URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Iulie 2014, 14:53

Un secretar de stat anunţă creşterea contribuţiilor sociale la sănătate. Ministrul Bănicioiu neagă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contradicţii la Ministerul Sănătăţii pe tema contribuţiilor sociale de sănătate (CASS). În vreme ce secretarul de stat Dorel Săndesc susţine că am putea asista la o majorare de la 10,7% la 14%, discutată cu FMI, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, afirmă că e vorba de o propunere mai veche la care s-a renunţat, scrie Gandul.info.

Contribuţia pentru asigurările de sănătate (CASS) ar putea creşte până la 14 la sută, o discuţie în acest sens având loc cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, care au considerat că o astfel de măsură este "esenţială şi justificată", a declarat luni secretarul de stat din MS Dorel Săndesc. În prezent CASS este de 10,7%.

Secretarul de stat a precizat că la nivelul Ministerului Sănătăţii există discuţii privind posibilitatea majorării contribuţiei pentru asigurările de sănătate, fără ca până acum să existe o decizie în acest sens.

"A fost o discuţie privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuţii globale. Nu avem o discuţie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuţie în perspectivă şi merită făcută, după părerea mea", a spus secretarul de stat, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei.

Dorel Săndesc a adăugat că discuţia din Guvern privind reducerea CAS a venit şi pe fondul unei "frici de noi taxe".

"Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuţia e necesară şi am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuţie este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută", a mai spus Săndesc. Secretarul de stat a precizat că la discuţiile cu oficialii FMI au participat şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi ai Ministerului de Finanţe.

Întrebat care a fost poziţia FMI, secretarul de stat a răspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerând că este justificată."

Contactat de gândul, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că este vorba de o propunere mai veche. Întrebat dacă va creşte CASS, Bănicioiu a răspuns: "Nu, nici gând, declaraţia este scoasă din context, a povestit de o propunere veche a FMI, dar cu care nu am fost de acord şi am reuşit să-i convingem".

Ulterior, contactat de Gândul, secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc a precizat că declaraţia făcută în urmă cu câteva ore i-a fost scoasă din context. "Am spus la finalul conferinţei că decizia de creştere a contribuţiilor la sănătate nu este o măsură a ministerului Sănătăţii şi nici a Guvernului. Nu e vorba de o măsură sau de o intenţie de mărire a CASS-ului. Ministerul şi Guvernul, delegaţi de FMI nu vor creşte contribuţiile la sănătate nici în viitorul apropiat, nici de la anul", a spus Săndesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un prost anunţă, pentru ca zece să se simtă obligaţi să nege !?!
Gata, lucrurile sunt pe stil american, ba democraţi - ba republicani, după cum e sezonul climatic al alegătorului !?! La noi va fi simplu !?! O tură cu PSD care împrăştie ce apucă să crească în opoziţie, după care vine tura ACL care creşte ce are de împrăştiat când e la putere, după care se roteşte creşterea cu împrăştiatul şi, având aportul minorităţilor, tot electoratul care e responsabil, că doar se prezintă la vot, vrea să se inverseze împrăştiatul cu bucuria generală şi creşterea cu tristeţea naţională !?!
Postat 29 Iulie 2014, 19:29 de Ca®p III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON