URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2023, 17:45

Un nou protest al personalului nedidactic din învățământul bihorean: „Suntem mai hotărâți ca niciodată” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou protest al personalului nedidactic şi al personalului auxiliar din şcoli a avut loc joi, de la ora 14, în faţa Prefecturii Bihor. Cei aproximativ 60 de sindicalişti care au protestat s-au declarat nemulţumiţi de salariile pe care le primesc şi au amenințat că vor organiza în luna mai o grevă generală.

În urmă cu o săptămână, alți 80 de angajaţi din învăţământul din Bihor, membri ai Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, şi-au strigat nemulţumirile în acelaşi loc

De această dată, s-au unit în Parcul Traian membrii Sindicatului Personalul Nedidactic din Învăţământ Bihor, afiliat la CNSLR Frăţia Bihor şi la Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Unii purtând veste reflectorizante, alţii în mână cu pancarte cu mesaje precum "Vă bateţi joc de noi" sau "Respect pentru noi, cei care avem grijă de copiii dvs.", sindicaliştii au cerut, printre altele, aplicarea integrală a legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, măriri salariale şi sporuri sau plata orelor suplimentare.

"Suntem mai hotărâţi ca niciodată să luptăm pentru drepturile noastre. Din 2017 ni s-a tot promis că vom primi salarii majorate, dar din păcate nici până astăzi nu le-am obţinut. Sigur, ni s-au dat cei 10%, dar nu ne ajută cu nimic", a declarat Dan Bonca (foto jos), preşedintele Sindicatului Personalul Nedidactic din Învăţământ Bihor.

Majoritatea celor prezenţi au fost îngrijitoare de la mai multe grădiniţe din Oradea, dar și paznici sau bucătari din grădinițele și școlile orădene.

"Cum poţi să trăieşti din salariul ăsta? Dacă te îmbolnăveşti, nu ai bani de medicamente. Și aşa, de multe ori mergem bolnave la grădiniţă", a spus o îngrijitoare de la o grădiniţă din Oradea. 

Femeile sunt nemulţumite de salariile mici, mai cu seamă că adesea ele trebuie să facă şi munca educatoarelor.

"Noi suntem şi femeie de serviciu, punem masa, spălăm lenjeriile, stăm dimineaţa cu copiii, de multe ori şi portar. De muncit muncim, dar nu-i plătită munca. Să vedem ce fac doamnele educatoare fără îngrijitoare", a declarat o alta.

Protestatarii au dus ca dovadă fluturaşi care arată că salariul de bază pentru personalul nedidactic din învăţământ porneşte de la 2.396 de lei.

Întrebat ce vor face concret pentru a găsi rezolvarea problemei, liderul sindicaliştilor a concluzionat că o grevă generală ar fi cea mai bună soluţie. "La sfârşitul lunii mai va fi grevă generală, dacă aceste probleme nu vor fi revendicate", a spus Bonca.

După câteva zeci de minute în care sindicaliştii şi-au discutat problemele în faţa Prefecturii şi au suflat din vuvuzele, însă fără a scanda ceva anume, Dan Bonca și o colegă au urcat în Prefectură, unde s-au întâlnit cu subprefectul Botházy Nándor. Acesta a preluat cererea sindicaliştilor, cu promisiunea că o va trimite Ministerului Educaţiei.

În decembrie anul trecut, aproximativ 150 de membri din Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor şi din Sindicatul Personalului Nedidactic din Şcoli Bihor s-au unit într-un protest similar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON