URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2023, 17:32

4 la purtare pentru guvernare! Angajații din învățământul bihorean amenință cu greva generală (FOTO/VIDEO)

Nemulțumiți de salariile pe care le au, aproximativ 80 de angajați din învățământul din Bihor, majoritatea făcând parte din corpul personalului nedidactic și didactic auxiliar, au protestat joi în fața Prefecturii locale.

Mai multe revendicări

Membri în Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, protestatarii au avut pancarte cu mesaje împotriva guvernanților, au fluierat și au scandat lozinci precum „4 la purtare pentru guvernare”, „școala moarte în nevoi, voi vă bateți joc de noi” ori „miniștrii trec, dascălii rămân”.

„Protestăm pentru drepturile noastre. E un paradox că am venit să protestăm pentru o lege care nici acum nu e aplicată, Legea 153 din 2017 (n.r. privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice). Colegii noștri din nedidactic nici acum nu au ajuns la plafonul maxim stabilit de această lege. Ar mai fi o diferență de aproximativ 8% care ar acoperi atingerea acestor salarii la plafonul legii”, a declarat Flaviu Zancu (foto), președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bihor.

Acesta a mai reclamat nedreptatea făcută angajaților din categoria didactic auxiliar și nedidactic, care nu primesc sporuri la salarii, spre deosebire de profesori ori angajații din instituțiile care conduc învățământul. „În Ministerul Educației există aceste sporuri, în inspectoratele școlare există, dar în veriga din mijloc, unitățile școlare, lipsesc”, a spus Zancu.

O altă nemulțumire a protestatarilor este că lucrează ore suplimentare, de pildă pentru pregătirea elevilor pentru olimpiade și concursuri, dar nu sunt remunerați, ori că secretarele și contabilele din școli sunt obligate să lucreze în proiectele europene, fără a fi remunerate suplimentar.

SLÎ Bihor are revendicări și pentru directorii de școli, care, spune Zancu, adesea au salarii mai mici decât profesorii, și nici ei nu au sporuri ori remunerații pentru orele suplimentare. „Acest lucru nu îi atrage să devină manageri de unități de învățământ. Responsabilitățile sunt foarte mari și recompensa, din păcate, nu este pe măsură”, a spus liderul sindicaliștilor bihoreni.

Mărire... de 2 lei

Linda Haș (foto), bucătăreasă la o grădiniță din Salonta, a mărturisit că are un salariu de 2.600 de lei, cu tot cu indemnizația de hrană și, dacă n-ar fi sprijinită de soțul ei, nu s-ar descurca lună de lună cu banii. Asta a făcut-o să iasă, joi, în stradă.

„Salariile sunt foarte mici. Opt ore stai în picioare, n-ai un spor, nimic, nici de vechime. Noi mărire de salariu nu primim niciodată. Într-un an am primit, dar cu 2 lei”, a declarat ea, pentru BIHOREANUL.

Petre Popa, inginer la Colegiul Tehnic Traian Vuia, unde sunt numeroși elevi care aleg calea învățământului profesional sau dual, a spus la rândul său că salariile nu sunt deloc atractive, iar asta face ca și calitatea dascălilor să fie îndoielnică.

„Debutanții au un salariu foarte mic, de aceea personalul care vine în învățământ este mediocru. Pentru că cei de elită vor să plece la companii, să lucreze pentru salarii mai bune. Concret, un inginer în învățământ ar primi 2.400 de lei, salariu de începător, în timp ce la o firmă ar primi peste 3.500. După 2-3 ani, se discută la firme de salarii de la 5.000 de lei în sus, pe când noi acuma, la pensie, dacă atingem cumva un salariu de 5.000”, a declarat Popa.

Sindicaliștii spun că, dacă guvernanții nu le vor lua în seamă revendicările, vor continua protestele și, cel mai probabil, vor declanșa o grevă generală, în luna mai.

Ei și-au transmis nemulțumirile către Guvern printr-un memoriu depus, la finalul protestului, la Prefectura Bihor. De altfel, manifestarea a durat doar circa 30 de minute.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5603 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON