nu se pune problema dacă trebuie sau nu făcut, ci trebuie văzut care sunt forţele care trebuie să colaboreze pentru ca acest sistem să funcţioneze. Eu personal m-am săturat să aud pseudo-specialişti şi politruci care de 30 de ani spun că în România va fi nevoie de încă 20 de ani pentru a reuşi să introducem colectarea separată, atât timp cât sunt exemple pozitive care dovedesc că sunt de ajuns doar câteva luni pentru a crea o schimbare în acest domeniu. Trebuie să avem voinţă!", spune Zoltán Pásztai, director ECO BIHOR.
 
Aşa nu! Imagini dezolante în ţarcurile din Marghita  

Ca orice lucru aflat la început, şi acest sistem de colectare separată are câteva probleme. În mod surprinzător, nu la sate, ci la oraş. Mai exact în Marghita, acolo unde containerele pentru fracţiile reciclabile au oferit o imagine de groază zilele trecute. În ţarc şi în jurul lui a fost plin de deşeuri, în timp ce containerele erau aproape goale. Dacă dorim însă ca acest sistem să funcţioneze, asemenea comportamente trebuie să înceteze. 
 
Ca ţară membră a Uniunii Europene, România s-a angajat să colecteze separat 60% din deşeurile generate de gospodării până în 2020. Un astfel de sistem de colectare separată în 5 fracţii ar ajuta Bihorul să atingă această ţintă. 

Curăţenie în judeţ

Lista completă a localităţilor în care AVE BIHOR va colecta deşeurile:

Lot 3: Salonta, Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român; Lot 4: Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş; Lot 5: Marghita, Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara; Lot 6: Săcuieni, Valea lui Mihai, Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
În orice gospodărie se vrea un singur lucru. Ca tot gunoiul să-i fie preluat și transportat. Că de aceea se plătește acest serviciu.
Restul, cu saci colorați și pubele în curtea casei ... e o tâmpenie marca "ECO". Dacă vrei 5 fracții trebuie, ca operator, să dai fiecărui beneficiar 5 pubele ... nu trei saci și două pubele, pe sărite. Gunoiul îl aduni, de regulă, în bucătărie sub chiuvetă. Așadar într-un coș sau două maxim !?! De aici se pleacă cu toată treaba ... că nimeni nu se apucă să facă preselecția între coșurile de gunoi din casă și pubelele/sacii de la poarta casei, sau din țarcul blocului. Nu arw cum să funcționeze, pentru că prelucrarea ulterioară făcută de operator generează pentru acesta profit. Nimeni nu va face preselecție, pe banii lui ... pentru profitul altuia. Ideea cu 5 fracții în mediul rural este tembelă și de aceea primăriile nu vor să se implice, lădând operatorul să încheie contractele de salubritare în mod individual, la fiecare gospodărie în parte !?!
Postat 27 Octombrie 2020, 19:26 de CrisDumi
prins contract, cumparat camioane noi
cand vezi in fundal in institutii afise A1 scrise in maghiara si in engleza doar. In fine, mult succes, sa fie o reusita.
Postat 26 Octombrie 2020, 17:59 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0875 RON
  • 1 EUR = 4.8735 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON