13 români se regăsesc pe lista celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est, elaborată de mai multe companii, între care şi Google, ca parte a unei campanii ce are ca scop promovarea inovaţiei. Printre aceştia se numără şi orădeanul András Kapy, creatorul unei proteze ce ajută persoanele imobilizate să meargă.
Lista a fost publicată zilele trecute, în cadrul ediţiei a doua a proiectului New Europe 100 (NE100). Proiectul NE100 este organizat de Res Publica, împreună cu Visegrad Fund, Google şi Financial Times şi în cooperare cu importante instituţii din această regiune a Europei.
András Kapy este prezentat pe această listă ca CEO al companiei de robotică Axosuits, care dezvoltă exoschelete puternice care pot fi utilizate în diverse scopuri. BIHOREANUL a relatat, în urmă cu un an, cum doi absolvenţi ai Universităţii din Oradea, Andras Kapy şi Dorin Hirţe au reuşit, într-un an şi câteva luni, să finalizeze prototipul complet funcţional al unui exoschelet care poate fi "îmbrăcat" de pacientul imobilizat. "Costumul" este capabil să ridice şi să susţină persoanele imobilizate în scaun cu rotile.
Alături de Kapy, pe listă se mai regăsesc românii Paul Balogh şi Cristian Dinu, fondatori ai Read Forward, un start-up care a dezvoltat primul manual digital din România, iar acum produce manuale utilizate pe scară largă în şcoli; Ramona Cordoş şi Codin Pop, fondatori ai Creative Monkeyz, care publică gratuit tutoriale video şi lecţii despre software de grafică, design, montaj şi modelare 3D; Stefania Druga, fondator al HacKIDemia, o reţea globală care dezvoltă seminarii şi kit-uri ce ajută copiii să rezolve diverse provocări prin curiozitate, joacă şi empatie; Eduard Alexandrian, cofondator al SafeDrive, o aplicaţie românească, ce recompensează şoferii care nu folosesc telefonul în timp ce conduc.
De asemenea, pe lista NE100 2015 se află Aurora Simionescu, astrofizicianul care a făcut parte dintr-un grup de cercetători ce au observat pentru prima oară unul dintre filamentele de gaz care leagă grupurile de galaxii. Existenţa acestor filamente a fost dedusă teoretic în urmă cu zece ani.
Totodată, pe listă au fost nominalizaţi Dan Ciotu, Dragoş Ilinca şi Vladimir Oane, fondatori ai UberVu, o platformă de tip "social analytics", care analizează datele de pe bloguri, forumuri şi reţele sociale şi oferă informaţii pe baza cărora se pot lua decizii de business.
Lista NE100 a fost creată ca parte a unei campanii ce are ca scop promovarea inovaţiei în Europa Centrală şi de Est, prin evidenţierea celor care sunt motorul schimbărilor pozitive în societate.
Inovatorii din lista NE100 au fost selectaţi de organizatori pe baza propunerilor şi sugestiilor venite de la organizaţiile partenere în acest proiect. Categorii nominalizărilor sunt: afaceri, ştiinţă, media şi cultură, societate şi politică.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.