URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2023, 17:32

4 la purtare pentru guvernare! Angajații din învățământul bihorean amenință cu greva generală (FOTO/VIDEO)

Nemulțumiți de salariile pe care le au, aproximativ 80 de angajați din învățământul din Bihor, majoritatea făcând parte din corpul personalului nedidactic și didactic auxiliar, au protestat joi în fața Prefecturii locale.

Mai multe revendicări

Membri în Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, protestatarii au avut pancarte cu mesaje împotriva guvernanților, au fluierat și au scandat lozinci precum „4 la purtare pentru guvernare”, „școala moarte în nevoi, voi vă bateți joc de noi” ori „miniștrii trec, dascălii rămân”.

„Protestăm pentru drepturile noastre. E un paradox că am venit să protestăm pentru o lege care nici acum nu e aplicată, Legea 153 din 2017 (n.r. privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice). Colegii noștri din nedidactic nici acum nu au ajuns la plafonul maxim stabilit de această lege. Ar mai fi o diferență de aproximativ 8% care ar acoperi atingerea acestor salarii la plafonul legii”, a declarat Flaviu Zancu (foto), președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bihor.

Acesta a mai reclamat nedreptatea făcută angajaților din categoria didactic auxiliar și nedidactic, care nu primesc sporuri la salarii, spre deosebire de profesori ori angajații din instituțiile care conduc învățământul. „În Ministerul Educației există aceste sporuri, în inspectoratele școlare există, dar în veriga din mijloc, unitățile școlare, lipsesc”, a spus Zancu.

O altă nemulțumire a protestatarilor este că lucrează ore suplimentare, de pildă pentru pregătirea elevilor pentru olimpiade și concursuri, dar nu sunt remunerați, ori că secretarele și contabilele din școli sunt obligate să lucreze în proiectele europene, fără a fi remunerate suplimentar.

SLÎ Bihor are revendicări și pentru directorii de școli, care, spune Zancu, adesea au salarii mai mici decât profesorii, și nici ei nu au sporuri ori remunerații pentru orele suplimentare. „Acest lucru nu îi atrage să devină manageri de unități de învățământ. Responsabilitățile sunt foarte mari și recompensa, din păcate, nu este pe măsură”, a spus liderul sindicaliștilor bihoreni.

Mărire... de 2 lei

Linda Haș (foto), bucătăreasă la o grădiniță din Salonta, a mărturisit că are un salariu de 2.600 de lei, cu tot cu indemnizația de hrană și, dacă n-ar fi sprijinită de soțul ei, nu s-ar descurca lună de lună cu banii. Asta a făcut-o să iasă, joi, în stradă.

„Salariile sunt foarte mici. Opt ore stai în picioare, n-ai un spor, nimic, nici de vechime. Noi mărire de salariu nu primim niciodată. Într-un an am primit, dar cu 2 lei”, a declarat ea, pentru BIHOREANUL.

Petre Popa, inginer la Colegiul Tehnic Traian Vuia, unde sunt numeroși elevi care aleg calea învățământului profesional sau dual, a spus la rândul său că salariile nu sunt deloc atractive, iar asta face ca și calitatea dascălilor să fie îndoielnică.

„Debutanții au un salariu foarte mic, de aceea personalul care vine în învățământ este mediocru. Pentru că cei de elită vor să plece la companii, să lucreze pentru salarii mai bune. Concret, un inginer în învățământ ar primi 2.400 de lei, salariu de începător, în timp ce la o firmă ar primi peste 3.500. După 2-3 ani, se discută la firme de salarii de la 5.000 de lei în sus, pe când noi acuma, la pensie, dacă atingem cumva un salariu de 5.000”, a declarat Popa.

Sindicaliștii spun că, dacă guvernanții nu le vor lua în seamă revendicările, vor continua protestele și, cel mai probabil, vor declanșa o grevă generală, în luna mai.

Ei și-au transmis nemulțumirile către Guvern printr-un memoriu depus, la finalul protestului, la Prefectura Bihor. De altfel, manifestarea a durat doar circa 30 de minute.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON