URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Noiembrie 2020, 20:10

Un an... pe sec: După anularea celor mai importante festivaluri, Târgul de Crăciun riscă să aibă aceeaşi soartă

Un an... pe sec: După anularea celor mai importante festivaluri, Târgul de Crăciun riscă să aibă aceeaşi soartă VARIANTA OPTIMISTĂ. Dacă se va ţine, târgul care celebrează Crăciunul va fi unul restrâns, fără concerte cu mii de spectatori şi cu respectarea regulilor de distanţare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu poate spune nimeni că 2020 n-a fost un an plin de evenimente, doar că n-au fost cele programate...

Din cauza pandemiei, cele mai importante festivaluri şi târguri din Oradea au dispărut de pe agenda culturală, iar prima ediţie a unui festival internaţional de muzică al oraşului, plănuită în Cetate, a fost amânată nu se ştie până când.

Cum pandemia nu bate în retragere, Târgul de Crăciun, un eveniment atractiv care se desfăşura pe parcursul mai multor săptămâni, cu muzică, bunătăţi, cadouri şi distracţie pe patinoar, este în pericol să aibă aceeaşi soartă. Şi dacă se va ţine, va fi cu totul diferit...

Anulate în lanţ

Calendarul evenimentelor din Oradea, aşa cum a fost el gândit la începutul anului, se anunţa bogat şi îmbietor: de la Târgul de Paşte, Festivalul Copiilor, Street Food Festival cu preparate delicioase, până la European Music Open, festivalul ce aducea în oraş artişti recunoscuţi din lumea muzicii clasice, şi Festivalul Medieval, care ar fi urmat să umple Cetatea cu cavaleri, luptători, negustori şi domniţe din alte vremuri.


(foto arhivă, 2019)

Toate acestea, şi multe altele, au fost anulate din cauza pandemiei de Covid-19, căci, e lesne de înţeles, organizarea lor ar fi însemnat răspândirea şi mai rapidă a virusului. Banii puşi iniţial deoparte pentru evenimente (cam 7,5 milioane lei) n-au mai fost alocaţi din bugetul local către Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), ci folosiţi pentru alte investiţii şi cheltuieli.

Deşi unii sperau că măcar în toamnă se vor putea distra la Oradea FestiFall, programat în 8-11 octombrie, cu un buget de 950.000 lei pentru distracţii, acest lucru nu a fost posibil.

Festivalul... care n-a fost 

"Singurul eveniment pe care l-am putut organiza a fost TIFF Oradea", spune Mihai Jurca (foto), preşedintele APTOR. Festivalul de film s-a ţinut cât încă Oradea nu se afla în scenariul roşu, adică între 2 şi 4 octombrie, dar cu public puţin, cu dezinfectare, păstrarea distanţei în săli şi purtarea măştii pe tot parcursul proiecţiilor.

În această toamnă, Oradea trebuia să găzduiască prima ediţie a unui festival internaţional de muzică al oraşului, cu un buget de 1 milion de euro, din care aproape jumătate ar fi asigurat Primăria, prin APTOR. Evenimentul, plănuit în Cetate şi axat pe jazz, indie pop şi muzică electronică, n-a avut o soartă favorabilă. Deşi nu au renunţat la idee, organizatorii nu pot estima când l-ar putea reprograma. "Am anunţat artiştii pe care îi antamasem că analizăm posibilitatea să-l ţinem în 2021, dar că, evident, nu este sigur. Nu se justifică investiţia mare dacă de festival nu se pot bucura mulţi orădeni şi turişti", explică Jurca.

Crăciunul în pandemie

Cum Oradea a trecut în "scenariul roşu", teatrele au anulat spectacolele din perioada următoare, în timp ce Filarmonica a ales să-şi transmită concertele online. Evenimentele rămase în calendarul public pentru 2020 - aşa cum a fost gândit ante-Covid - sunt tradiţionalul concert de 1 Decembrie, Târgul de Crăciun şi spectacolul de Revelion din Piaţa Unirii. Este deja cert că se va renunţa la concertul de Ziua Naţională şi, cel mai probabil, nu se va ţine nici Revelionul din centrul oraşului, unde, buluciţi, mii de oameni sărbătoreau trecerea în noul an.

Târgul de Crăciun, care se desfăşura pe parcursul a câteva săptămâni, cu muzică, vin fiert, căsuţe cu cadouri, patinoar şi brad, este şi el ameninţat de pandemie. Totuşi, într-o formulă nouă, restrânsă, evenimentul ar putea avea loc. "Ne gândim cum l-am putea organiza, bineînţeles dacă rata de infecţie şi regulile de la nivel naţional ne vor permite", spune Mihai Jurca. Cum ar putea arăta? În Piaţa Unirii ar urma să fie instalate mai multe căsuţe cu obiecte tradiţionale, cadouri, bunătăţi, însă la o distanţă considerabilă una faţă de alta, astfel încât şi curioşii care se vor aşeza la coadă să poată păstra, la rândul lor, o distanţă sigură.


(foto arhivă, 2019)

În condiţii speciale

Concertele, care adunau de obicei mii de oameni în faţa scenei, nu vor fi organizate. În schimb, la târg s-ar putea amenaja un patinoar, pe care să intre un număr limitat de persoane. "Încă analizăm. Trebuie să ne asigurăm că s-ar respecta toate regulile...", spune Jurca.


(foto arhivă)

Şi felul în care ne vom putea distra în 2021 este un mister. La fel ca în alte părţi ale lumii, şi în Oradea se iau în calcul noi formule de organizare a evenimentelor, astfel încât acestea să nu ducă la răspândirea virusului. "Ne gândim să ţinem nişte evenimente în condiţii speciale, dar nu vor avea impactul unora obişnuite. O variantă ar fi proiecţiile de filme, căci acelea sunt mai uşor de controlat", explică reprezentantul APTOR.

De asemenea, anul viitor, când vremea o va permite, s-ar putea ţine mai multe spectacole şi concerte în aer liber cu artişti locali. "Este complicat să facem predicţii. Situaţia se schimbă din două în două săptămâni...", adaugă Jurca. Rămâne de văzut dacă în bine...

UPDATE:

Târgul de Crăciun nu va mai avea loc în acest an în Oradea, a anunţat, vineri, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, din subordinea Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON