URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2021, 16:22

Un orădean care a călătorit în Ungaria, suspect de Covid cu tulpină sud-africană

Un orădean care a călătorit în Ungaria, suspect de Covid cu tulpină sud-africană foto generic, Digi24 / Profimedia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o lună după confirmarea unui caz de infectare cu tulpina "britanică" a virusului SARS-CoV-2, în Oradea a apărut şi o suspiciune privind depistarea unei infectări cu tulpina "sud-africană". Persoana bănuită de infectare cu această varietate de Covid a fost testată marţi, 9 martie, la o unitate medicală privată, Resident Laboratory, care prelucrează teste RT-PCR, dar realizează şi aşa-numite "secvenţieri" pentru identificarea diferitelor tulpini ale virusului.

După confirmarea infectării cu coronavirusul, acest laborator a comunicat Direcţiei de Sănătate Publică faptul că există suspiciuni de infectare cu tulpina "sud-africană", a explicat, miercuri, BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

"Ieri (n.r. – marţi) a fost efectuat un test pentru detectarea infectării cu Covid la respectiva unitate privată, care ne-a comunicat că are o suspiciune de tulpină sud-africană", a declarat dr. Rahotă.

Potrivit şefei DSP Bihor, în cazul bărbatului bănuit de infectare cu tulpina sud-africană a fost făcută o anchetă epidemiologică, din care a rezultat că acesta a călătorit doar în Ungaria.

"Este vorba despre o persoană care este asimptomatică şi care se află în izolare la domiciliu, fără să necesite tratament", a precizat dr. Rahotă.

Pe de altă parte, şefa DSP Bihor a precizat că procesul de secvenţiere făcut de Resident Laboratory "durează două săptămâni", aşadar este vorba, cel puţin în prezent, doar despre o suspiciune.

De asemenea, dr. Rahotă a afirmat că orădeanul suspect de infectare cu tulpina sud-africană a fost de acord cu prelevarea unei noi probe, care să fie analizată la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, pentru a fi confirmată sau infirmată suspiciunea.

"Persoana respectivă şi-a dat acordul ca un echipaj de la Ambulanţă să-i ia o nouă probă biologică, pentru încă un test, pe care s-o trimitem la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, pentru analiza de secvenţiere. Rezultatul îl vom avea, probabil, într-o săptămână sau două, depinde cât de solicitat este Institutul Cantacuzino", a spus directorul DSP Bihor.

Amintim că studiile efectuate până în prezent atestă o "diversificare" a coronavirusului SARS-CoV-2, fiind decelate tulpini popular denumite britanică, braziliană, sud-africană, neo-zeelandeză etc, fără ca specialiştii să poată afirma că acestea ar provoca forme mai grave ale bolii, dar considerându-le mult mai contagioase.

Suspiciunea de infectare cu tulpina sud-africană înregistrată acum în Bihor este prima de acest fel şi survine la o lună după confirmarea infectării cu tulpina britanică a unui bihorean în vârstă de 35 de ani care călătorise la Londra şi care a fost simptomatic, fiind internat în Spitalul Municipal din Oradea şi apoi vindecat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON