URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2021, 20:00

Un eminent matematician, originar din Oradea, va conferenţia pentru profesori şi doctoranzi

Un eminent matematician, originar din Oradea, va conferenţia pentru profesori şi doctoranzi sursa foto: https://cims.nyu.edu/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesori şi doctoranzi ai Universităţii din Oradea, dar şi de la Universtatea Babeş-Bolyai, sunt invitaţi la o conferinţă susţinută de un eminent matematician care este originar din oraşul de pe Crişul Repede, Vlad Vicol.

„Absolvent al Liceului „Emanuil Gojdu”, unde a fost elev al profesorului de matematică Viorel Sadoveanu, Vlad Vicol este considerat a fi unul dintre cei mai promițători matematicieni ai zilelor noastre. Pentru Universitatea din Oradea începutul colaborării, în plan științific, cu profesorul de la Courant Institute din New York este și o confirmare a parcursului academic pe care s-a înscris școala matematică orădeană”, se arată într-un comunicat al Universităţii.

Licenţiat al Universității Jacobs, din Bremen, Germania (2005) şi doctor al Universităţii din California de Sud, Los Angeles (2010), Vlad Vicol a devenit, în 2012, profesor asistent la Princeton.

Eminentul matematician studiază ecuațiile diferențiale parțiale și, în special, problemele de regularitate ale hidrodinamicii. În 2015, Vlad Vicol a conferențiat la Congresul Society for Industrial and Applied  Mathematics (SIAM). Un an mai târziu, a primit premiul pentru predare al Universității Princeton, apoi Premiul Congresului Matematic al Americii (MCA).

În anul 2019, Vlad Vicol, împreună cu Tristan Buckmaster, și Philip Isett, a primit prestigiosul premiu „Clay Mathematics Institute”, pentru cercetare, ca „recunoaștere a contribuțiilor profunde aduse în domeniul analizei ecuațiilor diferențiale parțiale”.

Conferinţa pe care orădeanul o susţine miercuri online, la invitaţia Universităţii din Oradea, se numeşte „Existența unor soluții slabe paradoxale în mecanica fluidelor”, şi au confirmat participarea profesori ai Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, împreună cu prorectorul universității clujene, prof.univ.dr. Adrian Petrușel, profesori ai Școlii Doctorale de Științe Inginerești, domeniul Matematică, (prof.univ.dr.habil. Alexandru Bica, prof.univ.dr. Sorin Gal) și doctoranzi ai Universității din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Feicitari!
Ei, cum e treaba ca invatamantul romanesc nu produce valori ? Acesta e doar unul din multitudinea de succese ale elevilor din Romania, elevi castigatori a multor medalii la Olimpiadele internationale. Cine vrea sa invete, invata. Daca vrei sa faci performanta, sa fii bun, trebuie efort suplimentar. Pt a face inalta performanta ai insa nevoie si de bani pt studiu, imdiferent ca te afli in Romania, in SUA, sau oriunde altundeva.
Postat 12 Mai 2021, 08:56 de B90
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON