URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2014, 14:53

Un secretar de stat anunţă creşterea contribuţiilor sociale la sănătate. Ministrul Bănicioiu neagă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contradicţii la Ministerul Sănătăţii pe tema contribuţiilor sociale de sănătate (CASS). În vreme ce secretarul de stat Dorel Săndesc susţine că am putea asista la o majorare de la 10,7% la 14%, discutată cu FMI, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, afirmă că e vorba de o propunere mai veche la care s-a renunţat, scrie Gandul.info.

Contribuţia pentru asigurările de sănătate (CASS) ar putea creşte până la 14 la sută, o discuţie în acest sens având loc cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, care au considerat că o astfel de măsură este "esenţială şi justificată", a declarat luni secretarul de stat din MS Dorel Săndesc. În prezent CASS este de 10,7%.

Secretarul de stat a precizat că la nivelul Ministerului Sănătăţii există discuţii privind posibilitatea majorării contribuţiei pentru asigurările de sănătate, fără ca până acum să existe o decizie în acest sens.

"A fost o discuţie privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuţii globale. Nu avem o discuţie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuţie în perspectivă şi merită făcută, după părerea mea", a spus secretarul de stat, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei.

Dorel Săndesc a adăugat că discuţia din Guvern privind reducerea CAS a venit şi pe fondul unei "frici de noi taxe".

"Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuţia e necesară şi am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuţie este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută", a mai spus Săndesc. Secretarul de stat a precizat că la discuţiile cu oficialii FMI au participat şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi ai Ministerului de Finanţe.

Întrebat care a fost poziţia FMI, secretarul de stat a răspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerând că este justificată."

Contactat de gândul, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că este vorba de o propunere mai veche. Întrebat dacă va creşte CASS, Bănicioiu a răspuns: "Nu, nici gând, declaraţia este scoasă din context, a povestit de o propunere veche a FMI, dar cu care nu am fost de acord şi am reuşit să-i convingem".

Ulterior, contactat de Gândul, secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc a precizat că declaraţia făcută în urmă cu câteva ore i-a fost scoasă din context. "Am spus la finalul conferinţei că decizia de creştere a contribuţiilor la sănătate nu este o măsură a ministerului Sănătăţii şi nici a Guvernului. Nu e vorba de o măsură sau de o intenţie de mărire a CASS-ului. Ministerul şi Guvernul, delegaţi de FMI nu vor creşte contribuţiile la sănătate nici în viitorul apropiat, nici de la anul", a spus Săndesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un prost anunţă, pentru ca zece să se simtă obligaţi să nege !?!
Gata, lucrurile sunt pe stil american, ba democraţi - ba republicani, după cum e sezonul climatic al alegătorului !?! La noi va fi simplu !?! O tură cu PSD care împrăştie ce apucă să crească în opoziţie, după care vine tura ACL care creşte ce are de împrăştiat când e la putere, după care se roteşte creşterea cu împrăştiatul şi, având aportul minorităţilor, tot electoratul care e responsabil, că doar se prezintă la vot, vrea să se inverseze împrăştiatul cu bucuria generală şi creşterea cu tristeţea naţională !?!
Postat 29 Iulie 2014, 19:29 de Ca®p III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON