URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2020, 21:08

Un copil a fost aproape de înec în ștrandul din Beiuș. Un pompier aflat în timpul liber l-a salvat

Un copil a fost aproape de înec în ștrandul din Beiuș. Un pompier aflat în timpul liber l-a salvat foto generic / Facebook - Strand Laguna Beius
Un copil a fost aproape de înec în ștrandul din Beiuș. Un pompier aflat în timpul liber l-a salvat foto: ISU Crișana
Un copil a fost aproape de înec în ștrandul din Beiuș. Un pompier aflat în timpul liber l-a salvat foto: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un copil bihorean era cât pe ce să-şi piardă viaţa înecat în ştrandul Laguna din Beiuş, miercuri după amiază.

Incidentul a fost semnalat autorităţilor prin 112 în jurul orei 18.45. Până să ajungă salvatorii la el, norocul micuţului a fost că în ştrand se afla, în timpul liber, şi un pompier militar din cadrul secţiei Beiuş, care l-a scos din apă.

Deşi copilul se afla în stop cardio respirator, după mai multe manevre de resuscitare, pompierul a reuşit să-i salveze viaţa.

"La faţa locului s-au deplasat un echipaj medical al Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, maiorul Camelia Roşca.

"Copilul respira când echipajul medical a ajuns la el", a mai precizat Roşca.

Micuţul a fost transportat apoi la spital în Oradea pentru investigaţii şi îngrijiri suplimentare.

UPDATE:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana a detaliat, joi, acest caz. Conform unui comunicat, copilul a fost salvat de sergent major Țifra Valentin Dănuț (foto), subofiţer în cadrul Secţiei de Pompieri Beiuş.

Conform comunicatului, miercuri, în jurul orei 18.30, pompierul se afla în timpul liber, la ștrandul din municipiul Beiuș, când, la un moment dat, în timp ce era așezat la o masă din incinta ștrandului, a auzit un bărbat strigând: “Este un copil mort aici!”.

„Valentin, care, în fracțiuni de secundă, îl văzuse pe bărbat îndepărtându-se de locul în care-l descoperise pe copil, a sărit peste mese și scaune, ajungând în câteva clipe, la băiețelul în vârstă de 5 ani, care zăcea inert pe fundul unui bazin pentru adulți. După ce l-a evacuat rapid pe marginea bazinului, constatând că minorul nu respira și nu avea puls, aflându-se în stop cardio-respirator, subofițerul a procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare, reușind în câteva minute, să-l readucă la viață. Pompierul a continuat să-i acorde copilului toate îngrijirile necesare până la sosirea unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, care l-a predat ulterior echipajului care încadrează elicopterul SMURD, băiețelul fiind transportat, în viață, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea”, explică informarea ISU.


CE TREBUIE SĂ FACI

Pompierii atrag din nou atenţia tuturor părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali ai minorilor, asupra consecinţelor tragice ale unor astfel de  evenimente, provocate de cele mai multe ori de neglijenţă sau de o clipă de neatenţie, reamintind totodată sfaturile și măsurile de urmat în asemenea situații:

- Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în  cadă;

- Urmăriţi continuu, comportarea copiilor în apă: nu citiţi, nu vă uitaţi la televizor, nu vă jucaţi pe telefon în timp ce copiii sunt în apă şi nu vă întoarceţi nici o clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu înota;

- Echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate  de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;

- Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor;

- Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de  accidente;

- Explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate ( râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante ori în locurile în care s-au produs anterior incidente: barajul de la Tileagd,  canalul colector de la Boiu, apele Crişului Repede, Crişului Negru, respectiv Lacul Sântion), iar în cazul ieşirilor acestora „la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact ;

- Intervenţia de urgenţă în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieţi, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON