URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2018, 10:22

Un bufon șovin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţea trecută, şeful Consiliului Judeţean şi-a cheltuit câteva ore pe Facebook pretinzând într-o postare că înlocuirea Ryanair cu Tarom ar fi o afacere strălucită pentru Aeroportul Oradea. Nu-i cazul să intrăm în detalii pentru a demonstra cât pierde Bihorul odată cu zborurile low cost, nici ridicolul tezei că preţul noului zbor spre Barcelona, de la 150 euro în sus, ar fi de fapt un chilipir.

Altceva mi-a atras atenţia în "comunicarea" lui Pásztor Sándor, şi anume că după ce în 2016 a cules cu lista UDMR doar 18,19% din voturile bihorenilor, îi sfidează dacă nu pe toţi ceilalţi 81,81%, cel puţin pe 70% din ei. În ciuda subiectului important pentru toţi, indiferent de etnie, şeful CJ a discutat despre cursele externe numai în limba maghiară, a răspuns la interpelările în această limbă şi le-a ignorat pe cele în română.

Nu exclud ca politrucul care de faţă cu străinii turuie despre "multiculturalism" să creadă că aşa îşi manifestă superioritatea faţă de valahi... De altfel, un bihorean, Ovidiu Piscoi, l-a şi taxat: "Am ajuns în ţara mea să dau pe traducere ca să înţeleg ce vrea să ne transmită un politician local. Am înţeles tot, Pásztor Sándor".

Şeful CJ n-a răspuns nici măcar acestui reproş civilizat, în locul său explicând o altă bihoreancă, Mihaela Caraman, cum stă treaba: "Nu te-ai prins că nu-l interesează? Ce să faci, dacă nu poate omu’, nu poate! Nu avem cum să cerem mai mult, că poate-poate ne-o dă în chineză, numai română să nu fie".

Atitudinea lui Pásztor n-a mai avut-o nimeni înaintea sa în conducerea judeţului. Nici măcar Mişu Bar nu era doar PDSR-ist. Celălalt Sanyi de la UDMR, Kiss, avea inteligenţă şi nu era şovin. Ceea ce, iată, nu se poate spune despre acesta, obişnuit să nu salute românii din subordine şi să boicoteze atât Ziua Naţională, cât şi Ziua Oradiei, ca şi cum oraşul n-ar face parte din judeţ, iar ţara n-ar conta.

Kiss avea şarmul său până şi când dădea tunuri, Pásztor e praştie. O caricatură. În nădragii lui când verzi, când roşii, cu burta de colonel somalez, ochii de crap şi obrajii de gelatină, până şi tunurile de altădată le-a transformat în găinării. Mici şi, ce-i drept, dese...

Ce altceva e plantarea unui gestionar de Zoo în fruntea Consiliului de Administraţie al Aeroportului? Dar deturnarea a 100.000 lei pentru un festival cu acte măsluite? Dar trimiterea managerului public al judeţului la Consiliul Municipal ca să transforme o chestiune juridică, precum renovarea unor imobile în litigiu, într-o problemă etnică? Dar angajarea unor trepăduşi din partidul etno-business ca funcţionari publici?

Pásztor e mic-mic comparat nu numai cu Kiss, ci şi cu radicalii din propria spiţă. Spre deosebire de el, un Tőkes, de pildă, chiar şi când perorează în limba maternă, are bunul simţ de a traduce şi pentru publicul majoritar, fiindcă ce gândeşte aia rosteşte, în orice limbă.

Nici măcar curajul ăsta nu-l are acest Sanyi, un fonfăit "multicultural" doar de musai, la şedinţele CJ şi-n zilele când îşi primeşte leafa în lei româneşti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Cercopitec sovin
Individ cu un creier rudimentar, primitiv. El mai mult de atat nu poate. Mai sunt unguri d'astia ca el, care atata stiu, atata pot desi suntem in mileniul III.
Postat 04 Noiembrie 2018, 07:16 de Alcor
Nu lui sa-i fie rusine...
ca oricum nu are asa ceva ci politicienilor romani care desi au avut in total 81% si-au construit majoritateaa cedand un post important unui retardat sovin si iredentist care face eforturi sa vorbeasca in limba maghiara, ce sa ii ceri limba romana? Rezultatele se vad: zero pe linie la CJ, praf in ochi si proiecte care o iau la vale in Primarie. Politicienii locali indiferent de etnie au mai pus ceva clisa pe ei, ungurilor le este magulit orgoliul dar buzunarele le sunt la fel de goale, romanii ca de obicei sunt umiliti la ei acasa.
Postat 31 Octombrie 2018, 07:50 de ionel82
Filologia salveaza romania
Pastorul s-a procopsit cu un articol de pomina, sau de colectie,daca apare si in editia print.In afara de "calitatea" de udmr-ist,omul si-a prevestit competentele inca de pe vremea cind era boss la ABA crisuri, afirmind ca resursele de apa sunt in scadere, prin urmare pretul acesteia ar fi prea mic.Prea mic pentru hoteluri cretine si barcute de lux pentru interventii,specialitatera autorului,dealtfel.
Postat 30 Octombrie 2018, 22:21 de excalibur
Problema cu sovinii e boala veche. Lupul isi schimba parul, dar naravul (apucaturile) ba
Daca le-ar fi iesit escrocheriile cu separatismul, izolationismul, daca ar fi reusit sa izoleze Transilvania de restul tarii, ar fi fost iar prapad in Transilvania.
Postat 30 Octombrie 2018, 20:01 de Alcor
pastor-ului
Sa-ti fie rusine, * sovin ce esti !!! Prea cu bun simt articolul, realitatea e ca esti mai * decat se poate scrie. PS Astept vreun lingau ungur (marcat de spiritul multiculturalismului mult propovaduit) din anturajul * pastor sa ma faca nesimtit ca l-am facut * sovin. Ca sa-l intreb de ce. Oare pentru ca-l toleram pe acest * in fruntea judetului, un hot de cea mai josnica speta ?
Postat 30 Octombrie 2018, 16:20 de elev
Bihoreanule...
... ce ziceți voi aici, se știe de mult. Partea proasta e ca nu aveți curajul sa ziceți, numai când e ostentativ rău. Mâine, dacă ar putea sa nenorocească județul asta, orașul, instituțiile, țara, orice, le-ar nenoroci, ca E românești și nu E bune. Dar romanii sunt șovini și naționaliști si prosti și nu înțeleg multiculturalismul. Ok, cu prosti are dreptate, vezi datorită cui e in funcția aia!
Postat 30 Octombrie 2018, 12:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON