URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2020, 21:08

Un copil a fost aproape de înec în ștrandul din Beiuș. Un pompier aflat în timpul liber l-a salvat

Un copil a fost aproape de înec în ștrandul din Beiuș. Un pompier aflat în timpul liber l-a salvat foto generic / Facebook - Strand Laguna Beius
Un copil a fost aproape de înec în ștrandul din Beiuș. Un pompier aflat în timpul liber l-a salvat foto: ISU Crișana
Un copil a fost aproape de înec în ștrandul din Beiuș. Un pompier aflat în timpul liber l-a salvat foto: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un copil bihorean era cât pe ce să-şi piardă viaţa înecat în ştrandul Laguna din Beiuş, miercuri după amiază.

Incidentul a fost semnalat autorităţilor prin 112 în jurul orei 18.45. Până să ajungă salvatorii la el, norocul micuţului a fost că în ştrand se afla, în timpul liber, şi un pompier militar din cadrul secţiei Beiuş, care l-a scos din apă.

Deşi copilul se afla în stop cardio respirator, după mai multe manevre de resuscitare, pompierul a reuşit să-i salveze viaţa.

"La faţa locului s-au deplasat un echipaj medical al Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, maiorul Camelia Roşca.

"Copilul respira când echipajul medical a ajuns la el", a mai precizat Roşca.

Micuţul a fost transportat apoi la spital în Oradea pentru investigaţii şi îngrijiri suplimentare.

UPDATE:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana a detaliat, joi, acest caz. Conform unui comunicat, copilul a fost salvat de sergent major Țifra Valentin Dănuț (foto), subofiţer în cadrul Secţiei de Pompieri Beiuş.

Conform comunicatului, miercuri, în jurul orei 18.30, pompierul se afla în timpul liber, la ștrandul din municipiul Beiuș, când, la un moment dat, în timp ce era așezat la o masă din incinta ștrandului, a auzit un bărbat strigând: “Este un copil mort aici!”.

„Valentin, care, în fracțiuni de secundă, îl văzuse pe bărbat îndepărtându-se de locul în care-l descoperise pe copil, a sărit peste mese și scaune, ajungând în câteva clipe, la băiețelul în vârstă de 5 ani, care zăcea inert pe fundul unui bazin pentru adulți. După ce l-a evacuat rapid pe marginea bazinului, constatând că minorul nu respira și nu avea puls, aflându-se în stop cardio-respirator, subofițerul a procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare, reușind în câteva minute, să-l readucă la viață. Pompierul a continuat să-i acorde copilului toate îngrijirile necesare până la sosirea unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, care l-a predat ulterior echipajului care încadrează elicopterul SMURD, băiețelul fiind transportat, în viață, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea”, explică informarea ISU.


CE TREBUIE SĂ FACI

Pompierii atrag din nou atenţia tuturor părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali ai minorilor, asupra consecinţelor tragice ale unor astfel de  evenimente, provocate de cele mai multe ori de neglijenţă sau de o clipă de neatenţie, reamintind totodată sfaturile și măsurile de urmat în asemenea situații:

- Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în  cadă;

- Urmăriţi continuu, comportarea copiilor în apă: nu citiţi, nu vă uitaţi la televizor, nu vă jucaţi pe telefon în timp ce copiii sunt în apă şi nu vă întoarceţi nici o clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu înota;

- Echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate  de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;

- Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor;

- Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de  accidente;

- Explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate ( râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante ori în locurile în care s-au produs anterior incidente: barajul de la Tileagd,  canalul colector de la Boiu, apele Crişului Repede, Crişului Negru, respectiv Lacul Sântion), iar în cazul ieşirilor acestora „la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact ;

- Intervenţia de urgenţă în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieţi, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON