La o lună după confirmarea unui caz de infectare cu tulpina "britanică" a virusului SARS-CoV-2, în Oradea a apărut şi o suspiciune privind depistarea unei infectări cu tulpina "sud-africană". Persoana bănuită de infectare cu această varietate de Covid a fost testată marţi, 9 martie, la o unitate medicală privată, Resident Laboratory, care prelucrează teste RT-PCR, dar realizează şi aşa-numite "secvenţieri" pentru identificarea diferitelor tulpini ale virusului.
După confirmarea infectării cu coronavirusul, acest laborator a comunicat Direcţiei de Sănătate Publică faptul că există suspiciuni de infectare cu tulpina "sud-africană", a explicat, miercuri, BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.
"Ieri (n.r. – marţi) a fost efectuat un test pentru detectarea infectării cu Covid la respectiva unitate privată, care ne-a comunicat că are o suspiciune de tulpină sud-africană", a declarat dr. Rahotă.
Potrivit şefei DSP Bihor, în cazul bărbatului bănuit de infectare cu tulpina sud-africană a fost făcută o anchetă epidemiologică, din care a rezultat că acesta a călătorit doar în Ungaria.
"Este vorba despre o persoană care este asimptomatică şi care se află în izolare la domiciliu, fără să necesite tratament", a precizat dr. Rahotă.
Pe de altă parte, şefa DSP Bihor a precizat că procesul de secvenţiere făcut de Resident Laboratory "durează două săptămâni", aşadar este vorba, cel puţin în prezent, doar despre o suspiciune.
De asemenea, dr. Rahotă a afirmat că orădeanul suspect de infectare cu tulpina sud-africană a fost de acord cu prelevarea unei noi probe, care să fie analizată la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, pentru a fi confirmată sau infirmată suspiciunea.
"Persoana respectivă şi-a dat acordul ca un echipaj de la Ambulanţă să-i ia o nouă probă biologică, pentru încă un test, pe care s-o trimitem la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, pentru analiza de secvenţiere. Rezultatul îl vom avea, probabil, într-o săptămână sau două, depinde cât de solicitat este Institutul Cantacuzino", a spus directorul DSP Bihor.
Amintim că studiile efectuate până în prezent atestă o "diversificare" a coronavirusului SARS-CoV-2, fiind decelate tulpini popular denumite britanică, braziliană, sud-africană, neo-zeelandeză etc, fără ca specialiştii să poată afirma că acestea ar provoca forme mai grave ale bolii, dar considerându-le mult mai contagioase.
Suspiciunea de infectare cu tulpina sud-africană înregistrată acum în Bihor este prima de acest fel şi survine la o lună după confirmarea infectării cu tulpina britanică a unui bihorean în vârstă de 35 de ani care călătorise la Londra şi care a fost simptomatic, fiind internat în Spitalul Municipal din Oradea şi apoi vindecat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.