URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2020, 13:30

Un nou record: 994 de cazuri de Covid-19, descoperite într-o zi în România. De marţi e în vigoare legea privind izolarea şi carantina

Un nou record: 994 de cazuri de Covid-19, descoperite într-o zi în România. De marţi e în vigoare legea privind izolarea şi carantina (foto: arhivă)

Marţi, în ziua în care a intrat în vigoare legea privind noile metode de aplicare a izolării şi carantinei, în România au fost anunţate alte 994 de noi îmbolnăviri cu Covid-19, persoanele fiind diagnosticate în urma testelor efectuate pe teritoriul ţării luni. 

"De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 994 noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 297 de pacienți", au transmis reprezentanţii GCS. Luni au fost prelucrate 17.204 teste pentru depistarea noului coronavirus.

Încă 36 de decese

Din păcate, în România au fost înregistrate noi decese la bolnavii cu Covid-19. "În intervalul 20.07.2020 (10:00) – 21.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 36 decese (26 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Prahova, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 9 la categoria de vârstă 60-69 ani, 9 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la persoane cu vârsta de peste 80 de ani. 35 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități", au transmis autorităţile.

Totodată, până marţi, la nivel naţional, 1.087 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Legea privind izolarea şi carantina e în vigoare

Pe de altă parte, de marţi a intrat în vigoare Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Acest act normativ reintroduce izolarea şi carantina pe teritoriul României, însă sub o nouă formă.

"Trebuie să reamintim românilor că în urma deciziei CCR peste 900 de pacienți au cerut externarea și peste 3000 de români diagnosticați nu au fost internați pentru tratament. Nu am avut nici posibilitatea legală de a impune izolarea lor la domiciliu. Pentru toate persoanele care au fost infectate în această perioadă nu am putut dispune izolarea contacților. Aceste două săptămâni de vid legislativ pot avea efecte extrem de negative. Obligația noastră este să luăm toate măsurile pentru a opri răspândirea epidemiei", a declarat, marţi dimineaţa, premierul României, Ludovic Orban, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Mai târziu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, după o videoconferinţă susţinută alături de premierul Ludovic Orban cu şefii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, că normele de aplicare a legii vor fi stabilite prin ordine de ministru cât de curând.

Din nou carantină

Totodată, în baza legii, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis marţi că "se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat. Criteriul de risc: rata de cazuri noi la 100000 de locuitori în ultimele 14 zile mai mare decât cea din România". Lista va fi stabilită şi publicată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Hotărârea CNSU arată că sunt exceptate următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome de Covid-19: șoferii de tiruri, șoferii de microbuze și autocare, membrii Parlamentului European, ai instituțiilor internaționale, piloții de aeronave și personalul navigant, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar, lucrătorii transfrontalieri, membrii corpului diplomatic, posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu și membrii familiilor acestora, studenții români care au examene sau care încep studiile, membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive.

Pe de altă parte, prin aceeaşi hotărâre, se instituie măsura carantinării pentru persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate, prin decizia DSP.

Pentru naștere, căsătorie, deces, tratament medicale, preschimbare documente de identitate poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON