URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Martie 2023, 17:45

Un nou protest al personalului nedidactic din învățământul bihorean: „Suntem mai hotărâți ca niciodată” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou protest al personalului nedidactic şi al personalului auxiliar din şcoli a avut loc joi, de la ora 14, în faţa Prefecturii Bihor. Cei aproximativ 60 de sindicalişti care au protestat s-au declarat nemulţumiţi de salariile pe care le primesc şi au amenințat că vor organiza în luna mai o grevă generală.

În urmă cu o săptămână, alți 80 de angajaţi din învăţământul din Bihor, membri ai Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, şi-au strigat nemulţumirile în acelaşi loc

De această dată, s-au unit în Parcul Traian membrii Sindicatului Personalul Nedidactic din Învăţământ Bihor, afiliat la CNSLR Frăţia Bihor şi la Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Unii purtând veste reflectorizante, alţii în mână cu pancarte cu mesaje precum "Vă bateţi joc de noi" sau "Respect pentru noi, cei care avem grijă de copiii dvs.", sindicaliştii au cerut, printre altele, aplicarea integrală a legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, măriri salariale şi sporuri sau plata orelor suplimentare.

"Suntem mai hotărâţi ca niciodată să luptăm pentru drepturile noastre. Din 2017 ni s-a tot promis că vom primi salarii majorate, dar din păcate nici până astăzi nu le-am obţinut. Sigur, ni s-au dat cei 10%, dar nu ne ajută cu nimic", a declarat Dan Bonca (foto jos), preşedintele Sindicatului Personalul Nedidactic din Învăţământ Bihor.

Majoritatea celor prezenţi au fost îngrijitoare de la mai multe grădiniţe din Oradea, dar și paznici sau bucătari din grădinițele și școlile orădene.

"Cum poţi să trăieşti din salariul ăsta? Dacă te îmbolnăveşti, nu ai bani de medicamente. Și aşa, de multe ori mergem bolnave la grădiniţă", a spus o îngrijitoare de la o grădiniţă din Oradea. 

Femeile sunt nemulţumite de salariile mici, mai cu seamă că adesea ele trebuie să facă şi munca educatoarelor.

"Noi suntem şi femeie de serviciu, punem masa, spălăm lenjeriile, stăm dimineaţa cu copiii, de multe ori şi portar. De muncit muncim, dar nu-i plătită munca. Să vedem ce fac doamnele educatoare fără îngrijitoare", a declarat o alta.

Protestatarii au dus ca dovadă fluturaşi care arată că salariul de bază pentru personalul nedidactic din învăţământ porneşte de la 2.396 de lei.

Întrebat ce vor face concret pentru a găsi rezolvarea problemei, liderul sindicaliştilor a concluzionat că o grevă generală ar fi cea mai bună soluţie. "La sfârşitul lunii mai va fi grevă generală, dacă aceste probleme nu vor fi revendicate", a spus Bonca.

După câteva zeci de minute în care sindicaliştii şi-au discutat problemele în faţa Prefecturii şi au suflat din vuvuzele, însă fără a scanda ceva anume, Dan Bonca și o colegă au urcat în Prefectură, unde s-au întâlnit cu subprefectul Botházy Nándor. Acesta a preluat cererea sindicaliştilor, cu promisiunea că o va trimite Ministerului Educaţiei.

În decembrie anul trecut, aproximativ 150 de membri din Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor şi din Sindicatul Personalului Nedidactic din Şcoli Bihor s-au unit într-un protest similar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON